Pazarın zam şampiyonu patates cep yakıyor

Kırklareli halkı patates fiyatlarından şikâyetçi. Şehrin akın ettiği ve Çarşamba günleri kurulan halk pazarında bu haftanın zam şampiyonu patates oldu.

 Son günlerde patates fiyatlarındaki artış özelikle alım gücü düşük olan ailelerin cebini yaktı. Bu artışın hem yazlık patatesin tezgâhlarda yerini alması hem de patates ithal edilmesi sonucu düşüşe geçmesi bekleniyor.
Patates fiyatları neden yükseldi?
Patates fiyatlarının artması hem halkın alım gücünü hem de pazarcıyı olumsuz etkiledi. Birden bire yükselişe geçen patates fiyatlarının neden yükselişe geçtiğiyle ilgili Pazar esnafından bilgi aldık. Esnaf yükselişin sebebini 2017’den kalma kışlık patatesin bittiği zamanlarda yazlık patatesi çıkaran bölge ve iller; Adana, Niğde ve Akdeniz bölgelerinde bu dönemlerde patatesin para etmemesinden dolayı olduğunu bundan dolayı da çiftçilerin üretimi azaltmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Yağmur ve dolu yağışlarının sık olmasından dolayı bu durum patates fiyatlarında verim düşüklüğüne ve otomatik olarak fiyatların yükselmesine sebebiyet veriyor. Bunun bir suni artış olduğunu söyleyen Kırklareli halk Pazarı esnafı, Niğde Altunhisar, Tokat Niksar ve Afyon bölgelerinde erkenci yazlık patateslerin toplanmasıyla birlikte fiyatların normale düşmesi konusunda ümitli olduğunu belirtti.
Suriye’den ithalata izin verildi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi son günlerde artan patates fiyatlarına yaptığı açıklamada Suriye’den patates ithalatına izin verildiğini söyledi. Zeybekçi açıklamasının devamında, Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 1’ini geçmemek kaydıyla Suriye’de Türkiye’nin kontrol altına aldığı bölgeden ithalatın serbest bırakıldığını, bu kapsamda TL bazında 4 bin ton patates ithal edildiğini söyledi.
TÜMESKOM’ dan açıklama
 Tümeskom patates fiyatlarının 15-20 civarında düştüğünü belirtti. Fiyatların Temmuz ayının ortasına doğru düşmeye başlayacağını ve daha sonra 1,5-2 liraya kadar gerileyeceği öngörüsünde bulundu.
Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er’in yaptığı açıklamada, patates fiyatlarının artmasının ana sebebinin arz düşüklüğü olduğuna işaret etti. Geçen yıllarda tarlada mahsulünü istediği fiyata satamaması üreticinin yeterince ekim yapmamasından dolayı olduğunu söyledi.
Er, Çukurova ve Ege'de yılın ilk patatesinin çıkmasıyla geçen yılın patatesine rağbet kalmadığını, talebin birden yeni ürünlere yöneldiğini ifade etti.
Er, son bir haftada yeni mahsulün devreye girmesi ve yetkililerin açıklamalarının da etkisiyle ve patateste fiyatların gerilemeye başladığını ifade etti.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. görücüye nasıl gidilir? 01 Temmuz 2018 Pazar 14:26:57

    Anne bir poşet patates baba bir poşet soğan damat adayı bir elinde kek ve diğer elinde tatar böreği tabaklarıyla kız evine giderek varlık düzeyi yüksek bir aile olduklarını kanıtlamaları başgözün başarısıdır. Önemli not; kız evi Suriye kökenli pateteslerin kimyasal silah atıklarsız ve radyoaktivite zehirsiz oldukları sertifikasını görme hakkına sahiptir.

  2. Maalesef tutunacak dalı kalmayan; aslında o tutunacak dalı zaten olmayan ve denizde boğulurken onu kurtarmaya çalışanı da batıran uçurumda tuttuğu ele gitmek yerine diğer eliyle de yakasından tutup kurtaranı kendisine çeken ben her ne haldeysem herkes benden beter olacak gibi usuller edinen ülkemiz muhafazakar ve yobaz muhaliflerinin sistem ve mutfak ihtiyacı arasında kurmaya çalıştığı ilgi ve alakayı hayretle izliyorum. "Mustafa Keser'in Askerleriyiz" dışında tek bir şu dillerden düşmeyen orantısız zeka emaresi göremedik. Sarkastik olduğunu düşündükleri yaklaşımları da cringe dediğimiz cinsten. Artık bu toplumda özellikle de gençler arasında karşılığınızın olmadığını anlayın. Kimse sizin devlet idaresi ve çarşamba pazarı arasındaki anlamsız ilişkiler yumağına dönen bayağı politikalarınıza dayanan ucuzlar ucuzu boş muhabbetinizi çekmek zorunda değil.