Özüm Kırklar Hardaliye Kültür Evi ve Kafe açıldı

Kırklareli’nin en beğenilen özelliklerinden birçoğu burada biraraya geldi. Özüm Kırklar Hardaliye Kültür Evi ve Kafe 10 Ekim Çarşamba günü saat 15.00’da kapılarını misafirlerine açtı. İlimizden çok sayıda bürokrat, siyasetçi, entelektüel sima, aktivist, kültür ve sanat hayatının tanınmış yüzleri bu açılışa yoğun ilgi gösterdi. Karakaş Mahallesi Karakaşbey Sokak’ta hizmete açılan Hardaliye Kültür Evi’nin açılışında Kırkkimse hardaliyelerinden ikram edildi. Eski THY ofisi olarak bilinen tarihi binada açılan bu özel ve nezih mekanda farklı ezgiler eşliğinde misafirler uzun uzun sohbet etti ve ilimizin meşhur içeceğini yudumladı.
Sarantalı Köylüm gazetesi sahibi Mustafa Karaca ve eşi Güldal Karaca tarafından açılan Kültür Evi’nde çok sayıda eserin yeraldığı ve adı “Sabır” olan bir kitap köşesi de mevcut. Kırklareli’ye özgü hardaliyenin daha iyi mekanlarda sunulması için böyle bir girişimde bulunduklarını belirten Mustafa Karaca; “Bu içeceğimiz ve onun tanıtımı mekanın konsepti oldu. Burada tabi ki kafe hizmetine yönelik servisler de var. Ancak birinci amacımız ticari olmak değil, bir kültür misyonu edinmektir. Bu yüzden önceliğimiz hardaliyedir. İlimizin kültürüne katkı vermeyi hedefliyoruz” dedi.
Kırklareli’nin yeme içmeden okumaya, sosyal yaşantıdan özel hobilere kadar butik bir kültürü içerisinde barındırdığını belirten Karaca; “Mekanımızda her ay bir kültür etkinliği düzenlemek istiyoruz. Tabii ki birçok konu zamanla yerine oturacak, istek ve taleplere göre şekillenecektir. Burada seçkin bir hizmet çatısı oluşturduk. Hardaliye var, kitap var, müzik var, nitelikli sohbetler var. Dileyen herkes bu özel yelpazeden faydalanabilir. Ben buradaki buluşmaların Kırklareli’nin geleceğine dönük argümanların, fikirlerin paylaşılacağı bir platform özelliği taşıyacağına inanıyorum” şeklinde konuşlu.
Mekanın açılması ve içerisinin düzenlenmesi noktasında kendilerine destek veren katkı sunan herkese teşekkür ettiklerini kaydeden Karaca, hardaliyenin ilerleyen yıllarda tüm ülke sathında tanınan bir konuma ulaşacağından emin olduğunu söyledi. 100 yıldan daha uzun süredir ayakta olan tarihi binada faaliyete geçen Kültür Evi ve Kafe, retro bir dekorasyon ile beğeniye sunuldu. Sade tercihlerin organize edildiği mekanda en dikkat çeken unsur kuşkusuz Sabır Kitaplığı. Kitaplık Mustafa Karaca’nın ve emekli öğretmen araştırmacı yazar Macit Sabır’ın kişisel kütüphanelerinden buraya taşınmış eserlerden oluşuyor.
Son yıllarda popülerliği artan hardaliye, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırklareli ziyareti sırasında kendisine ikram edilen ve beğenerek milli içecek yapılsın talimatı verdiği bir ürün. Son yıllarda hem bireysel hem de akademik çalışmalara konu olan hardaliye için ilimizde Kutbay Benni, Rahman Özkaynak gibi isimler yatırım yapıyor. Nişikli Turizm’de kurucusu Nurettin Nişikli zamanından bu yana hardaliye üretimini sürekli hale getirmiş bir firma olarak takdir ediliyor. Kırkkimse, Kutbay, Karlıbağ gibi markalarla piyasada olan hardaliye, Kırklareli Üniversitesi Gıda Mühendisliği tarafından da üretilerek lansmanlarda ve misafir ziyaretlerinde hediye ediliyor.
Kırklareli’nin coğrafi işaretini aldığı hardaliye TÜBİTAK'ın araştırmalarına göre birçok hastalığın tedavisinde yardımcı oluyor. Hardaliyenin yapımında kullanılan üzümün çeşidi ve özellikleri eskiden daha çok pamit ve papaz karası ağırlıklı üzümlerden yapılıyordu, şimdi ise en kaliteli üzümler kullanılıyor. Yapılırken hardal ile laktik asit bakterilerini devreye sokuluyor. Ardından tohum hardalı hafif çatlatılarak yüzde 1 oranında kullanılıyor. Tarihi 500 yıla dayanan hardaliyenin
Bağcılar Birliği adı altında bir oluşum ile daha geniş kapsamlı himaye edilmesi düşünülüyor. Hardaliyedeki gelişmelere başta Kırklareli Valiliği olmak üzere; Kırklareli Belediyesi, Kırklareli Üniversitesi, Ticaret Borsası, Ticaret Sanayi Odası, Tarım İl Müdürlüğü, Kent Konseyi gibi çok sayıda kurum kuruluş ile STK’lar da destek veriyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol