Performans değerlendirme sistemine tepki

Öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını öne süren Eğitim İş Kırklareli Şube Başkanı Yasemen Sayılgan, “Eğitime temel bir insan hakkı mantığıyla değil bir işletme mantığıyla bakan anlayışlar, öğretmenlik mesleğini toplum gözünde  değersizleştirilmektedir” dedi.

Eğitim İş Kırklareli Şube Başkanı Yasemen Sayılgan, öğretmen performans değerlendirme sistemi hakkında yaptığı açıklamada, öğretmenlerin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını öne sürdü.
Bir ülkenin geleceğinin eğitim ile şekillendiğini, çağdaşlığın göstergelerinden birisinin de eğitime ve eğitimin temel öznelerinden olan öğretmene verilen değerle ölçüldüğünü söyleyen Sayılgan, “Ne yazık ki son zamanlarda eğitim sistemi bir
yandan paralı hale getirilerek özelleştirilmeye çalışılırken bir yandan da öğretmenlerimiz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sistematik bir şekilde itibarsızlaştırmaya çalışılmaktadır. Eğitime temel bir insan hakkı mantığıyla değil bir işletme mantığıyla bakan anlayışlar, öğretmenlik mesleğini toplum gözünde değersizleştirilmektedir. MEB tarafından 2016 yılında devreye sokulan ve Eğitim-İş olarak dava konusu da yaptığımız, performans değerlendirme sistemi, öğretmenlik mesleğini değersizleştirmenin geldiği noktayı göstermektedir.
Bakanlığın hayata geçirmeye çalıştığı performans değerlendirme sisteminde öğretmenler her yıl, öğrencilerin, velilerin, meslektaşlarının ve eğitim yöneticilerinin değerlendirmesi ile karşı karşıya kalacak. Bakanlık 4 yılda bir düzenleyeceği sınavla öğretmenlerin ‘mesleki yeterliklerini’ ölçecek. MEB’in amacının eğitimde ücretli, sözleşmeli ve güvencesiz istihdamı yaygınlaştırmak olduğu herkesin malumu olmuştur. Türkiye’de eğitimde yaşanan sorunların nedeni öğretmenlerin performansları değildir. Öğretmen eğitimin temelidir ancak öncelikli olan eğitime yaklaşım anlayışının ulusal olması, siyasi değil ulusal hedeflerin ön plana çıkarılmasıdır.
Eğitim-İş olarak, Bakanlığın eğitimde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretmek ve okullarda bilimsel, laik, ulusal, demokratik ve nitelikli bir eğitim anlayışını yerleştirmek yerine, öğretmeni itibarsızlaştıracak, iş güvencesini ortadan kaldıracak bir eğitim anlayışını yerleştirmesine izin vermeyeceğiz. Ayrıca tüm şube ve temsilcilik binalarımıza “Performans Dayatmasına Hayır!” pankartları asılacaktır.
Bu haklı, meşru ve demokratik eylemimize sendikalı-sendikasız tüm öğretmenlerimizi destek vermeye çağırıyoruz. Performans uygulaması kaldırılana kadar eylemliliklerimiz devam edecektir” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol