Pazarcı esnafından mesaj var

“2014 yılında Belediye Başkanı söz konusu adı geçen proje için, ‘1 yıl sonra Kırklarelili vatandaş ve pazarcı esnafı Kapalı Pazaryeri’ne kavuşuyor’ diyeli tam 3 yıl oldu, nerede bizim Kapalı Pazaryeri?” 600’ün üzerindeki pazarcı esnafının, Kapalı Pazaryeri hayali yeniden gündemde. Pınarhisar Belediyesi’ne 3 yıl önce kazandırılan Kapalı Pazaryerinin ilimizde neden olmadığı halen merak konusu
Kırklareli’nde uzun süredir konuşulan fakat halen bir atılımın gözlenmediği Kapalı Pazaryeri projesi, hiç şüphesiz ilimizde gerçekleşmesi en çok istenen projeler arasında yer alıyor. 

Fakat henüz halen başlatılan bir icraatın olmaması, birde bu haftaki Çarşamba Pazarında yaşanan soğuk havanın etkisi, esnafın ve vatandaşın sinirlerini gererken, Belediyeye olan tepkiler çığ gibi yükseliyor. Bu projenin hala uygulanmamasının yanında, Kırklareli’ne bağlı ilçelerin birçoğunda yapımı tamamlanan ve faaliyete geçen alanlar, esnafın bizde neden yok sorusunu bir kez daha gündeme getirdi. Şimdi bu durumu bilen Kırklarelili esnaf, “Bizim eksiğimiz ne?” sorusuna cevap arıyor.
Kırklareli’nde gündemden düşmeyen fakat uygulanmayan proje
Kırklareli'nde kurulması birçok defa gündeme gelen Kapalı Pazaryeri en son Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanlığı'na verilmiş ardından bir hayli zaman geçmesine rağmen olumlu bir adım atılmamıştı.
Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan'ın "1 yıl sonra Kırklarelili vatandaş ve pazarcı esnafı Kapalı Pazaryerine kavuşuyor" açıklamasından sonra her Cumartesi ve Çarşamba pazarlarında konuşulan başlıca konu Kapalı Pazaryeri oldu. Kırklareli'ne 3 yıldır yapılması planlanan Kapalı Pazaryeri’nin 20 dönümlük bir araziye yapılacağı ve Kırklareli'nde bulunan birçok mahalleye yakın olacağı bildirildi. Zamanın Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan'ın açıklamasının ardından her Cumartesi ve Çarşamba pazarlarında konuşulan tek konu kurulması planlanan Kapalı Pazaryeri oldu.
Aradan 3 yıl geçti ortada hala bir şey yok, biz kime nasıl güvenelim ki artık! Daha 3 yıl önce söylenen sözlerin bir şekilde ört pas edilmesi ve bu konu hakkında bilgilendirici açıklamaların yapılmaması artık esnaf ve vatandaşa gına getirdi. Verilen sözlerin tutulmamasından şikâyet eden esnaf, “Başkan şu yağmurda çıkıp gelsin ve halimizi görsün ne haldeyiz, ne durumdayız. Bir de olanları yerinde görsün ki anlasın ne çektiğimizi…
Benzemiyor öyle oturulduğu yerden söz söylemeye, anlatmaya…
Gelsin ayaklarımıza poşet geçirerek satış yaptığımızı görsün, gelsin nasıl ekmek parası kazandığımızı görsün ki belki o zaman 3 yıl önce söyleneni artık yaptırma kararı alır” diyerek sitemlerini açıkça belirttiler.
“Duruma vatandaşların da tepkisi sert oldu”
600’ün üzerindeki pazarcı esnafının, Kapalı Pazaryeri hayali yeniden gündemde. Kırklareli'nin Çarşamba pazarında bulunan 600'ün üzerindeki pazarcı esnafı, Pınarhisar Belediyesi’ne 3 yıl önce kazandırılan Kapalı Pazaryerinin ardından, ilçede yapılan alanın Merkezde de yapılması gerektiğini, kendilerinin de böyle alana ihtiyaç duyduklarını bildirdi. Trakya'nın en büyük pazarı olan Çarşamba Pazarı'nın, hak ettiği ilgiyi görememesinden şikâyet eden pazarcı esnafı, bölgenin en büyük pazarında hizmet verdiklerini fakat zor şartlar altında çalıştıklarını ifade ettiler. Konunun etkilediği bir diğer taraf olan vatandaşlar ise, Kırklareli'ne bağlı birçok ilçede yapılan Kapalı Pazaryeri projesinin Merkez ilçede hayata geçirilmemiş olmasının onları da çileden çıkarttığını belirttiler.
Vatandaşlar, sorguluyor:
"Bizde neden yok"?
Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan vatandaşlar; "Bütün ilçeler bu iş için çalışmalar yaparken, Kırklareli Merkez'de böyle bir projenin hayata geçirilmemiş olması bizleri üzüyor. Uzun süredir beklenen ve esnafında sürekli dile getirmesine rağmen hala bir atılım yapılmaması herkes adına çok üzücü. Trakya'da bulunan en büyük pazara sahip olmamız, esnafımızın çoğu zaman sıkıntılar yaşamasına neden oluyor. Çoğu belediyenin hayata geçirmekte zorlanmadığı bu proje, Kırklareli Belediyesi’ni neden bu kadar düşündürüyor? Vatandaşların çoğu pazaryerinin uzaklığından dolayı alışverişlerini marketlerden yapmak zorunda kalıyor. Biz istiyoruz ki esnafımız kazansın. Alışverişimizi kendi esnafımızdan yapalım diyoruz fakat şartlar bunu zorlaştırıyor. 3 yıldır konuşulan ama hala uygulanmayan Kapalı Pazaryeri projesi, herkesin ihtiyacını karşılayacak. Yapılması halinde, hem esnafımız hem de bizler rahat edeceğiz” şeklinde ifade ettiler.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. SEDAT KARACADURALIOĞLU 30 Ocak 2017 Pazartesi 16:57:19

    PAZAR YERİNİ PAZARCIYA DEĞİL HALKA SORUN HALKIN ÇOĞUNLUĞU İSTEMİYOR.YENİ HASTAHANE YAPILDI ESKİ HASTAHANE CİVARINDA ESNAF PERİŞAN ÖLDÜ HALKA SORSAN REFARANDUM YAPILSA KARARI HALK VERSİN

  2. Kapalı pazar yeri olduğunda pazarcı esnafı o zamanda isyan edecek vatandaşlar kapalı pazara gitmek yerine marketleri tercih edecek.

  3. pazarcılarla yani satıcıyla halkı yani alıcıyı karşıkarşıya getirmeye çalışmayın. idareciler demeye dilim varmıyor çünkü ego tatmininden başka hiçbir kaygısı olmayan bu dernek başkanından en tepesine kadar her kim var ise ne kadar boş insanlar ya. kadim bir ölçü olarak bizim medeniyetimizin eğitim sisteminin bir sütunudur şu cümle: "hiçbir kuş yüzmeye hiçbir balık uçmaya zorlanmasın". ahanda bu bizim başımızdaki tipler hemde tepeden tırnağa uçan bir balık olduğunu zannederken yüzemeyen bir balık olduğunun da farkına varamayanlardır. TİSKİNDİM YEMİNNEN!!!