Osman Atalay Balkanları yazdı

Yeni Akit gazetesi yazarı Osman Atalay, TİKA’nın Balkanlar açılımı ve sivil toplum konusuyla ilgili olarak bir köşe yazısı kaleme aldı. Atalay yazısında şu ifadelere yer verdi:“1992 yılında Yugoslavya’nın dağılma süreciyle birlikte Balkanlar’da akraba ve dindaş topluluklar ile tanışan resmi ve sivil toplum kurumlarımız, 25 yıldır bölgede faaliyet göstermeye devam ediyor. Yugoslavya’nın dağılmasıyla ortaya çıkan 7 devlet ve Doğu Avrupa’da AB sürecine dâhil olan ülkeler; Almanya, Fransa, Avusturya, İtalya ve Amerika’nın politik ve ekonomik baskısı ile karşı karşıya kaldılar. Balkanlar’daki Müslüman Arnavutların nüfusu 7 milyon, Boşnakların nüfusu ise 5 milyon civarındadır. Özellikle Arnavut ve Boşnak milletinin Türkiye’de ikamet eden akraba nüfusu yaklaşık 8,5 milyon civarındadır. Bu durumun önemli bir potansiyel olmasına rağmen bölge halklarının Türkiye’den siyasi, sosyal ve ekonomik beklentilerine yeterince cevap veremedik. Balkanlar’ın ihtiyaçlarına cevap verebilecek orta ve uzun vadeli projeler çerçevesinde bir şeyler yapmak zorundayız.
TİKA’nın 4 yıldır bu bölgeyi kapsayan Tarımsal Kalkınma Programları, Balkanlar Eğitim Altyapısını Geliştirme Programları ve Sağlık Sektörü Kalkınma Programları Türk diplomasisine önemli ivme kazandırırken bölgenin çok önemli ihtiyaçlarına cevap vermektedir.TİKA’nın Balkanlar’ın kırsal alanlarında yaşayan, tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan aile işletmelerini kapsayan ‘’Tarımsal Kalkınma Programları” hayati derecede önemlidir. TİKA halka hediye paketi olarak et, süt ve gıda ürünleri dağıtmıyor.Uluslararası kuruluşların da dikkatini çeken projeleri ile her ülkede çiftçileri kapsayacak şekilde hayvansal ve bitkisel üretimin arttırılması, hayvansal ve bitkisel üretim çiftliklerinin kurulması, geçimini bu sektörlerden sağlayan aile işletmelerinin ekonomik yaşam standartlarını da yükseltiyor.
Kosova Mamuşa’da, Dragaş ve Prizren bölgesinde, Makedonya’nın Doğu Makedonya bölgesinde Türk çiftçileri, Kosova Dragaş ve Mitroviça’da, Arnavut çiftçileri modern tarım alet ve makineleri ile intansif tarıma geçirerek kaliteli tarımsal üretimi çiftçi birlikleri ile tarımsal üretimi arttırmaya ve sosyal dayanışmanın oluşmasına katkı sağlıyor. TİKA, Kosova’nın güneybatısında Reçana bölgesinde, Bosna Hersek›in Doğu Bosna bölgesinde, Zeljezno Polje, Zvornik, Zenitza, Kaçuni, Serebrenitsa, Pale, Praça, Ustikolina, Glamoç ve diğer şehirlerde Boşnak aile işletmelerini çiftçi birlikleri ile birlikte hayvansal üretimi, et ve süt verimi yüksek simental gebe düve desteği ile arttırmaya çalışıyor.
‘’Arıcılığın Geliştirilmesi Programları’’ ile Doğu Bosna ve Doğu Makedonya, Sırbistan Sancak Bölgesi artık organik arı ve arı ürünleri üretim merkezleri haline geliyor. Makedonya’da TİKA’nın uyguladığı ‘’Arıcılığın Geliştirme Projesi’’ Birleşmiş Milletler tarafından yılın en iyi uygulaması seçildi. Çiftçilerin bal, polen, propolis, arı sütü üretimi ile elde ettikleri gelirler ile evlerini inşa ettikleri ve çocuklarının eğitim ve aile geçim standartlarını artırıyor. Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek ve Kosova’da ‘’Ahududu Üretimini Geliştirme Programları’’ ile geçimini bu üretimden sağlayan bölge insanları artık ihracatını yapmaya başlamış. Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkeleri kırsalında yaşayan binlerce Boşnak, Arnavut, Türk, Roman, Sırp ve Makedon TİKA Tarımsal Kalkınma Programları ile güçleniyor. TİKA’nın bölgede hayata geçirdiği Hayvansal Üretimi Geliştirme Programları ve Örtü Altı Sebzeciliği Geliştirme Programları ile hayvansal ürün ve sebze üretimi ile artık üretimin bir parçası oldular. TİKA’nın Doğu Avrupa Balkan Dairesi’nin bölgede gerçekleştirdiği projeleri, sivil toplum kurumlarımız ve belediyelerimize örneklik teşkil etmelidir. Sınırlı kaynaklarımızı ve enerjimizi artık başarıyla denenmiş projeler üzerinden yürütmeliyiz.

