Orman köylüsünü ve orman varlığımızı sordu

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yazılı yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde orman köylüsünün daha fazla kazanç elde edebilmesi için neler yapılacağı ile Kırklareli’nin orman varlığının son 20 yılda nasıl değiştiğini sordu.

CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Gündoğdu önergesinde, dünyada çevre kirliliğinin meydana getirdiği küresel ısınmaya bağlı olarak doğal afetlerin yıkıcı etkileri arttıkça ormanların hayati öneminin daha da ön plana çıkmaya başladığını belirtti. 
Ormanların korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir şekilde üretime devam etmesinin sadece ülkelerin değil dünyanın öncelikli sorunlarından birisi olduğunu dile getiren Gündoğdu, “Orman köylüleri; ormanların içinde veya kenarında yaşamını sürdüren ailelerdir. Bu köylüler, geçimini başta orman olmak üzere, sahip olduğu küçük tarım alanlarından sağlamaktadırlar. Her mevsim doğanın çetin şartlarıyla mücadele eden, ormanların içinde şehirlerden uzakta yaşam savaşı vermektedirler.
Orman köylüsü; ormanlardan ekonomik katkı elde edilmesinde hizmet veren en önemli unsurlardan olmasına rağmen milli gelirden en az pay alan kesimdir
Orman köylüsü, bulunduğu ormandaki ağaçlandırmada, bakım işlerinde ve üretimde en temel iş gücü kaynağıdır. Orman yangınları karşısında en önemli destek gücüdür. 
Kırklareli ve çevresinde ormanlarımızın bekçisi, koruyucusu, kollayıcısı ve değer yaratanları olan orman köylümüz, bir yandan ağır ve riskli iş yaparken bir yandan da girdi fiyatlarındaki fahiş artışlar nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşamaktadır” dedi.
Gündoğdu bu doğrultuda Bakan Kirişçi’ye; 
“-Orman köylümüzün alın terinin karşılığını alması, daha güvenli çalışabilmesi ve daha fazla kazanç elde edebilmesi için neler yapacaksınız?
-Kar kış, yağmur fırtına demeden 365 gün 24 saat ormanlarda yaşayan, ormanı yaşatan orman köylümüzün refah düzeyini artırmak için işlenen orman ürünlerinin satışından pay verilmesi, vahidi fiyatlarının en kısa sürede günün şartlarına göre yeniden artırılması konusunda acil düzenleme yapacak mısınız? 
-Kırklareli ve çevresinde orman varlıklarımız son 20 yılda nasıl bir değişim göstermiştir, varlıklarımızdaki artış oranı nedir, orman varlıklarımızın korunması ve geliştirilmesi için ilave hangi tedbirleri alacaksınız?” sorularını yöneltti. (F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. tarım orman da neymiş 30 Haziran 2022 Perşembe 19:26:43

    Tarım imha edilip tarım köylüsü nasıl kızağa çekildiyse ormanlar da yakılıp kel edilip orman köylüsü de öyle askıya alınıyor köylüler efendimiz rahat etsinler diye