Pera Film Balkanlarda

Balkan ülkeleri Pera Müzesi’nin düzenlediği film festivali ile renklenecek. Bulgaristan’a da uğrayacak olan film festivalinde, ünlü oyuncu Penelope Cruz ile Türk oyuncu Saadet Aksoy’un oynadığı Sen Dünyaya Gelmeden filminden, Angelina Jolie’nin yönetmen koltuğunda olduğu Kan ve Aşk’a kadar ilgi çekici 9 film yeralıyor.
Pera Müzesi’nin Film bölümü, Pera Film olarak, Balkan ülkelerinde de sinemaseverler ile buluşacak. Pera Film İstikamet adı altında gerçekleşecek olan program 7 Mayıs tarihine dek devam edecek.
Program, bu coğrafyadaki farklı savaşlara yabancı gazetecilerin gözüyle bakarken, savaşların etkilediği aşkları ve aileleri, savaşın geride kaldığı günlerde farklı sebeplerle yolu Balkanlar’dan geçenlerin hikayelerini konu alıyor. Program Romanya’ya, Bosna’ya, Bulgaristan’a ve Sırbistan’a uğrayacak.
Bu kapsamda 9 film izleyiciye sunulacak. Festivalde yayınlanacak filmler ve içerikleri şöyle:

1- Saraybosna’ya Hoş Geldiniz
İngiliz yönetmen Michael Winterbottom imzalı Saraybosna’ya Hoş geldiniz filmi, İngiliz savaş muhabiri Michael Nicholson’ın gerçek öyküsünü anlatıyor. Filmin, işgal bittikten sadece birkaç ay sonra yerinde çekilmiş olması ve araya giren gerçek haber görüntüleri, gerçeklik payını sağlamlaştırıyor.
2- Umut Çiçekleri
Isabel Ellsen’in romanından uyarlanan Umut Çiçekleri, son görevi için savaşın gölgesindeki Yugoslavya’ya giden foto-muhabiri Harrison Lloyd’un hikayesini işliyor. Son görevi için savaşın gölgesindeki Yugoslavya’ya giden savaş foto-muhabiri Harrison Lloyd’un yıkılan bir binanın altında kalarak öldüğü düşünüldüğü haberi ailesini altüst eder. Kendisi de bir gazeteci olan eşi Sarah’nın bu haberi kabullenmeye niyeti yoktur ve Harrison’ın peşine düşerek Yugoslavya’nın yolunu tutar.
3- Sen Dünyaya Gelmeden
İtalyan yönetmen Sergio Castellitto’nun imzasını taşıyan Sen Dünyaya Gelmeden filminde başrolleri iki yıldız oyuncu, Penélope Cruz ve Emile Hirsch paylaşırken, Aska rolündeki Saadet Aksoy da performansıyla göz dolduruyor. Gemma ve Diego Saraybosna’da tanışmışlardır. Gemma'nın hayatı Diego’ya aşık olması ile beklenmedik şekilde değişmiştir. Fakat Diego, Bosna savaşı sırasında hayatını kaybeder, Gemma ise başka bir ülkeye savrulur. Savaş bittikten yıllar sonra Gemma oğulunu da yanına alarak Diego'nun öldüğü topraklara geri döner
4-Kan ve Aşk
Ünlü oyuncu Angelina Jolie’nin yönetmen koltuğunda oturduğu ilk film olan Kan ve Aşk, savaş yıllarında geçen bir aşk hikayesini konu alıyor. 1990'lı yılların başında Balkanlarda Bosna Savaşı sürerken, Sırbistan için savaşan asker Danijel, esir kampında tutulan ve savaştan da önce tanıdığı Bosnalı Ajla ile yeniden karşılaşır. Farklı etnik kökenlerden gelen ve aslında düşman olması gereken bu iki insan, geçmişten gelen duyguları ile içinde yaşadıkları zorunlu savaş koşulları arasında kalırlar. Bir zamanlar birbirleri için çok değerli olan bu iki insanın hislerini, savaşın zalimliği köreltmiştir... 
5- Charlie Countryman’ın Gerekli Ölümü
Deneyimli bir reklam filmi yönetmeni olan Fredrik Bond’un ilk uzun metrajlı filmi Charlie Countryman’ın Gerekli Ölümü filminde, annesinin hayaleti tarafından Bükreş’e yollanmış genç bir adamın absürt hikayesi anlatılmış. Charlie Countryman'nın hayatı Romanyalı Gabi ile tanışıp ona aşık oluncaya kadar gayet sıradan ve normal biçimde geçmekteydi. Gabi'nin babasıyla aynı uçakta yanyana oturan Charlie, bu tesadüf sonu Gabi'nin aslında Nigel adında hastalıklı bir kocası olduğunu öğrenir. Şiddete eğlimli Nigel yasa dışı işler de yürütmektedir.
6- Keder
Adriano Valerio’nun ilk filmi Keder, yabancı topraklara ve ekonomik zorluklara direnen aşkı anlatıyor. Ivo’nun yolculuğunun sebebi ne dünyayı gezme tutkusu ne de kendini keşfetme arzusudur. Günümüz Avrupa’sında ekonomik zorluklar çeken gençlerden yalnızca biri olan tarım uzmanı Ivo, İtalya’daki ekonomik imkansızlıklara daha fazla dayanamayarak Romanya’nın verimli topraklarına, Banat bölgesine taşınmaya karar verir.

Bari’de liman işçisi olarak çalışan Clara ise uzun süreli bir ilişkiden yeni çıkmıştır ve Ivo’nun boşaltmakta olduğu daireye yerleşir.
7- Kayıp Kral
Resmi bir ziyaret için geldiği İstanbul’dayken Valonların bağımsızlığını ilan ettiğini öğrenen Kral III. Nicholas’ın, ülkesine dönme sürecinde karşılaştığı sıkıntılar komedi tarzında çekilen Kayıp Kral’da izleniyor.
Belçikalıların Kralı, resmi bir ziyaret için İstanbul'dayken, ülkesi dağılma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Krallığını kurtarmak için, bir an önce eve dönmesi gerekmektedir. Ama bir güneş fırtınası, hava sahasının kapanmasına ve tüm iletişimin kesilmesine yol açar.
8- Güzel Bir Hayat Düşlerken
Film, 2001 yılında Tarafsız Bölge filmiyle ülkesi Bosna-Hersek’e En İyi Yabancı Dilde Film kategorisinde Oscar ödülü kazandıran Danis Tanovic’in imzasını taşıyor. Filmde, sürgünden ülkesine dönen bir Bosnalının başından geçenler beyaz perdeye uyarlanmış.
9- Şark Oyunları
Bulgar yönetmen Kamen Kalev’in ilk filmi Şark Oyunları, Türk ailenin ve iki Bulgar kardeşin hayatını değiştiren bir saldırıyı senaryosunda işlemiş. Yönetmen, Türk oyuncuların yer aldığı kadrosuyla dikkat çeken ilk filmi için, filmde kendisini canlandıran oyuncu Itso’nun deneyimlerinden ilham aldığını açıklamıştı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol