Osmanlı’nın Trakya’daki ‘Mührü’ de Onarıma Giriyor

İlçemizde 1443 yılında Tarihi Köprü ile birlikte Sultan II. Murat tarafından inşa ettirilen Ata Mirası Muradiye Camimizin onarım ihalesi 27 Ekim 2021 Çarşamba günü gerçekleştirilecek. İlk olarak sosyal medya hesabından müjdeli haberi veren AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın ardından AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba da ihale sürecine ilişkin ayrıntıları gazetecilerle paylaştı. Yaklaşık altı aydır ibadete kapalı olan tarihi Muradiye Camii Osmanlı İmparatorluğunun Trakya ve Rumeli’deki ilk nişanelerinden kabul ediliyor. Türk-İslam kültürünün en güzide eserlerinden olan Muradiye Camii ilçemizin kuruluşu için de büyük önem arz ediyor.

TBMM Kefek Komisyon Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal Edirne’de gerçekleştirilecek olan restorasyonların tarihi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aksal yaptığı yazılı açıklamada; “Edirne’de bu tarihi miraslarımızdan olan Uzunköprü – Muradiye Camii (1443) restorasyonu için çalışmalarımız bir süredir devam ediyordu. Restorasyon için 27 Ekim 2021’de ihale tarihi belirlendi” diye konuştu.

BELGİN İBA DAHA ÖNCE
MURADİYE CAMİİNİ ZİYARET EDEREK NOTLAR ALMIŞTI

Tarihi Muradiye Camii’ni ziyaret ederek, eksiklerinin notunu almış olduklarını dile getiren Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Edirne İl Başkanı Belgin İba; “Gerçekleştirdiğimiz ilk ziyaretin ardından camimizin restorasyonunun takipçisi olacağımızın sözünü vermiştik. Ankara’da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Sayın Nadir Alpaslan ile Vakıflar Genel Müdürümüz Sayın Burhan Ersoy’u ziyaret ederek Muradiye Camii’nin onarımı hakkında taleplerimizi iletmiş ve Tarihi Uzunköprü Muradiye Camimizin restorasyon çalışmalarına 2021 yılında başlanacağının müjdesini vermiştik.

Beklediğimiz müjdeli haber bizlere ulaştı. Tarihi Muradiye Camii’mizin restorasyon onarım ihalesi 27 Ekim 2021 Çarşamba günü yapılacak. Uzunköprülülere söz vermiştik, Allah’a çok şükür bir sözümüzü daha yerine getirmenin sevincini siz değerli hemşerilerimizle paylaşıyorum. Edirne’mizin bir eserini daha layıkıyla restore edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

KEŞAN’DAKİ HERSEKZADE
AHMET PAŞA CAMİİ ONARIM İŞİ DE
AYNI GÜN İHALEYE ÇIKACAK

Uzunköprü – Muradiye Camiinin yanı sıra Keşan -Hersekzade Ahmet Paşa Camisinin de restorasyon ihalesinin 27 Ekim’de yapılacağını bildiren Aksal; “Edirne’de bu tarihi miraslarımızdan olan Uzunköprü – Muradiye Camii (1443) ve Keşan -Hersekzade Ahmet Paşa Camii (1511) restorasyonu için çalışmalarımız bir süredir devam ediyordu. Her iki restorasyon için 27 Ekim 2021’ de ihale tarihi belirlendi. Süreç boyunca desteklerini esirgemeyen, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a , çalışmaları için Bakanlığımıza ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüze , emeği geçen tüm kurum kuruluşlarımıza, hemşehrilerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum” açıklamasını yaptı.
BİR SELATİN CAMİİSİ
OLARAK MURADİYE CAMİİ

Osmanlı sultanlarının yaptığı camilere selatin camisi denir. Muradiye camimiz de bir selatin camisidir. Osmanlı tarihleri ve Edirne vilayeti salnamelerine göre cami beş yüz kişiyi alacak büyüklüktedir. Sultan II.Murat Ergene kentinde yaptırdığı, döneminde dünyanın en uzun taş köprüsü ve camisine çok değer vermişti. Ergene kentinde oluşturduğu vakıf külliyesinin açılışında, büyük bir alçak gönüllülükle caminin mumlarını kendi elleri ile yaktıp, Edirne'den davet ettiği ve Ergene kentinden katılan konuklarına yemekleri kendisi üleştirmiştir. Muradiye camisinin ilk yapımında kubbeli olduğununa dair minyatür resimler bulunduğu da belirtilmektedir. Caminin ön, arka ve yan saçak örtüleri düz çatı olarak yapılmıştır. Sağ ön köşede kesme taştan yapılmış tek şerefeli bir minaresi vardır. Zaman aşımı nedeniyle pek yıkkın duruma gelen camiyi 1621 yılında II.Osman yeniden onartmış, duvarları kendi moloz taşları ile yapılmıştır. Caminin ilk kuruluşundaki durumunu belirten minyatür resimde bahsedilen ortasındaki kubbe bölümü bütünü ile değiştirilmiş, çatı beşik örtü durumuna getirilmiş ve kurşunla kaplanmıştır. 22x19 m. boyutunda, dikdörtgen biçimindeki caminin, bu boyutlara göre duvardan pek alçaktır. Yüksekliği 5.70 metredir. Caminin önünde 3.80 X 22.20 metre boyutunda bir sundurması vardır. Sundurmanın çatısı on iki ahşap direk üzerine basmaktadır. Daha sonraki onarımlarda sundurmanın direkleri kaldırılmış, yerine duvar örülmüştür. Caminin çatısı duvarlar ve iki sütun üzerine oturtulmuştur. Osmanlı dönemi camilerinde yapılmış, dikdörtgen beşik örtülü camilerinin en büyüğüdür. Caminin içinde on iki ahşap direk üzerine oturtulmuş bir harimi vardır. Ekrem Hakkı Ayverdi, Osmanlı Mimarisinde Çelebi ve II.Murat Devri yapıtında Uzunköprü II.Murat camisinin mihrabı güneyden doğuya 30 derecedir. Oysa Uzunköprü'de caminin kıblesi 34.5 derece olması gerekir diye saptamıştır. Caminin avlusu ve güneyinde haziresi (mezarlığı) bulunmaktadır. Bu mezarlıklarda Uzunköprü'nün ünlü kişileri gömülüdür. Caminin sol ilerisinde imarete ait aşhane ve medrese bulunmaktaydı. Caminin üç kapısı vardır. Sundurmadan geçen ön giriş kapısı, batı kapısı ve kadınlar kapısı denilen doğu kapısıdır. Avlusunda da üç kapısı vardır. İkisi batıda biri de doğudadır. Batı üst kapısı üzerinde, Ergene medresesi müderrislerinde Enisü'l-Müsamirin adlı Edirne tarihini yazan Abdurrahman Hibrinin yazmış olduğu Mermer yazıt vardır. Yazıtta, Camiyi II.Murad'ın 1443 yılında yaptırdığı ve II. Osman'ın 1621 yılında onarttığı yazılıdır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol