“Onlar günahsız melekler”

28.Kakava Festivali’ nin başlamasıyla birçok kuruluş gibi Kırklareli Engelliler ve Umut Spor Kulübü’ de standlarda yerini aldı. Dernek başkanı Nihal Bircan: Kırklareli’de engellileri baz alan 3 dernek var, biz bunlardan bir tanesiyiz. Derneğimiz 2013 yılında açıldı. Biz dernek olarak çocukları baz alıyoruz. Sahi çocukları baz alıyoruz diyorum ama bunun sebebi tüm engellilerin özel ve çocuklar kadar masum olduğu gerçeğidir. Yoksa yaş aralığına bakacak olursak 10 yaşından 50 yaşına kadar özel arkadaşlarımız var.” dedi.
“El sanatları, seramik ve okuma-yazma
derslerimiz var”
Halk eğitime bağlı olarak dersler verildiğine dile getiren Nihal Bircan: “Kursta 3 öğretmen görev alıyoruz. Ben el sanatları öğretmenliği yapıyorum. Funda Özdemir, seramik ve ahşap öğretmenliği yapıyor. Sezai Vatansever, okuma yazma öğretiyor. İnsanlara anlatmaya çalıştığımız şudur ki eğitimin yaşı olmaz. Özel çocukları resmen evlere kapatmışlar. Yıllarını evde geçiren özel çocuklar var. Okul hayatı bitmiş çocuklar yada 'benim çocuğum okuma yazma bilmiyor, ne yapabilir ki' diyen aileler var. Oysa onların içinde adeta bir cevher var. Çok yetenekliler. Onların sosyalleşebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Birbirlerini de çok seviyorlar. İçlerinde hiçbir kötü duygu barındırmıyorlar.” ifadelerini kullandı.
“Spor kulübümüzle
yarışmalara katılıyoruz”
Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu’na bağlı bir spor kulübü olduğuna değinen dernek başkanı: “Öğrencilerimizi hazırlayıp yarışmalara katılıyoruz. Geziler düzenliyoruz. En son birlikte Kıyıköy’e gittik ve o kadar mutlu oldular ki… Önümüzdeki günlerde de İğneada gezimizi gerçekleştireceğiz. Bir ritm grubumuz var. Çocuklarla 2 yıldır çalışıyoruz. Bu grubumuz 14 çocuktan oluşuyor. Her biri farklı bir enstrüman çalıyor. Birlikte yaptıkları her şeyden büyük bir haz alıyorlar.” dedi.
“Halk olarak pek
duyarlı değiliz”
Kırklareli’ nin engelli insanlar için pek de rahat bir şehir olmadığını belirten Bircan:” Halk olarak pek duyarlı değiliz, çoğu yerde hala asansör dahi yok. Örneğin Kakava Festivali’ nde ritim grubumuz için bir yarım saat ayrılsaydı; bu, çocuklarımıza inanılmaz bir mutluluk yaşatırdı, onlar için paha biçilemez olurdu.” dedi.
“Çocukları tanımıyorlar, onlar günahsız
melekler”
Çocukların düşüncelerinde hiçbir kötü niyet olmadığını, onların tamamen saf iyilikten oluştuğunu dile getiren Nihal Bircan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Çocukları tanıdıktan sonra hayatım değişti. Günlük hayatımda insanların üzerimde bıraktığı yorgunluğun tamamını onlar yok ediyor. Sevgi dolular. İnsanlar bana yorulup yorulmadığımı soruyorlar. Çünkü Çocukları tanımıyorlar, onlar günahsız melekler. Aksine çocuklarla ilgilenince deşarj oluyorum. Seneler geçtikçe onlara bir şeyler katabilmenin gururunu barındırıyorum içimde. Tek amacım, onlara kalıcı bir şeyler öğretebilmek. Ve bu konuda elimden gelen mücadeleyi vermeye devam edeceğim. Şu an için tek destekçimiz veliler.”dedi.
“Hayatıma renk geldi”
Dernek bünyesinde aktivitelere katılan özel öğrenciler memnuniyetlerini şu ifadelerle belirttiler; özel öğrencilerden Cansu Çoban: “Eğitime başlamadan önce sadece evimde oturuyordum. Eğitime başladıktan sonra hayatıma renk geldi. Ahşap boyadım, takılar yaptım. Hayatımın en güzel günleri burada geçiyor.” dedi. İlknur Bircan ise: "Burada olmaktan oldukça mutluyum. Eğitimden önce sadece günlerimi geçiriyordum. Yarını merak etmiyordum. Şimdi her güne yeni mutluluklarla başlıyorum." sözlerini sarf etti.
Ceyda Buğday: "Eskiden hiç arkadaşım yoktu. Şimdi bir sürü arkadaşım oldu. Onlarla zaman geçiriyorum. Öğretmenimizin sayesinde farklı yerler görüyorum, şişe boyuyorum, boncuk boyuyorum, tablolar yapıyoruz." dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol