Oy kullanacak seçmenlerin dikkat etmesi gereken hususlar

Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi için muhtarlık bölgesi askı listesini cuma günü itibarıyla askıya çıkardı. Askıya çıkan listeler 17 Ocak Perşembe günü saat 17.00'ye kadar askıda kalacak.

YSK, 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi için hazırladığı seçim takviminde seçmenlerin dikkat etmesi gereken hususları ayrıntılı bir şekilde paylaştı. 

Öğrenciler bulundukları
illerden oy kullanabilecek
Öğrenim gördükleri yerlerde oylarını kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve kaldıkları yurt müdürlüğünden de yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile bağlı bulundukları okul ve yurtların ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurmaları ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ile eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri halinde bulundukları yerden oy kullanabilecek.
Seçmenler adres değişikliğini nasıl yapacak?
Seçmen kütüğünde kaydı olmayanlar, kayıtlarında değişiklik ve düzeltme yapmak isteyenler veya yerleşim yerini değiştirmek isteyenler belirlenen tarihler içerisinde, bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurarak, nüfus müdürlüğü tarafından tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederek adres değişiklik işlemini gerçekleştirebilirler.
Yatağa bağlı kişiler evlerinde oy
kullanabilecek
İl ve ilçe merkezlerinde ikamet eden seçmenlerden, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olanlar, 4-17 Ocak 2019 tarihleri arasında “Engeli Nedeniyle Yatağa Bağımlı Olduğu” veya “Hastalığı Sebebiyle Yatağa Bağımlı Olduğu” ibaresinin yer aldığı sağlık raporu ile birlikte, www.ysk.gov.tr internet adresinden temin edebileceği “Seyyar Sandık Kurulu Talep Formunu” doldurup yerleşim yerinin bağlı bulunduğu ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa teslim etmeleri halinde kayıtlı oldukları adreste seyyar sandık uygulaması ile oy kullanabilecekler.
Görme ve ortopedik engelli seçmenler sandık alanlarının giriş katlarında
oy kullanabilecek
Görme ve ortopedik engelli seçmenler oylarını, 75 yaş ve üzeri seçmenler gibi aile bireyleri ile birlikte sandık alanlarının giriş katlarında kurulacak sandıklarda kullanabilirler. Kişiler engelli olarak kayıtlı olup olmadığını www.ysk.gov.tr adresinden, mobil cihazınıza indireceği “Seçmen Sorgulama” uygulamasından ve e-Devlet kapısından öğrenebilirler.
Engelli olarak kayıtlı değilseniz, askı dönemi içinde www.ysk.gov.tr internet adresinden temin edeceğiniz “Engelli Beyan Formu”nu doldurarak bizzat veya bir yakınınız aracılığı ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa veya Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaptığınız takdirde seçmen durumunuz “Engelli” olarak güncellenecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol