Pehlivanköy’e 500 metrekare salep bahçesi

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün İl Genel Meclisine sunduğu 9 projeden biri olan “Salep Yetiştiriciliği” projesi ile Pehlivanköy ilçemizde 500 m2 alandan yaklaşık 400 kg verim sağlanacak ve ortalama 40 TL satış fiyatından yıllık 16.000 TL brüt kazanç elde edilecek…

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı üçüncü birleşiminde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, 2020 yılı için hazırladıkları 9 proje teklifini üyelere sunmuşlar, her bir projenin bölgeye sağlayacağı faydaları kısaca aktarmışlardı. Bağcılıktan arıcılığa, alonya yetiştiriciliğinden seracılığa kadar birçok dikkat çekici, kırsal kesimde yaşayan üreticilerimize alternatif gelir getirici ve bölgeyi ekonomik anlamda kalkındıracak proje tekliflerini meclise sunan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, takdiri üyelere bırakmıştı.

İşte o projelerden biri de; “Salep Yetiştiriciliği” projesi. İl ve Ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve kırsal alanda yaşayan üreticilerimizin refah seviyelerini arttırmak amaçlı projede
İlimizde salep yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak, birim alandan yüksek gelir sağlayan alternatif ürün yetiştiriciliğini teşvik etmek ve sanayi sektörüne hammadde temin etmek de projenin özel amacı olarak tanımlanıyor.
İlk etapta Pehivanköy’de gerçekleşecek projenin hedefleri ise şöyle sıralanıyor;
- Proje ile salep yetiştiriciliğinin avantajları ön plana çıkarılacak ve bölge halkının konuya ilgisi üst düzeye yükselecek.
- İlçemizden seçilecek üreticilerimiz sayesinde daha geniş bir hedef kitlesine hitap edinilebilecek ve bunların sonucunda geniş bir alanda üretime geçinilebilecek.
- Proje ile İlçemizde toplam 500 metrekarelik salep yumrusu verilecek ve üreticilerimize yetiştiriciliğin her aşamasında teknik destek sunulacak. Bu alan için 10-15 Kg yumru ekimi gerçekleştirilecek.
- Salep yetiştiriciliği dar alanlarda da yapılabilmekte. Salep bitkisi özellikle dondurma sanayinde kullanılmakta ve birim alandan yüksek getiri sağlamakta. 1 dekardan 300-350 kilogram yumru elde ediliyor.
Ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkilere olan ilgi ve talebin her geçen yıl arttığı, artan talebe bağlı olarak kültüre alınamamış bu kapsamdaki birçok bitki türü dünyada halen doğadan toplama yolu ile iç ve dış piyasaya arz edildiği ifade edilirken, salep bitkisinin de bu türlerden biri olduğu, pazarlama sorunu olmayan bir ürün olduğu vurgulanıyor. Yetiştiriciliğinin yaygınlaşması ile tüketiminin de yaygınlaşacağı öngörülürken, salep ağırlıkla dondurma, yoğurt, içecek karışımlarında kullanılmakta. Tıbbi-aromatik ve kozmetik alanında kullanımı da mevcut. Gıda ve eczacılık alanında kullanımı da ürünün önemini artıran diğer kullanım alanları olarak biliniyor.
Proje sonunda, 500 metrekare alanda kurulacak salep bahçesi ile salep yetiştiriciliği hakkında bölge halkının eğitilmesi, yapılacak tarla günü ve üreticilerin görsel olarak bilgilendirilmesi sağlanacak. Ayrıca 500 m2 alandan yaklaşık 400 kg verim elde edilecek ve ortalama 40 TL satış fiyatından yıllık 16.000 TL brüt kazanç elde edilecek.
1 üreticinin faydalanacağı projenin bütçesi ise; 20 bin TL.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. en kârlı tarım ürünü 10 Ekim 2019 Perşembe 17:14:15

    Emperyalizmin dayatmasıyla fî tarihinde ülkemizde yasaklanan uyuşturucu üretmez kenevir türleri üretimine tekrar geri dönülüyor. Son derece verimli ve kârlı bu bitkinin üretimini düşününüz...

  2. Kirklarelinde veya peylivankoyde kimlen irtibat kurabilirim