Pazar’da Fiyatlar Düşmüyor

Ülkemizde yaşanan gıda enflasyonu Pazar fiyatlarını etkilerken, Pazarcılar sorunun aracılardan kaynaklandığını savunuyor

Gıda piyasasında yaşanan fiyat artışları ülke gündeminde büyük yer kaplıyor. Patates ve soğan gibi temel gıdaların fiyatlarında yaşanan ani artış, 24 Haziran Seçimlerinin ardından hız kaybetse de fiyatlar cep yakmaya devam ediyor. İlimizin en büyük ikinci pazarı konumunda bulunan Cumartesi Pazar’ı, hareketli bir hafta geçirdi. Artan fiyatların etkisiyle marketlerden uzaklaşan Kırklareli halkı, alışverişini pazardan yapmaya özen gösteriyor.
“Markete gitme imkânımız kısıtlı”
Pazarda mutfak alışverişlerini yapan insanlar marketlerde fiyatların hızla arttığını dile getirdiler, “görüyorsunuz her şeye zam geliyor.
Pazara 2TL zam geliyorsa markete 4 TL zam geliyor. Biz de alışverişimizi pazardan yapıyoruz artık. Burada en azından fiyat çeşitliliği var” diyerek durumlarını özetleyen vatandaşlar, fiyatların düşmesini umduklarını belirttiler.
“Sorun aracılarda”
Fiyatlarda yaşanan dalgalanmaların ve artışların sebebi üzerine tartışmalar devam ederken, sorunun aracılar olduğunu iddia eden pazarcılar, karlarında herhangi bir artış olmadığını dile getirdiler.

Pazarcıların aracılara her hangi bir yaptırımı olmadığını vurgulayan pazarcılar “bir zam bekliyorduk, çünkü yakıta zam geliyor, çiftçinin giderleri artıyor. Zam doğal ancak şu an içende bulunduğumuz durum bunlardan kaynaklı değil, bu kadar hızlı fiyat artışları beklemiyorduk” dediler. Pazarcılar ayrıca Kırklareli halkının alışverişlerini pazarlardan yapmasını önerirken, pazardan yapılan alışverişin hem vatandaşın kendisine hem pazarcıya hem de Kırklareli’ne büyük katkı sunacağını söylediler.
"Fiyatlar pazarcıya da halka da pahalı"
Fiyatlarda yaşanan dalgalanmaların ve artışların sebebi üzerine tartışmalar devam ederken, sorunun aracılar olduğunu iddia eden pazarcılar, karlarında herhangi bir artış olmadığını dile getirdiler. Pazarcıların aracılara herhangi bir yaptırımı olmadığını vurgulayan pazarcılar, fiyatların düşmesini umduklarını belirttiler.
Pazar’daki fiyat etiketlerinden pazarcı esnafının da memnun olmadığını ifade eden Pazarcı Esnafı Hamit Küme, "Biz halkımıza elbette ki ucuz fiyatlardan ürün satmak isteriz. Ancak toptancıların bu fiyatlar üzerinden büyük bir etkisi var. Sattığımız ürünlerin toptancıdan aldığımız fiyat üzerine kendimiz de 15-20 kuruş kar koyduğumuzda insanlar bize tepki gösteriyor. Ancak biz de onlar bizim bu işten büyük bir kar elde etmediğimizi ve asıl sorunun tarladan sonra ürünleri alan toptancıların olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Pazar’daki insanları mağdur etmeyi hiçbir zaman istemedik ve amaç edinmedik. Pazar bir kültürdür. Burada insanlar birbiriyle komşu gibi aile gibi olur. Hal hatır sorarız, alışveriş yaparlarken mutluluklarına ve kederlerine de ortak oluruz. Pazarlık yaparız, şakalaşır güleriz. Pazar bir kültürdür ve biz o kültürü yaşatmak için çalışanlardanız. Yani fiyatlar pazarcıya da halka da pahalı" sözlerini dile getirdi.
Mısır 1 TL ama…
Pazarda en çok ilgi gören ürünlerden biri mısır. Fiyatlarının sabit kalması mısırı vatandaşlar için cazip hale getirdi. Satıcılar mısırın geliş fiyatının arttığını ancak müşteriye yansıtmadıklarını söylediler. Gazetemize konuşan bir esnaf “mısırın fiyatı hiç artmıyor. İnsanlar zamların bizi etkilemediğini düşünüyor ancak mısırın geliş fiyatı sürekli zamlanıyor. Geçen sene mısırı 60 kuruşa alıyorduk, 1 TL’ye satıyorduk. 65, 70, 75 kuruş derken fiyatlar 80 kuruş oldu. Ama biz 1 TL’ye satmaya devam ediyoruz. Zam yaptığımızda insanlar almayacaklar çünkü. Önce temel ihtiyaçlarımızı alalım, mısıra gerek yok diye düşünecekler. İnsanlar da haklı ama emeğimizin karşılığı tam anlamıyla alamıyoruz ” diyerek sorunlarını dile getirdi.
Fiyatlar ne durumda?
Fiyat etiketlerin geçtiğimiz pazarlarda daha yüksek olduğunu hatırlatan Pazarcı Esnafı Mehmet Acay, "Geçtiğimiz günlere nazaran fiyatlarda düşüş var. İlerleyen günlerde bu düşüş devam edecek inşallah. Bizler sadece bu tezgahın ardından ürün satmıyoruz. Bu pazardaki ürünlerden alışveriş yapıp biz de evimize götürüyoruz. Bu fiyatlar herkesi olduğu gibi bizi de kötü etkiliyor. Fiyat etiketlerindeki düşüşler başladı. İlerleyen günlerde de devam edecek inşallah ve daha ucuza ürün satacağız. Biz de ucuza satış yapmaktan memnun oluruz. Çünkü pazar kültüründe memnuniyet iki taraflıdır. Bir markette kasiyer sizin mutlu olup olmadığınıza bakmaz ancak biz burada müşterimiz ile diyaloğa girip, onunla arkadaş gibi ağabey, kardeş gibi konuşuruz. Halini hatırını sorarız. Karşımızdakinin yüzü gülmüyorsa bu bizi de etkiler" dedi.
Domates 4-6 TL arasında bir fiyat ile tezgahlarda yerini aldı. Patates ve soğan 4 TL civarında satışa sunuldu. Diğer fiyatlar ise Taze Fasulye 5 TL, Biber 4 TL, Salata 3 TL, Kabak 3 TL, Patlıcan 3 TL, Şeftali 4 TL, Kavun 3 TL, Kiraz ve Vişne 6 TL, Mısır tane 1 TL, Kayısı 5 TL, Dolmalık Biber 4 TL, Acı Biber 10 TL, Bezelye 6 TL’den vatandaşlarla buluştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol