Orman Köylülerine eğitim ve sertifika veriliyor

Orman Genel Müdürlüğünce ana geçim kaynağı ormanlarda üretim işi yapmak olan orman köylülerine yönelik; kesme-sürütme-nakliyat, iş güvenliği, acil yardım, orman yangınlarına karşı tedbir-müdahale-mücadele, çevre ve su kaynaklarının korunması ve temizliği gibi konularda uygulamalı eğitim, eğitim sonrası yapılan sınavlarda başarılı olanlara Orman Üretim İşçisi (Seviye 3) Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmeye devam ediliyor.

Kısa adı MYK olan Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen TOÇ BİR-SEN (Tarım Orman ve Çevre Çalışanları Birliği Sendikası) İKTİSADİ İŞLETMESİ kuruluşunca gerçekleştirilen çalışmanın bir bölümü 06. 02. 2021 tarihi Cumartesi günü Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü-Kirazpınar Orman İşletme Şefliği bünyesinde kalan Çağlayık köyü 33 nolu orman bölmesinde yapıldı. Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olan orman üretim işinde çalışanlardan Covit-19 tedbirlerine uyarak Çağlayık ve Kula köyleri sakinlerinden oluşan sekizerli üç grup halinde, Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ‘yetkili’ Orman Bölge Şefleri Feridun Güven (Topçukaya), Ahmet Uğur Pekpak (Dereköy) ve Atilla Aykut (Aziziye) koordinesinde teorik, mülakat, performans sınavlarına katılan 24 kişi başarılı olarak belge almaya hak kazandı.

Normal şartlarda zaten orman üretim işinde çalışan köylülerin bilgi ve becerilerini bir kez daha yerinde görüp varsa eksiklerini gidermek, daha güvenli ve verimli işgücü sağlamayı amaçlayan çalışmalarla ilgili görüşlerini sorduğumuz Topçukaya Orman Bölge Şefi Feridun Güven; çalışmanın ana amacının orman köylülerinin ormanda üretim işinde yasal olarak çalışabilmelerinin önünü açmak için belge vermek olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: Geçmişte de benzer uygulamalar yapıldı ancak 2019 yılında yürürlüğe giren yasa gereği artık diğer belgelerin geçerliliğini yitirdiğini, bundan sonraki süreçte beş yıl geçerli olacak olan bu belgeye sahip olmayanların orman üretim işinde çalışamayacaklarını belirtti.
Birçok fıkra, hikaye, halk türküsüne konu olduğu üzere ormancılık mesleğini icra eden, genel adıyla ‘ormancı’ların orman köylerinde gördüğü ilgi ve itibar hemen herkesçe malumdur. Geçmişte Çağlayık Köyünde de görev yapan, resmi görevin ötesinde sıcak sosyal ilişkileriyle kaynaştığı köy halkı tarafından samimiyetle sevilen Dereköy Orman Bölge Şefi Ahmet Uğur Pekpak ise sözlerine köy halkına hitaben sosyal içerikli olarak başlayıp: Çağlayık köyündeyiz, Çağlayık köyünü çok çok seviyoruz, Çağlayık köyü bizde hakikaten ayrı bir yerde, böyle güzel insanlarla çalışmaktan dolayı çok çok mutluyuz, keyif alıyoruz, Dereköy’deyiz sizleri her zaman bekleriz deyip çalışmalarla ilgili olarak ta: Çok çok iyiydi, herkes iyi niyetliydi, işini gayet istekli ve başarılı bir şekilde yaptı. Hedefimiz orman köylüsünün daha bilinçli bir şekilde ormanda üretim yapması, iş güvenliğine biraz daha riayet etmesi, ormanın mümkün olduğunca az tahrip olması ama en önemlisi insan sağlığıdır dedi.
Son olarak görüşlerini sorduğumuz Aziziye Orman Bölge Şefi Atilla Aykut ise çalışmaların amacının Orman köylülerinin zaten ehil olduğu işlerle ilgi olarak çalışanlara ehliyet vermek olarak özetlenebileceğini belirterek; insan sağlığı yanında ormanda yaşayan diğer canlıların yaşamının, çevre ve su kaynaklarının temizliğinin önemli olması, ormanda üretim işi yaparken var olan emvalin daha düzgün ve sağlıklı bir şekilde olması için işleyişin (kesme-sürütme-nakliye-boşaltma) sağlıklı ilerlemesi amacıyla devlet böyle bir organizasyon yapmış bizi de görevlendirdi, köylülerin de katılım ve rağbet göstermesi ile başarılı bir şekilde organizasyonu bitirdik, herkese geçmiş olsun” dedi.
(Mehmet Kaygısız)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Yöremizdeki gündemi önemseyen ve görevini en iyi şekilde yapmaya çalışan Mehmet KAYGISIZ ağabeyimizi tebrik ediyorum.