Örtü altı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

Trakya Bölgesi Tarımsal Yenilik ve Bilgi Sistemi kapsamında 39. Bölge Grup Toplantısı, Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Toplantı Salonu’nda dün saat 10.30’da gerçekleştirildi.
Atatürk Toprak, Su ve Tar. Met. Araş. Enst. Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları’nın açılış konuşması ile başlanılan programda Bakanoğulları, örtü altı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor diyerek, “Bölgemizde konvansiyonel tarım, geleneksel tarım, buğday, ay çiçeği gibi ürünlerin yanında bölgeye alternatif ürünlerle katkı sağlamadığınız sürece kalkınmanın zor olduğunu düşünüyorum. Alternatif tarımsal ürünlere yönelmenin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple örtü altı yetiştiriciliği önem kazanıyor. Bölgemizde ısıtmasız örtü altı yetiştiriciliğinde artış gözlemliyoruz. 

Bölgemizde mantar ve lavanta yetiştiriciliği konusunda önemli çalışmalar başlamış bulunuyor. Bölgemizde meyveciliğin mutlaka yaygınlaştırılması gerekiyor. Arıcılık ve aile hayvancılığı konularında bölgemizde ciddi çalışmalar yapılmakta. Bu çalışmaların daha da artmasını temenni ediyorum. Bu tür katma değeri yüksek üretimlere yönelerek, işletmelerimizin gelirini arttırmak için elimizden geleni yapmak için çabalıyoruz. Bunu yapmamız bir zorunluluktur. Örtü altı yetiştiriciliği her geçe yıl yaygınlaşmakta. Bu alanda ülkemizde 670 bin ton sebze 422 bin ton meyve 1,1 milyar süs bitkisi üretimi gerçekleşiyor.
Bu yüzden bölgemizde örtü altı yetiştiriciliği çok daha fazla geliştirmek adına sürekli adımlar atmak için çalışacağız” dedi. Bakanoğulları’nın konuşmasının ardından kürsüye gelen Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Süleyman Diril ise toplantının önemine ve yapılan çalışmaların önemine değindi. Diril; “Özellikle sahada tespit edilen problemlerin çözümleri burada tartışılıp, yeniliklerin anlatılması noktasında önemli bir toplantıya ev sahipliği yapılıyor. İl ve ilçe Müdürlüklerimizde görev alan personellerimiz, burada gördükleri sorunları anlatarak, çözümü noktasında bilgi sahibi oluyorlar. Toplantının oldukça verimli bir şekilde süreceğinden son derece eminim” ifadelerini kullandı.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde en son tescil edilen tarla bitkileri çeşitleri, Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsünde sonuçlanan projeler ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde sonuçlanan projeler hakkında kısa sunumlar yapılırken, BGT kapsamına giren illerde karşılaşılan çiftçi sorunlar tartışılıp, çözüm önerilerinin neler olabileceği hakkında analizler yapıldı.
Çiftçi sorunları ve çözüm önerileri Bölge Grup Toplantısı Koordinatörü, Trakya TAE Dr. Sami Süzer, Kırklareli A.T.S.T.M.A.E. Yayım Koordinatörü Dr. Erol Özkan, Tekirdağ B.A.E. Yayım Koordinatörü Ziraat Yük. Mühendisi Turgay Kıran, Edirne Tarımsal Veriler Şube Müdürü ve Ziraat Mühendisi Nuriye Dezcan, İstanbul Tarımsal Veriler Şube Müdürü Veteriner Hekim Zeki Ateş, Kırklareli Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ziraat Mühendisi Kemal Sulanç ve Tekirdağ Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ziraat Mühendisi Süreyya Atmaca tarafından bu konuda çözüm önerileri sunuldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol