"Onlar, memur kadrosuna sınavsız geçirilmeli"

Eğitim-Bir-Sen ve Memur Sen İl Başkanı Selahattin Karanfiler şehit yakını, gazi ve engelli çalışanlar hakkında açıklama yaptı.
Karanfiler açıklamasında şunları kaydetti; "Eğitim-Bir-Sen olarak, YÖK'e başvurarak, kaynağını anayasadan alan pozitif ayrımcılık ilkesi uyarınca, yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarından şehit yakını, gazi ve engelli personele, memur kadrolarına sınavsız geçme hakkı tanınmasını istedik.
Anayasanın 10. maddesinde, "engelliler hakkında alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olamayacağı" ifadesi yer alırken, 42. maddesinde "Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır" ve 50. maddesinde, "Bedenî veya ruhî yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar" hükümleri bulunmaktadır.
Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik'in 10. maddesinin üçüncü fıkrasında, "Engellilerin istihdam edileceği uygun münhal kadro bulunmadığı takdirde hizmet gereklerine ve genel hükümlere göre diğer münhal kadrolarda değişiklik yapılarak gerekli kadrolar temin edilir. Engelli personelin istihdam edileceği birimler engellilerin engel durumları dikkate alınarak ilgili kamu kurum veya kuruluşunca belirlenir" hükmü yer almaktadır.
2009/12 sayılı Başbakanlık genelgesinde, "Engelli kamu çalışanlarının atama ve yer değiştirmelerinde engelleri açısından sıkıntı oluşturmayacak hizmet alanlarında ve birimlerinde görev yapmalarını sağlayacak tedbirlerin alınması" gerektiği ifade edilmiştir.
Nitekim MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nün 27.4.2016 tarihli ve 4730974 sayılı yazısıyla, merkez ve taşra teşkilatında şehit yakını ve gazi olarak yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personelden, en az lise ve dengi okul mezunlarından, son iki yılı Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, devlet memurluğunda en az 3 yıl görev yapmış olanların, görev yaptıkları il emrine sınavsız memur olarak atanmalarına imkân sağlanmıştı.
Diğer taraftan, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun Ek 1. maddesiyle kamu kurum ve kuruluşlarına şehit yakını ve gazileri memur ve hizmetli unvanlı memur kadrolarına atama zorunluluğu getirildiği bilinmektedir. YÖK'e yazdığımız yazıda, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun Ek 1. maddesi gereğince atananlar ile 657 sayılı Kanun'un 53. maddesine göre atananlardan yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlara, memur kadrolarına geçme hakkı tanıyacak bir düzenleme yapılmasını, aynı hususta işlem tesis edilebilmesi için yükseköğretim kurumlarına genel bir yazı gönderilmesini talep ettik."

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. gazi sedat karacaduralıoğlu 19 Mayıs 2016 Perşembe 23:49:59

    ben gazi olarak karşıyım ne demek gazişehit yakınlarına iş maddi ve manevi değeri veriyor korekıbrısterörgörev gazi ve şehit aileleri60-70 bin civarında bunların çocuklarına iş sağlayınca 100 binden fazla iş yeri lazım o zaman kimse okumasın akrabasının şehit ve gazi olması için dua etsin nasıl olsa iş garanti devlet malül gazi eş ve bir çocuğuna iş veriyor şehidin iki çocuğuna iş veriyor.gaziler derneğinde otururken 3 tane gazi kızı geldibiz vardiyalı çalışıyoruz bize mesaili iş bulun tahsil ilk okulmeslek yok baba gazi .babalarının şehit ve gaziliğinden çocukları onur duysun çıkar için kullanmasın ben iki çocuğumu okuttum gaziliğin hiç bir hakkını kullandırmadım hayatı kendi ayakları üzerinde durması içinyetiştirme yurdunda kalanlara işşehitgazi çocuklarına iş bu devlet nasıl batmıyor hayret.