Özel İdare bütçesi 58 milyonu geçti

Kırklareli İl Özel İdaresi 2017 yılı faaliyet raporu belli oldu.  İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili Bilal Kuşoğlu’nun Meclisi bilgilendirdiği raporda bütçenin yapılan ek bütçelerle birlikte toplamda 58 milyon 550 bin Türk Lirasına çıktığı belirtildi. Raporda ayrıca köylere 633 bin 250 Türk Lirası, Köylere Hizmet Götürme Birliklerine ise 2 milyon 800 bin 911 Lira 55 kuruş yardım yapıldığı bildirildi.

Kırklareli İl Genel Meclisi 2018 yılı Mart ayının ilk toplantısını 5 Mart 2018 Pazartesi günü yaptı. Saat 11.00’da başlayan birleşim Safet Üresin Başkanlığında gerçekleşti. Bir önceki toplantıya ait tutanak özetinin kabul edilmesi ile başlayan birleşim Sadık Aykanat’ın gündem dışı söz alınması ile devam etti.
Eski başkanları onurlandırdı
Gündemin 2’inci maddesine geçilmeden önce söz alan Sadık Aykanat, hemen arkasındaki köylerin gösterildiği Kırklareli haritasının üzerine konumlandırılmış Kırklareli İl Özel İdaresi’nin eski başkanlarının fotoğraflarını işaret ederek, “Bunca başkan geçti hiçbiri yapmadı. Siz eski başkanların fotoğraflarını buraya koyarak onların itibarını geri verdiniz” dedi.
Bu arada Başkan Üresin’in kendi fotoğrafını da henüz başkanlığı devam ederken koydurması dikkat çekti.
2017 Yılı Faaliyet Raporu
Gündemin 2’inci maddesinde Kırklareli İl Özel İdaresi’nin 2017 Yılı Faaliyet Raporu ele alındı. Raporu İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili Bilal Kuşoğlu okudu.
2017 yılı içinde yapılan faaliyetlerden ana başlıklar altında genel bilgi veren Kuşoğlu, Kırklareli İl Özel İdaresi’nin 2017 Yılı Gelir-Gider Bütçesi’nin İl Genel Meclisi’nin 28.11.2016 tarih ve (319) sayılı kararı ile 51 milyon Türk Lirası olarak onaylandığını anımsattı. 2017 yılı gelirinde yıl sonuna kadar tahsil edilmesi beklenen 4 milyon 250 bin TL ile 3 milyon 300 bin TL gelir fazlalığından dolayı, ek bütçe yapılarak bütçenin toplamda 58 milyon 550 bin TL ye ulaştığını aktardı.
Kırklareli Merkez ve İlçelerine bağlı köyler ve İlçe Birliklerine 2017 yılı içinde maddi yardımlar yapıldığını kaydeden Kuşoğlu, bu kapsamda köylere 633 bin 250 TL, Köylere Hizmet Götürme Birliklerine ise 2 milyon 800 bin 911,55 TL yardım yapıldığını belirtti.
Kuşoğlu, rapora ilişkin olarak şu bilgileri de paylaştı;
“2017 yılı içinde, 118.421.990,90-TL gelir elde edilerek bunun, 108.806.800,45-TL gider olmuş, 51.122.050,31-TL yatırım harcaması yapılmıştır. 2017 yılı Bütçe ödeneğine göre harcama oranımız % 60 olmuştur. 2017 Yılı İl Özel İdaremiz kaynaklı ödeneklerle 72,5 km. 2.kat asfalt kaplama, 12 km 1.kat asfalt kaplama, Protokollü işler dahilinde 4,4 km asfalt kaplama ve 3,9 km aşılama olmak üzere genel toplam 92,8 km asfalt kaplama çalışması tamamlanmıştır. 3 km greyderli yol bakım çalışması, ve 23 km yama çalışması ile 675 km köy yolunda karla mücadele çalışması yapılmıştır. Toplam harcaması 8.576.992,43-TL olmuştur.
112 Acil Çağrı Merkezi
112 Acil Çağrı Merkezleri Projesi Türkiye genelinde hizmet veren 110 İtfaiye,112 Hızır Acil, 155 Polis İmdat ve 156 Jandarma gibi numaralarının tek merkezde toplanarak acil yardım çağrı hizmetlerinin İllerde kurulan çağrı merkezlerinin etkin ve verimli yürütülmesi için İçişleri Bakanlığı İller İdaresi tarafından toplam 7.318.000,00-TL ödenek gönderilmiştir. 7.281.299,58-TL harcaması bulunmaktadır. Kırklareli İl Özel İdaresi ile Kırklareli 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü arasında protokol imzalanmıştır. Bina yapım ihalesi gerçekleştirilmiş olup, yapım çalışmaları tamamlanmıştır.
Vali Faik Üstün İlköğretim Okulu Rölöve ve Restorasyon Projesi tamamlanmıştır.
İlim Yayma Cemiyeti Binasının, Eski Defterdar Evi Projelerinin restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Eski Türk Ocağı Binası Kültür Evi Yapım Projesi tamamlanmış ve açılışı yapılmıştır.
2016 yılından devreden ve 2017 yılında yapımı tamamlanan ve Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yürütülen hizmetlerin genel bir özetini sizlere açıklamak istiyorum:
İçme suyu isleri
2017 yılında Müdürlüğümüz tarafından köylerimizdeki İçme Suyu hizmetlerinin daha kaliteli ve hijyen hale getirilebilmesi için Özel İdare Programında 17 adet, Köydeş Programında da 18 adet olmak üzere toplam 35 adet proje gerçekleştirilmektedir. Askeriye ödeneği ile yapılan 2 adet iş tamamlanmıştır.
