Partiler sağlık, eğitim ve ekonomi alanında neler vaat etti?

Türkiye siyasi tarihinin en önemli seçimi bu Pazar günü yapılıyor. Partiler ve siyasiler kampanya dönemleri boyunca meydanlarda, televizyonlarda ve gazetelerde neden iktidar olmaları gerektiğini farklı argümanlarla anlattılar. Farklı sebeplerle ancak aynı konu başlıkları altında toplanan siyasi partiler vaatlerini ve seçim beyannamelerini vatandaşlara anlattılar. Önadım Gazetesi olarak, seçimlere 1 gün kalmışken siz okurlarımız için seçimlere giren siyasi partilerin “
sağlık”, “eğitim” ve” ekonomi” alanlardaki vaatlerini masaya yatırdık.

Siyasi partilerin seçim vaatlerini incelerken bu vaatleri 3 konu başlığı altında topladık bunlar; sağlık, eğitim ve ekonomi. Ülkemizdeki her vatandaşı yakından ilgilendiren bu konulardan sağlık alanındaki vaatlerle incelememize başlıyoruz.
AK Parti’de sağlıkta vaatler
100. yıl vizyonu
AK Parti sağlık alanında göreve geldiği 2002 yılından bu yana çok ciddi atılımlar yaptı. Sağlık alanı 16 yıllık iktidar tarihide en övündüğü konularından başında olan AK Parti, 24 Haziran seçimleri için vaatlerini 2023 vizyonuna uygun olarak o tarihe yönelik oluşturdu. Aile hekimi başına kişi sayısı 2023'te yarı yarıya düşürmeyi, nüfusun gen havuzu çıkartılacak ve kişiye dayalı tıp uygulamalarını ve  2023'e kadar 1000 kişiye düşen günlük antibiyotik kullanım miktarı 35,5'ten 31'e düşürmeyi vaatleri arasında sıraladı.
CHP’nin sağlık vaatleri
ceplere yönelik
Ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi, sağlık konusunda birçok vaat de bulundu. En önemli sağlık vaatleri vatandaşın cebine yönelik olan CHP, “Sağlık hizmetleri ücretsiz olacak ve katılım payı, ilave ücret kaldırılacak. Prim ödemiş olmak hizmet almanın ön koşulu olmaktan çıkarılacak. Aile Sigortası alanların Genel Sağlık Sigortası primlerini devlet karşılayacak, borçları silinecek. Randevu telefonları ve sağlık kurumlarına erişim için toplu taşıma ücretsiz olacak.” ifadelerini sıraladı. Kişi başına düşen sağlık personeli sayısı kademeli olarak AB düzeyine çıkarılacağını söyleyen CHP, ayrıca Şehir Hastanelerinin üniversite hastanelerine dönüştürüleceğini vaatleri arasında sıraladı.
MHP “Tam gün-tam
kapasite çalışma”
Cumhur İttifakı’nda yer alan Milliyetçi Hareket Partisi, seçim vaatleri arasında, Koruyucu ve önleyici hekimlik ön planda, Koruyucu sağlık ve temel hizmetler ücretsiz sunulacağını belirti. “Tam gün-tam kapasite çalışma” sağlanacağını vurgulayan MHP, aynı zamanda sağlık personelinin özlük haklarında iyileştirme yapılacağını ifade etti.
Saadet Partisi “Herkes
sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak”
Millet İttifakı’nda yer alan partilerden birisi olan Saadet Partisi de sağlık konusundaki seçim vaatlerini açıkladı. Saadet,  “Herkes ek ödemeler olmadan sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak. Asıl olan halk sağlığı ve koruyucu sağlık hizmetleri. Hasta odaklı ve korumanın öncelikli olduğu bir sistem” diyerek sağlık konusunda ki düşüncelerini sıraladı.
İYİ Parti “Kapsamlı bir sağlık
reformu gerçekleştirileceğiz”
24 Haziran’da ilk kez bir seçime katılacak ola İYİ Parti de seçim bildirgesinde sağlık konusunda büyük önem verdi. Kapsamlı bir sağlık reformu gerçekleştirileceklerini söyleyen İYİ Parti teşkilatı, sağlıkta KDV’nin yüzde 5'in altına düşürüleceğini ifade etti. İYİ Parti ayrıca mecburi hizmeti kaldıracaklarını, özendirici sistem getirilecek ve performans sistemi sonlandırılacaklarını söyledi. İYİ Parti’nin diğer seçim vaatleri ile ilgili şu ifadeler kullanıldı; “Aile Sağlık Merkezleri güçlendirilecek. TUS yeniden düzenlenecek. Emeklilerden muayene ve katkı payı alınmayacak. Şehir hastaneleri bölge ihtisas hastanelerine dönüştürülecek.”
Eğitim Vaatleri
Sağlık vaatleri olduğu kadar eğitim alanında da önemli bilgiler verildi. Partiler seçim beyannamelerinde eğitim vaatlerini nitelikli öğretmen eğitimi, ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarının çözümü gibi birçok şekilde sıraladı.
AK Parti “Eğitim müfredatı
güncellenecek”
Adalet ve Kalkınma Partisi eğitim alanında 5 adat vaat sıraladı. Bu vaatlerin en önemlisi eğitim müfredatının çağın gerekliliğine uygun olarak güncellenmesi idi. Okullarda yeterli sayıda; oyun; spor ve kültürel alanların yapılacağı ifade edildi. Seçim beyannamesinde açılacağı söylenen Diyanet Akademisi ise beyannamenin en dikkat çekici maddelerişnden birisiydi. Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Üniversite yönetimlerini yeniden yapılandıran bir yasa hazırlanması ise eğitim alanında ki diğer önemli vaatlerden.
CHP “1+8+4 eğitim modeline geçilecek”
CHP eğitim en çok vaadi sıralayan parti olarak göze çarpıyor. Partinin vaat ettiği n büyük yenilik ise eğitim sisteminin 4+4+4 modelinden çıkarılarak 1+8+4 modeline geçirilmesi oldu. Vaat edilen bu sisteme göre 9 yılı kesintisiz temel eğitim olmak üzere 13 yıl zorunlu eğitim sistemin getirdiği en büyük değişiklik. Öğretmenleri ilgilendiren en büyük vaatlerden birisi ise bir yıl içerisinde 180 bin öğretmene kadro verilmesi oldu. Öğretmenler için verilen diğer vaatler; “Aile Maaşı alan ailelere okula giden her öğrenci için yıllık 1200 TL. 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde tüm öğretmenlere bir maaş ikramiye” olarak açıklandı. Öğrencilerle ilgili verilen vaatler ise; “Aile Maaşı alan ailelere okula giden her öğrenci için yıllık 1200 TL ve Öğrencilerin kahvaltı ve öğle yemekleri ücretsiz karşılanıp, tüm öğrenciler için okula gidiş gelişte toplu taşımanın ücretsiz olması olarak ifade edildi. Ana muhalefet partisinin bir diğer vaadi ise her mahalleye yeterli sayıda ücretsiz kreş oldu.
MHP “Müfredat ve sınav
sistemi gibi temel konulara istikrar kazandırılacak”
MHP’nin en büyük seçim vaadi ise üniversiteye giriş sınavının kaldırılması olarak belirtildi. Atanamayan öğretmenlerin tamamının kademeli olarak atanması için kadro ihdas edileceği Ön lisans mezunlarına lisans tamamlama imkanı sağlanacağı, okul öncesi eğitim yaşının düşürüleceği diğer vaatler arasında yer alıyor. Müfredat ve sınav sistemi gibi temel konulara istikrar kazandırılacak diyen MHP, aynı zamanda fırsat eşitliği çerçevesinde eğitim düzeyi yükseltileceği belirtildi
Saadet Partisi “YÖK kaldırılacak”
Saadet Partisi de eğitim alanına oldukça yoğun yer ayıran partilerden birisi oldu. Parti seçimden galip çıkmaları halinde YÖK’ün kaldırılacağını ve Üniversitelerarası Kurul’un yeniden yapılandırılacağını ifade etti.  Saadet Partisi’nin diğer vaatleri şu şekilde; “Yarış atı maratonu mantığına dayanan sistem değiştirilecek. Niteliği artırılacak, süresi kısaltılacak. Değerlerin öne çıkarıldığı bir eğitim sistemi kurulacak. Müfredata ve öğretmen kalitesine önem verilecek. Siyasi tutumundan dolayı kimse işinden olmayacak. Rektör seçimleri yeniden belirlenecek.”
İYİ Parti “Kredi borçları silinecek”
İYİ Parti YÖK’ü kaldırmayı seçim beyannamesinde dile getiren partilerden birisi oldu. İYİ Parti ayıca eğitim sisteminin değiştirilip yerine, okul öncesi ve temel eğitimin zorunlu ve 13 yıl olacağı 1+5+3+4 sisteminin uygulanacağını söyledi. Eğitim konusunda öğrencilerin kredi borçlarını affedeceğini söyleyen parti,  öğretmenlerin de ücretlerinin iyileştirileceğini ifade etti. İYİ Parti’nin diğer eğitim vaatleri; “Ek ders gösterge rakamları yeniden düzenlenecek. PISA sıralamasında ilk 20 hedeflenecek. Atanamayan öğretmenler kadroya alınacak. Okul öncesi eğitimde fırsat eşitliği için Kreş Ekosistemi Modeli geliştirilecek” olarak açıklandı.
Ekonomide hangi parti
ne vaat ediyor?
24 Haziran seçimleri kapıya dayanmışken vatandaşların en yakındığı konuların başında ekonomi geliyor. Döviz kurları değişkenlik gösterirken gözler partilerin ekonomi politikalarına çevrildi. Siyasi partilerin ekonomi ile ilgili vaatleri haberimizde sizlerle birlikte.
AK Parti “Bölge ve sektör
bazlı teşviklerle yeni fabrikaların önü açılacak”
AK Parti ekonomi konusunda, Türkiye’nin yatırım cazibesini yükselteceklerini ifade etti. Ekonomik büyümenin ivme kazanacağını belirten, parti ayrıca faizlerin, enflasyonun ve cari açığı düşeceğini söyledi. “Bölge ve sektör bazlı teşviklerle yeni fabrikaların önü açılacak” diyen AK Parti seçim beyannamesinde, enflasyon hedeflemesi ve dalgalı kur rejimleri süreceğinin altını çizdi. Son zamanlarda yaptığı yapılandırma hamleleriyle dikkat çeken AK Parti, Vergi kanunlarında kapsamlı reforma gidileceğini ifade etti.
CHP “Asgari ücret net
2.200 lira olacak”
Ekonomi konusunda en detaylı vaatleri sıralayan partilerden birisi CHP olarak göze çarpıyor. Seçim beyannamesinin en dikkat çeken maddeleri asgari ücretin 2 bin 200 lira olması, kadın istihdamı, çiftçilerin tarımsal kredi faizlerinin sıfırlanması olarak görülüyor. İşte CHP’nin ekonomi alanında seçim vaatleri; “Tüm düzenleyici kurumlar bağımsız olarak işlev gösterecek. Enflasyona karşı acil önlemler alınacak. Asgari ücret net 2.200 lira olacak. Kadın istihdamı ve girişimciliği için teşvik ve vergi kolaylıkları. Dolaylı vergiler azaltılması, ödeme gücüne göre vergi ve şeffaflaştırmayı kapsayan vergi reformu. Çiftçilerin tarımsal kredilerinin faizlerinin sıfırlanması. Aylık 2 GB'a kadar geniş bant ücretsiz internet erişimi. Eski Yeşil Kart sahibi her haneye aylık 1000 TL aile maaşı, 25 TL su desteği, 50 TL elektrik desteği, 100 TL ısınma desteği. Dijital çağın ihtiyaçlarına göre büyük işletmeler ile start-upların işbirliği geliştireceği mekanizmalar kurulacak.”
MHP “Vergi, tasarruf, harcama, tarım-hayvancılık ve işgücü
hayatına dair reformlar”
Cumhur İttifakından seçimlere katılan MHP, ekonomi alanında vaatlerini esnaf, çiftçi ve işsizlere karşı sıraladı. MHP’nin seçim beyannamesinde seçimle alakalım olarak; “Esnaf ve çiftçilerin vergi ve prim yükü hafifletilecek. Taşımacılık yapanlara vergisiz akaryakıt sağlanacak. Şoförlere yıpranma payı hakkı verilecek. Çiftçilerin kullandığı mazottaki vergiler kaldırılacak. İşsiz her aileden bir kişiye asgari ücretin yarısı kadar aile desteği yardımı verilecek. Vergi, tasarruf, harcama, tarım-hayvancılık ve işgücü hayatına dair reformlar” vaatleri sıralandı.
Saadet “Asgari ücret vergiden muaf tutulacak”
Millet İttifakından seçimlere katılan Saadet Partisi, vaatlerinde asgari ücretlinin vergilerden muaf tutulacağını ifade etti. Saadet Partisi’nin ekonomi konusunda seçim beyannamesi; “Tüketime ve gösterişe ayrılan kamu kaynakları üretime ve istihdama tahsis edilecek. Üreten ve bölüşen bir ekonomik sistem kurulacak. Vergi yükü hafifletilecek ve vergide adalet sağlanacak. Asgari ücret vergiden muaf tutulacak ve her yıl reel olarak %7-10 artırılacak. Akaryakıttan alınan vergi azaltılacak.”
İYİ Parti “Yapısal reform programı ilk 60 gün içinde açıklanacak ve uygulanacak”
Son olarak ise İYİ Parti’nin ekonomi konusunda ki vaatlerini inceledik. Parti, yapısal reform programının seçimleri halinde ilk 60 gün içinde açıklanacak ve uygulamaya alınacağını belirtti. Ekonomi konusunda birçok vaadi olan İyi Parti’nin vaatleri şu şekilde; “Orta vadede kişi başı gelir 16 bin, GSYH da 1,4 trilyon dolara çıkartılacak. Üretim ve istihdam odaklı yeni bir ekonomik büyüme ve kalkınma modeline geçilecek. Yapısal reform programı ilk 60 gün içinde açıklanacak ve uygulanacak. Varlık Fonu kaldırılacak. Torba Kanun uygulaması sona erdirilecek. Enflasyon hedeflemesi rejimi sürdürülecek. ÖTV düşürülecek, asgari ücretten vergi alınmayacak. Çiftçilere mazot yüzde 50 indirimli verilecek. Turizmde dünyada ilk beş ülkeden biri olunacak, yıllık gelir 45 milyar dolara yükseltilecek.” Seçimlere 1 gün kalmışken seçime girecek partilerin 3 alanda seçim vaatleri bu şekilde şekillendi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol