Pavli bereketiyle başladı

1910 yılında bundan 109 yıl önce ilki düzenlenen Pavli Panayırı bu yıl bereketi ile birlikte başladı. Yağış altında başlayan panayıra yağmura rağmen ilgi eksik olmadı.

Osmanlı döneminde Sultan Abdülhamit'in fermanıyla Kırklareli'nde 109 yıldır kurulan Pavli Panayırı'nın açılışı yağmura rağmen gerçekleşti.

Kırklar Haber

Açılışa Kırklareli Valisi Osman Bilgin, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Pehlivanköy Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel, çevre ilçe ve belde belediye başkanları, kurum müdürleri, İl Genel Meclisi üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
109. Pehlivanköy Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı, Pehlivanköy Zübeyde Hanım Meydanı'nda düzenlenen törenle açıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılışta Kavaklı Belediyesi folklor ekibinin sahne aldığı anlarda başlayan yoğun yağmur genç folklor ekibini yıldıramadı. Gösterisini sunan ekip, yağan yağmura rağmen oyununu tamamladı.
Yağan yağmur nedeniyle vatandaşlar çevredeki iş yerlerinin ve şemsiyelerin altına sığınmaya çalıştı.
Açılış kurdelesini birlikte kestiler
Panayırın açılış kurdelesini Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Emniyet Müdürü Erkin Adalar, Kavaklı Belediye Başkanı Gürel Koçdemir birlikte kesti. Konuşmaların ardından beraberindekilerle birlikte Vali Bilgin stantları gezerek stant sahipleri ve vatandaşlarla sohbet etti, bilgi aldı.
109 yıllık gelenek
Açılış konuşmaları bölümünde Vali Bilgin, panayır ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Pavli’nin 109 yıllık geçmişi ile önemli bir panayır olduğunu ifade ederek, “İnsanlar ve toplumlar gelenekleriyle yaşarlar. Geleneklerinden kopan toplumlar, köklerinden kopmuş ağaçlara benzer.
Gelenekleri yaşatmamızçok önemli. Ben emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Osmanlı’dan beri yaşıyor
Pavli ile ilgili AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz da panayırın Osmanlı döneminden bu yana varlığını sürdürdüğünü anımsatarak; “Pehlivanköy ilçemizde 109. Pavli Panayırının açılışını gerçekleştirdik. Trakya’nın ve ülkemizin en eski ve geleneksel panayırında esnaf, üretici ve halkımız bir araya gelerek bu geleneği 109 yıldır yaşatıyor” şeklinde konuştu.
Pehlivanköy Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel’de panayırın bir asrı aşan bir süredir gerçekleştirilmesine rağmen ilk günkü heyecanı ile varlığını sürdürdüğünü, Trakya’nın renk ve kültürünün Pavli ile varlığını devam ettirdiği ifade etti.
40 yıllık esnaflara plaket
Gerçekleştirilen konuşmaları ve kurdele törenini ardından 109 yıllık gelenek Pavli’ye 40 yıldır katılan esnaflara Pehlivanköy Belediyesi tarafından plaket verilerek teşekkür edildi.
Pavli hakkında
109. yılını kutlayanve halk arasında "Sonbahar Panayırı" olarak da dillendirilen bu panayır için, Pehlivanköy'ün köklerine vurgu yaparak "Pomak Bayramı" denildiğini de hatırlatmak gerekir. Zira bu yöre ve civardaki yerleşimlerin hemen hepsi Pomak göçmenlerce kurulmuştur.
Bu katıksız yapılarını da büyük ölçüde muhafaza etmektedirler. Pomakça yörede hala canlılığını korumakta, özellikle eskiler kendi aralarında bu dili kullanmayı tercih etmekte, bu dilde şarkılar türküler okumaktadırlar.üzerleri tentelerle örtülmüş standlarda iğneden ipliğe, gerekliden gereksize ne varsa her şeyi bulabilirsiniz. Yöreye özgü basma helvaların olduğu standlar çok renklidir.
Çocukların dillerini damaklarını kiraz gibi boyayan horoz şekerlerinden elma şekerine kadar renk renk şekerlemeler, Osmanlı macunları, başka başka helvalar dizili tezgahlar iştah kabartır. Tazecik süt mısırlarının közlendiği, kaynatıldığı tezgahların başı hep kalabalıktır.
Civar ilçe ve köylerin meşhur yemeklerini tadabileceğiniz, içine birkaç plastik masa atılmış standların buhur buhur kokusu sizi nerede olsanız çeker. Trakya' nın her yerde aranan et ürünlerinin bir kimliğe bürnmüş tüm lezzetlerini bir başka standta bulabilirsiniz.
Keşan'ın satır köftesine, Tekirdağ'ın meşhur köftesi eşlik eder bir başka köşede. En iyisini sadece Çerkezmüsellim'de tadabileceğiniz Hayrabolu köftesini -hizmette sınır yok- ayağınıza getiriyor Pavli panayırı. Pomak Mandıra'nın sütlü tavuklarını köz köz ateşlerde nar gibi görünce diliniz damağınıza yapışır.
Hele ki en iyisini Uzunköprü Yeniköy'de bulunan "İsmail'in Yeri"nde yiyebileceğiniz çevirmeyi Pavli'ye özel bulabileceğiniz gibi, ev yapımı Yeniköy şaraplarının neden bu denli rağbet gördüğüne şaşıracaksınız. Bir şişe ev yapımı şarapla bile demlenen ve her masa başında leyla olmuş kişilere, en içli en şakrak nağmeleri sunan gırnatacılar, kemancılar, davul zurnacıların eşlik eder.
Trakyalı köylü erkeklerle özdeş "Ecevit kasketi"ni başlarında yan çevirmiş yaşı ilerlemiş ama ruhları hep genç kalan ve yüzleri yılların mihnetinden bıçak yarası gibi çizgiler taşıyan zamanın tanığı ihtiyarcıklar, gırnatacılardan istekte bulunurken diri bir özlemle geldikleri toprakları yad ederler.Panayır süresince çevirmecilerin yaptığı işin boyutunu anlatmanın inanın olanağı yok. Çevirmenin en iyisini muhakkak ki Trakya' da yersiniz ama çevirmecilerin en kralları muhakkak Pavli' ye gelirler.
İşte, panayıra getirilmiş, kenardaki çitlerin ardında sırasını bekleyen, kurban bayramından evel vadesi gelen "Kuzuların sessizliği" bu yüzdendir.
Buraya mal satmak için gelen esnafın çeşitliliği bir yana, geldikleri yerler de çeşitlidir. Hepsi Trakyalı değil.
Anadolu'nun çeşitli illerinden buraya gelmiş, Pavli'yi her yıl sabırsızlıkla beklediklerini söyleyenler var içlerinde. Balıkesir’den, Çanakkale'den, Manisa'dan, İzmit'ten gelenler var.Panayır alanını daha panayır kurulurken civar köylerden traktörleriyle gelenlerin römorkları çevreliyor. Saymaya kalksanız bir yerde sıkılıp bırakacağınız kadar çok römork dizili panayır alanının etrafında. Öyle ki, günler öncesinden buraya gelip en güzel mevkiden yer tutan bu römorklar, panayır boyunca burada kalıyor. Üzerlerine gerdikleri tentelerin altına yastığını yorganını serenler ise, yan römorkta yatan tanıdıklarıyla sohbet ede ede bir Pavli gecesine daha yorgun gözlerini yumuyorlar.
Yaşı 100' ü bulan Pavli Panayırı, bu yıl da yıldızlı bir Trakya göğüne şen kahkahaları uçurmak üzere misafirlerini bekliyor.”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. tezatlar şehriyiz 16 Eylül 2018 Pazar 10:44:32

    bir tarafta yüz dokuz yıllık geleneksel pavli sonbahar panayırı diğer yanda sonbaharda neden kutlandığı komedi olan kakava ( ilkbahar ) festivali. dostlar alışverişte görsün. tezatlar şehriyiz. ilk su faturalarında görürsünüz festivalin kaynağının nereden geldiğini. ama bu sefer bahane hazır. "dolar yükseldi kardeşim". ayranı yok içmeye faytonla gider festivale hesabı.