13 Adet köyümüzdeki içme suyu gömme depo bakım onarımları ile 1 adet köyümüzde içme suyu sondaj kuyusu açılması, ayrıca 1 adet sondaj kuyu bağlantısı, 1 adet kaptaj yapımı ile isale hattı bakım-onarımı, 1 adet köyümüzde yeni isale hattı yapımı ile 1 adet köyümüzde de inşaatı devam eden yeni ayaklı su deposu Köydeş ödenekleriyle karşılanmıştır.
Özel İdare ödeneği ile; 4 köyümüzde 2016 yılından devam eden işlerden 2 adet sondaj kuyusu açılmış, 1 adet sondaj bağlantısı gerçekleştirilmiş, 1 adet de içme suyu isale hattı yapılmıştır. 2017 yılı programına ait 7 adet köyümüzde boru değişimi ve yenileme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. 1 adet köyümüze sondaj kuyusu açılmış olup, 3 adet sondaj bağlantısı işi devam etmektedir. 7 adet köyümüzdeki gömme depo onarımları tamamlanmıştır. Kırklareli Merkez ve Pınarhisar İlçe köylerine 35 adet, Kofçaz ve Demirköy İlçe köylerine de 33 adet İçme Suyu Klor Dozlama Sistemi alımı gerçekleştirilmiştir.Yine Özel İdare Ödeneği ile 2 adet köyümüze şebeke onarımları için boru alımı gerçekleştirilmiştir.
Kanalizasyon işleri
Altyapı işlerinde Özel İdare Ödeneği ile 2016 yılından devam eden 1 adet kanalizasyon+foseptik+doğal arıtma Tesisi tamamlanmıştır. 2017 yılı programında bulunan 1 adet kanalizasyon+foseptik+doğal arıtma tesisi tamamlanmış olup, 3 adet köyümüzdeki işler devam etmektedir.
KÖYDES ödeneği ile yapımı gerçekleştirilen 6 adet köyün kanalizasyon+foseptik ve doğal arıtma inşaatının 5 adedi tamamlanmıştır.
Tarımsal sulama isleri
Tarımsal sulama tesislerinde ise Özel İdare Ödeneğinden 3 adet köyümüzde H.İ.S Göleti yapım işi İdaremiz iş makineleri ile tamamlanmıştır. 7 adet köyümüzde yapılacak olan H.İ.S. Göletlerinin orman izin süreçleri devam etmektedir. 2 adet göletimize ait sulama tesisinin kapalı sistem işleri tamamlanmış olup, 4 adet göletten kapalı sistem sulama işi devam etmektedir. 1 adet iş ise sözleşme safhasındadır. 2017 yılında yapılan yapıların imar kanununa ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak planlı ve ruhsatlı yapılanması sağlanmıştır. İlk öğretim ve ortaöğretim kurum ve okullarının ihtiyaçları, gerek ayrılan kanuni paydan gerekse kendi Bütçemizden sağlanan kaynaklarla giderilmiştir.
Tüm bunların yanında İl Özel İdaresi olarak bütçe imkanları doğrultusunda İlimizin turizm kültür, sağlık, tarım, sanayi ve ticaret, sosyal hizmet ve yardımlar konusunda gerekli destekler sağlanmıştır.
2015-2019 Yıllarım kapsayan 5 yıllık Orta vadeli Stratejik Planımız ile gerçekleştirilmesi beklenilen hedefler doğrultusunda; 2017 Yılı Bütçesi ile 2017 Yılı içindeki yatırımlarımız, faaliyetlerimiz aynen devam edilmeye çalışılmıştır.”
Camii yapımı için arsa
tahsisine red
Rapor bilgilendirme amaçlı olduğu için oylama yapılmazken bu maddenin ardından Lüleburgaz’ın Kocasinan Mahallesi’nde camii yapılması için Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmesi talep edilen arsaya ilişkin daha önce red yönündeki Meclis kararı yeniden ele alındı. Bu gündem maddesi ile ilgili olarak CHP Grup Başkanı Bora Terzi, talebin reddini istedi ve bu yönde oylama yapılmasını önerdi. AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam ise tam tersi teklifin kabul edilerek arza tahsisinin yapılmasının oya sunulmasını istedi. MHP Grup Başkanı İbrahim Akten’de 2 yıl içinde camii yapılması şartı ile arsanın tahsis edilmesini önerdi. Yapılan ilk oylamada Bora Terzi’nin talebin reddi yönündeki önerisi 14 oy alırken AK Parti ve MHP gurubunun talebin kabul edilmesi yönündeki isteği 10 oy alarak teklif reddedildi.
Gündemin 4’üncü maddesinde Meclis, geçen ay emekliye ayrılan düz işçi kadrosundaki Erkan Çekiç’in kadrosunun iptal edilmesini kabul ederek Çekiç’e bundan sonraki hayatında başarılar dilerken gündemin dün görüşüler 5’inci ve son maddesinde İl Özel İdare bünyesindeki iş makinelerinin 2018 yılı kiralama bedelleri belirlendi. Bu gündem maddesi ile Meclis oturumu verilen yeterlilik önergesi üzerine kapatıldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol