Pazar günü sandık başına giden Bulgaristan, 2 yılda 5 erken seçim gördü Seçimlerin galibi GERB, 6’ncı seçim gündemde

Bulgaristan Pazar günü sandık başına gitti. 2 yılda 5 erken seçim gören komşu ülkede katılımın az olduğu vurgulandı. Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi 670 bin oy alarak, yüzde 26,51 oy oranıyla seçimi birinci sırada bitirdi. Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan (PP-DB) koalisyonu ise yüzde 24,54 ile ikinci sırada yer aldı. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da merkez ve ilçelerde çifte vatandaşların seçimlere katılımın ise, geçen seçimlere göre daha yüksek olduğu ifade edildi. Yapılan yorumlarda;

“Bulgaristan vatandaşları artık kısır döngüye dönüşen seçim sonuçlarından dolayı siyasete ve seçimlere karşı haklı olarak çok soğudular ve duyarsızlaştılar. Kuvvetle muhtemel eğer koalisyon hükümeti kurulmazsa Kasım ayında gerçekleşecek yerel yönetim seçimleri ile birlikte belki 6.erken genel seçim de yapılabilir” denildi…

Bulgaristan'da 2 Nisan'da yapılan erken genel seçimlerde Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi 670 bin oy alarak, yüzde 26,51 oy oranıyla seçimi birinci sırada bitirdi. Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan (PP-DB) koalisyonu ise yüzde 24,54 ile ikinci sırayı aldı.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da merkez ve ilçelerde seçimlere katılımın ise, geçen seçimlere göre daha yüksek olduğu ifade edildi. Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi Trakya Temsilcisi Güner Çetin de, Trakya'da seçimlere yoğun katılım olduğunu kaydetti.

6 milyon 600 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede seçime katılım oranı yüzde 40,63 olurken Vızrajdane (Yeniden Doğuş) partisi yüzde 14,15 ile üçüncü oldu. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) 346 bin 437 oyla yüzde 13,72 oranına ulaştı. HÖH parlamentoda dördüncü büyük gruba sahip olacak. Bu sonuçla HÖH'ün yeni hükümet kurma çalışmalarında etkin rol oynaması bekleniyor.

Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) bu seçimde oy kaybına uğrayarak yüzde 8,94 oranında kaldı. Yüzde 4,11 ile seçim barajını az farkla aşan Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi de parlamentoda temsil edilme hakkı kazandı. Böylece 240 üyeli parlamentoda yüzde 4 barajını aşan 6 parti ve koalisyon temsil edilecek.

2 Nisan'da yapılan erken genel seçimlerde Kırcaali bölgesinde ise ipi göğüsleyen parti 47 bin 433 oy ile Hak ve Özgürlükler Hareketi oldu.

Kullanılan oyların yüzde 69.47’sini alan HÖH/DPS 'nin ardından 2 Ekim 2022 yapılan seçimlere göre oy oranını artıran Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB)-Demokratik Güçler Birliği (SDS) İttifakı, 7 bin 200 oy ile yüzde 10.54 oy oranıyla ikinci sırayı aldı.

5 bin 620 oy ile yüzde 8.23 oy alan Değişime Devam (PP)- Demokratik Bulgaristan (DB) İttifakı, üçüncü sıradaki yerini korurken, önceki seçimlere ayrı katılan PP partisi ile DB İttifakı’nın toplam oy sayısı 5 bin 074 oldu.

2 bin 361 oy ile yüzde 3.45 oybalan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) İttifakı ise dördüncü sıradaki yerini korurken, 2 bin 250 oy veya oyların yüzde 3.29’unu alan Vızrajdane Partisi de, önceki seçimlere göre oylarını artıranlardan.

Böyle Bir Halk Var (İTN) partisinin oyları ise azaldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Kırcaali bölgesinde 670 oy alan İTN’in oy oranı yüzde 1’in altında. Önceki seçimlerde Slavi Trifonov’un partisine 933 kişi oy vermişti. Yapılan yorumlarda; “Bulgaristan vatandaşları artık kısır döngüye dönüşen seçim sonuçlarından dolayı siyasete ve seçimlere karşı haklı olarak çok soğudular ve duyarsızlaştılar. Kuvvetle muhtemel eğer koalisyon hükümeti kurulmazsa Kasım ayında gerçekleşecek yerel yönetim seçimleri ile birlikte belki 6.erken genel seçim de yapılabilir” deniyor. (F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol