“Ormanın Sağlık Melekleri” için iki ülke bir araya geldi

“Yok Olma Tehlikesi Altındaki Zonal Avrupa Kırmızı Orman Karıncalarının Korunması İçin Ortak Girişim” Projesi kapsamında Türkiye ve Bulgaristan sınır ötesi bir işbirliğine imza atıyor. “Ormanın Sağlık Melekleri” olarak bilinen ve ülkemizde sadece Trakya’da yaşayan, orman doğasının dengede durmasına büyük katkı sağlayan, zararlı böcekleri tüketen, ancak soyu tükenme tehdidi ile karşı karşıya bulunan kırmızı karıncalar için bir araya gelen iki ülkenin hedefi; bu türü korumak…

“Yok Olma Tehlikesi Altındaki Zonal Avrupa Kırmızı Orman Karıncalarının Korunması İçin Ortak Girişim” Projesi kapsamında Kırklareli’nde Pazar günü başlayan ve bugün sona erecek önemi bir eğitim gerçekleştiriliyor. Sınır Ötesi İşbirliği çerçevesinde Türkiye-Bulgaristan ortaklığında, “Ormanın Sağlık Melekleri” olarak bilinen ve ülkemizde sadece Trakya’da yaşayan, orman doğasının dengede durmasına büyük katkı sağlayan, zararlı böcekleri tüketen, ancak soyu tükenme tehdidi ile karşı karşıya bulunan kırmızı karıncalar için iki ülke işbirliğinde bulunuyorlar.

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe önderliğinde gerçekleşen çalışma 3 gün boyunca Kaya Palace Hotel ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Partner ülke Bulgaristan’dan da çok sayıda misafirini ağırlayan bu projeye özellikle Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, Çağlayık köyünden Mehmey Kaygısız da büyük destek verdiler. DAYKO’nun katkılarıyla gerçekleşen projede hedef; nesli tükenmek ile karşı karşıya olan Zonal Avrupa Kırmızı Orman Karıncalarının korunmasını amaçlıyor.
20 Ağustos Pazar günü başlayan sempozyumun açılışında bir konuşma gerçekleştiren Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe; “Projemiz kapsamında bu türü seçmemizin sebebi; soyu tükenmekle karşı karşıya olan bir tür olduğu içindir. Bu tür Türkiye’de sadece Trakya’da özellikle Istrancalar’da var olan bir tür. Bildiğim kadarıyla Bulgaristan’da da bu türün yuva sayıları oldukça az bulunuyor. Bizim şu ana kadar yaptığımız çalışmalar gösteriyor ki; bu tür Trakya için hassas, ülke genelinde ise kritik tehdit seviyesinde yer alıyor. Dolayısıyla bu türü koruma altına almak hem Türkiye’nin hem de Bulgaristan’ın yükümlülüğüdür.
Bu tür aynı zamanda zararlı böcekleri yiyen bir tür. Ormanın Sağlık melekleri olarak bilinir. Meşe ormanları Trakya’nın ana orman tipidir. Meşe ormanlarına zarar veren tırtılları bu karıncalar yemektedir. Yaptığımız çalışmalara göre Trakya’daki yuva sayısı 100’ün altında bulunuyor. Sağolsun yerel vatandaşlar bize yardımcı oluyorlar, ulaşamadığımız, bulamadığımız yuvaları buluyorlar. Özellikle Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclis Başkanı Göksal Çidem ve çevresindeki ekibi, yine birçok DAYKO gönüllüsü sayesinde çok sayıda yuvaya ulaştık ve koruma altına almayı başardık” dedi.
3 gün boyunca süren eğitimler bugün sona eriyor. Daha sonra sınır komşumuz Bulgaristan’da da yapılacak çalışmalar ile türün koruma altına alınması amaçlanıyor.
Kırmızı orman karıncaları
Zararlı böceklere karşı biyolojik mücadelede kullanılan kırmızı orman karıncalarının ülkemizde iki temsilcisi bulunmaktadır. Formica rufa türü Anadolu'da yaşamakta Trakya'da bulunmamaktadır. Diğer temsilci ise Avrupa kırmızı orman karıncası olarak bilinen Formica pratensis türü olup ülkemizde sadece Trakya Bölgesinde yaşamaktadır.
Çok sayıda zararlı böcek ve omurgasızların yiyicisidirler. Tek bir orman karıncası yuvasındaki bireyler bir yılda 20.000 kadar böcek yerler. Sağlıklı ormanlar metrekarede 500 orman karıncası içerirler. Otçul omurgasızları avlayarak ağaçların sağlıklı kalmaları ve büyümelerini arttırarak dolaylı olarak orman sağlığına etki ederler. Çok sayıda bitki tohumunun dağılımını sağlarlar. Toprağı havalandırırlar, besin döngüsüne katkı sağlarlar, bu açıdan en az toprak solucanları kadar faydalıdırlar. Ülkemizde sadece Trakya’da yaşarlar. Kendi ağırlıklarının 100 katını kaldırabilirler, bu bir insanın otobüsü kollarıyla kaldırmasına eşdeğerdir. Boyuna göre böcekler arasında en büyük beyine sahiptir. İnsan beyni 10 milyar hücre, karınca beyni ise 25.000 hücre içerir. 40.000 karınca içeren bir F.pratensis yuvasına ait koloninin toplam beyni insan beynine eşit hücre içerir. Bir karıncanın beyni ilk Apollo uzay aracını kontrol eden bilgisayardan çok daha fazla bilgiyi işler. Eğer insan karınca kadar hızlı koşabilirse bir yarış atının hızına erişebilir Karıncaların toplam ağırlığı dünyadaki insanların toplam ağırlığından çok daha fazladır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol