PAVLİ bir kez daha hafızalara kazındı!

Tarihi ve Geleneksel "106. Pehlivanköy Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı" geride kaldı. Yılın diğer aylarında iki bini geçmeyen nüfusu, sessizliği ve sakinliği ile bilinen Kırklareli'nin naif ilçesi Pehlivanköy, her zaman olduğu gibi bu yıl da PAVLİ ile birlikte yerinden oynadı. Tabiri caizse "İğne atsan yere düşmez" deyimini bizlere yaşatan PAVLİ, akıllara kazınan hatırlarıyla birlikte ziyaretçilerini ağırladı ve uğurladı


Pehlivanköy denince akla gelen ve asrı aşan tarihi ile adeta bir sembol haline gelen Pehlivanköy Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı (PAVLİ), 106. Kez geride kaldı. 10 Eylül 2015 Perşembe günü açılışı yapılan ve misafirlerini ağırlamaya başlayan Pehlivanköy'de, diğer günlere nazaran farklı bir atmosfer oluştu. Gündelik hayatta iki binin çok az üzerinde nüfusu, sessizliği, doğallığı ve standart bir yaşam tarzı ile bilinen Pehlivanköy, Eylül ayı ile birlikte bir kez daha yerinden oynadı. Yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği, 100 yılın üzerinde tarihi dokusu ile ziyaretçilerini bekleyen PAVLİ, binbir hatırasıyla kazındı gelen vatandaşların hafızalarına.
Burada yok yok!
Bir yanda Lunaparklar bir yanda oyun alanları… Tezgâhlar, yemek alanları… Pehlivanköy'de yok yok PAVLİ geldiğinde. Dört bir yanda farklı aktiviteler, eğlenceler ve oyunlar ile geride kalan panayırın her günü ayrı bir güzel geçti. Vatandaşların özellikle aktiviteleri es geçmediği PAVLİ'de, futbol üzerine olan oyunlar çok fazla dikkat çekti.
PAVLİ'nin simgesi çevirme
Pehlivanköy'de farklı bir dokunun yaşandığı Eylül ayında gerçekleşen PAVLİ'de, ilk akla gelen çevirme oluyor. Birbirinden iddialı ustaların sıraya dizilip dükkânlarını açtığı panayırda, en çok tüketilen yemek olarak bir kez daha hafızalara kazındı. Herkesin büyük ilgi gösterdiği kuzu çevirme, kilo kilo satıldı gelen misafirlere.
Cumartesi gününü yağmur gölgeledi
11 Eylül 2015 Cuma günü yeniden tezgâhlarını açan satıcılar, öğle saatlerinden itibaren etkisini gösteren sağanak ile birlikte adeta hayal kırıklığına uğradı. Bir anda Pehlivanköy'ü etkisi altına alan yağmur, tezgâhların kapanmasına, ızgaraların sönmesine sebep oldu. Çadırların ve şemsiyelerin altlarına sığınan ziyaretçiler, bir anda alanın boş kalmasına sebep oldu. Tüm satıcıların hayal kırıklığı ve telaşı gözlerinden okunurken, Cuma günü PAVLİ böylece geride kalmış oldu.
İlgi en çok satıcıları sevindirdi
Hemen her yerden gelen esnafın çadırlarını kurduğu, tezgâhlarını açtığı PAVLİ'de, bu yıl ki ilgi en fazla satıcıları sevindirdi. Gelen her vatandaş ile en iyi şekilde ilgilenmek için gayret gösteren satıcılar, yoğunluktan oldukça memnundu. 11 Eylül Cuma günü akşam saatlerinde PAVLİ'yi etkisi altına alan yağmur dışında bir problem yaşamadığı dile getiren esnaflar, düşüncelerini şu sözler ile dile getirdiler; "Bizim için PAVLİ'nin başka bir anlamı var. 106. Yılını kutlayan ve geleneksel hale gelen ülkemizin simgelerinden biri olan panayırda, yer alabilmek bizleri çok mutlu ediyor.
Burada gelen misafirler ile ilgilenmek, ürünlerimizi tanıtmak ve sergilemek en büyük ödüldür bizlere. Hele ki ilginin bu kadar yoğun olması çok mutlu ediyor bizi."
İlk kez gelenlerin mutlulukları görülmeye değer…
PAVLİ Panayırı'nı yıllardır takip edenler, orayı kendi evi gibi bilen misafirlerin yanı sıra bir de ilk kez Pehlivanköy'e gelerek PAVLİ'ye katılan, daha önce ne adını ne de şanını duymuş vatandaşların şaşkınlıkları, heyecanları, mutlulukları görülmeye değer. Büyük yoğunluk, dokusunu korumayı başarmış, kabuğundan sıyrılmamış, el değmemiş bir geleneğin bu denli yoğun yaşanıyor olmasını özellikle ilk kez gelen misafirler hayretle karşılıyorlar. Panayırı ilk defa ziyaret eden misafirler, duygularını şöyle dile getiriyor; "Bugüne kadar gelmemiş olmamız, böyle bir organizasyonu kaçırmış olmamız bizler açısından çok büyük bir eksiklik. Kırklareli'nin geçmişten günümüze gelen ve en önemli organizasyonlarından birisi olan PAVLİ Panayırı'nı geç de olsa görmüş olmamız çok büyük bir gurur. Bu bağlamda buraya gelmeyenlere, Pehlivanköy'ün 106 yıllık çınarı PAVLİ'yi görmeyenlere söyleyebileceğim tek şey mutlaka gelmeleridir" ifadeleriyle düşüncelerini dile getiriyorlar.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Eski günlerindeki gibi değil malesef. Her yer tıka basa fotoğrafçı. Rahatsız edici malesef. Panayırın gerçek havası anlaşılmıyor. Herkesin gözünün içine dönen fotoğraf makineleri çok rahatsız edici.