POMAK TÜRKLERİ KENDİ GELENEKLERİ İLE YAŞAMAYI SEVİYOR

İncesırtlı Mehmet Ecer ile Balkanlar'da yaşayan Pomak Türkleri'ni konuştuk. Dedeler nereden gelmişler? MEHMET ECER: “Drama’ dan 1928 yılında önce Kırklareli’ ye sonra da hayvancılıkla geçindikleri için İncesırt’ a yerleşmişiz. Dedemin babası Drama’da medresede din adamıydı. Devletin Drama’ ya gönderdiği kültürlü bir insandı. Varlığı on bin koyunu olan zengin bir insandı.
Her akşam yoksullara yemek çıkartan insandı. Zengin ve varlıklı olduğu için Rum çeteleri dedemin babasına büyük baskı yapmışlar. Adı Raşit Ağa'dır. Kırklareli Üsküp’e yerleşiyor. Güğümde altın getirmiş. Üsküp’ de camide imamlık hocalık yapıyor. Üsküp’ de ikinci evliliğini yapmış. Daha sonra Eriklice’ye hoca olarak camide imamlık yapmaya başlıyor. Mezarı Eriklice’dedir. Üsküp’teki eşinden iki evladı var. Kırklareli’ne ilk gelişi 1922’dir. 1928 yılında Drama’daki Salih Ecer dedem Türkiye’ye geliyor. Aileyi toparlıyor, sülaleyi getiriyor.
Raşit Ağa'nın oğlu dedem Salih Ecer’dir. Salih Ecer aileyi İncesırt köyüne getiriyor. Çünkü Raşit Ağa Üsküp’te evlenmiştir.
Salih Ecer İncesırt köyünde otuz yıl muhtarlık yapmıştır. Köye gelen herkesi doyurmadan, yemek yedirmeden göndermemiştir.
İncesırt köyü Pomak Türkleri'nin yaşadığı bir köydür. Etrafındaki köyler Armutveren, Şükrüpaşa, Boztaş, Sarpdere Pomak Türkleri'nin yaşadığı köylerdir. Köylerin arasında kalan Malivit (Gökyaka) Köyü Boşnak köyüdür. Bu arada Salih Ecer sırtı yere gelmeyen bir pehlivandır. İstanbul’da vefat etti. Mezarı İstanbul Habibler Mezarlığı’ndadır. Beş oğlu üç kızı vardır. Benim babam Salih Ecer’in oğlu Kemal Ecer’dir. Salih Ecer de Osmanlı Medrese eğitimini görmüştür. Dinine, beş vakit namaza bağlı bir insandır.
Babam Kemal Ecer halen İncesırt Köyü’nde yaşıyor. Şu an yetmiş dokuz yaşındadır. 1965-1975 yılları arasında babam kamyonculuk, odunculuk yapmıştır. Köye gelip de babamın yemeğini yemeyen yoktur. Babam dinine bağlı bir insandır. İçkisi, sigarası yoktur. Yardım seven, devletini seven asil bir insandır.
Mehmet Ecer de şu anda Kırklareli’nde ticaretle uğraşan bir esnaftır. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nda Yönetim Kurulu Üyesi'dir.
Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya’nın bazı yerlerinde yaşayan Pomak Türkleri İslamiyet’i Kırklareli Üsküp’teki Pomak Türkleri gibi yaşıyorlar. Bu insanlar dilini vermiş, dinini vermemişlerdir.” dedi. Teşekkürler. Yerel araştırmacılık güzel, zor bir çalışmadır. Balkanlarda Türk izleri her yerde karşınıza çıkabilir.
Büyük tarihi olan güçlü bir milletiz. Tarih boyunca Orta Asya’dan dört bir yana göç etmiş, göçmen bir halkın evlatlarıyız.
Trakya’da, Anadolu’da Balkan Türkleri öz kültür ve gelenekleri ile yaşıyorlar. Selam olsun…

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Ben kemal kaba recep kabanın oğlu 1968 yılında incesırtan İstanbula gelip su anda düzce gölyakada hikamet etmekteyim ticaretle ugraşmaktayım türküyenin çok yerine gittim her ile bir pomaga taslamak mümkün biz pomaklar kendimizi tanıtamıyoruz

  2. Merhaba sayın pomak arkadaşlar benim dedelerim de pomak asıllı olduğumuzu belirtirlerdi benimde dedelerim kirklareli üsküp cevatpaşa ve armağan (hediye) koyune 1924 yillarinda uskup e yerlesmisler mubadele yilllarinda armağan a yerlesen dedelerim 1910 ve 1936 yillarında gelmisler drama merkez ve karadere kayince ve bulgaristan smolen devin filibe den goc etmisler ve bu koyler sanirim toplama pomaklardan olusmuslar ve sonrasinda bursaya goc etmisler pomak cete başlıgi yaptiklarini biliyorum eşkiya hikayelerini duyuyordum

  3. Üsküp halkı rodop dağlarının yamaçlarından geldi.Şimdi oralarda sadece yeller esiyor