Osman Atalay wrote the Balkans

Osman Atalay, Yeni Akit newspaper writer, wrote a column writings on TİKA's Balkanization and civil society debate. Atalay wrote the following statements: "Our formal and non-governmental organizations, which met with relatives and religious communities in the Balkans in 1992 with the disintegration of Yugoslavia, continue to operate in the region for 25 years. The seven states emerging from the disintegration of Yugoslavia and the countries involved in the EU process in Eastern Europe; Germany, France, Austria, Italy and the United States have faced the political and economic pressure. The Muslim Albanians in the Balkans have a population of 7 million and the Bosniaks have a population of 5 million. In particular, the relative population of Albanian and Bosniak nationals residing in Turkey is around 8.5 million. Even though this situation has a great potential, we have not responded sufficiently to the political, social and economic expectations of the people of the region from Turkey. We have to do something in the framework of medium and long-term projects that can meet the needs of the Balkans.
TIKA has responded to the very important needs of the region while providing significant momentum to the Turkish diplomacy of the TIKA's Agricultural Development Programs, Balkan Education Infrastructure Development Programs and Health Sector Development Programs covering this region. TIKA is a country that lives in the rural areas of the Balkans, '' Agricultural Development Programs '' which cover family businesses are vital. TIKA does not distribute meat, milk and food products as a gift package. With the projects attracting attention of the international organizations, farmers in every country including raising animal and vegetable production, and raising the economic living standards of family businesses that provide their livelihoods.
In Kosovo Minsk, Dragash and Prizren regions, Macedonia's Eastern Macedonian territory, Turkish farmers, Kosovo Dragash and Mitrovica, Albanian farmers have been intensively farmed with modern farming tools and machines to increase quality agricultural production and social cohesion Contributing. The TIKA is a joint venture of the Bosnian family businesses with the farmers' associations in the region of Reschana in the south west of Kosovo, in the eastern Bosnia Herzegovina, Zeljezno Polje, Zvornik, Zenitza, Kaçuni, Serebrenitsa, Pale, Praça, Ustikolina, Glamoc and other cities. Trying to increase milk yield with high simental pregnant heifer support.
With '' Beekeeping Development Programs '', Eastern Bosnia and East Macedonia, Serbia's Sandzak Region now become organic bee and bee production centers. In Macedonia, TIKA's "Beekeeping Development Project" was chosen by the United Nations as the best practice of the year. The farmers build their homes with the income they earn through the production of honey, pollen, propolis, bee milk, and raise the standards of their children's education and family livelihoods. Montenegro, Serbia, Bosnia and Herzegovina, and Kosovo have begun to export their crops to the people of the region who have provided their livelihoods with "Raspberry Production Development Programs". Thousands of Bosnians, Albanians, Turks, Roma, Serbs and Macedonians living in rural areas of the Balkans and Eastern Europe are strengthened by the TIKA Agricultural Development Programs. TIKA is a part of the production of animal products and vegetable production with the Animal Production Development Programs and Underfloor Vegetable Development Programs that the region is having a bad dream with. The projects of the TIKA in the region of the Eastern Europe Balkan Circle should serve as an example to our non-governmental institutions and municipalities. We must now run our limited resources and energy through successfully tested projects.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol