Onlar artık Cumhurbaşkanı adayı

24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı seçiminde seçmenler tarafından aday gösterilen isimler için ilçe seçim kurullarına imza verme işlemi 9 Mayıs Çarşamba günü saat 20.00 itibarıyla sona erdi. Sonuçlara göre; Meral Akşener: 255 bin 582, Temel Karamollaoğlu: 167 bin 967, Doğu Perinçek ise; 118 bin 575 imza topladı. Vecdet Öz ise 3 bin 030 imzada kaldı…

24 Haziran 2018 için erken seçim kararı alınmasının ardından Türkiye’nin gündem rotası değişmiş, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği için aday yarışı da başlamıştı. Bu kapsamda 100 bin imza ile cumhurbaşkanı adayı gösterme yöntemi 24 Haziran seçiminde ilk kez uygulandı. Mecliste grubu olan partiler için 100 bin imza gerekmiyor. Ancak mecliste grubu olmayan partiler için zorunluluk teşkil ediyor. Dolayısıyla İYİ Parti, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Adalet Partisi adaylarının 100 bin imza toplaması gerekliydi. 

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) belirlenen Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin takvim uyarınca, seçmenlerin cumhurbaşkanı adayı göstermek istedikleri isim için imza verme işlemi 4 Mayıs'ta başlamıştı. Uygulama 9 Mayıs 2018'de sona erdi.
Seçmenlerin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı olmak üzere başvuran İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz için geçtiğimiz gün saat 20.00'ye kadar ilçe seçim kurullarına imza verildi.
Sonuçlara göre; Meral Akşener: 255 bin 582, Temel Karamollaoğlu: 167 bin 967, Doğu Perinçek ise; 118 bin 575 imza topladı. Vecdet Öz ise 3 bin 030 imzada kaldı…
Siyasi partilerin aday gösterme süresi ise 5 Mayıs'ta sona ermiş, AK Parti ve MHP'nin kurduğu "Cumhur İttifakı" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, CHP Muharrem İnce'yi, HDP ise Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı göstermişti. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) Cumhurbaşkanlığı seçimine girecek adayların belirlenmesine ilişkin kararını içeren geçici aday listesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu adaylık başvuruları kabul edildi. Resmi olmayan sonuçlara göre Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek de 100 bin imza ile cumhurbaşkanı adayı oldu.
En çok imzayı Akşener topladı
100 bin imza uygulamasında en çok imzayı İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener topladı. İlçe seçim kurullarında imza veren vatandaşlar en çok Akşener’e ilgi gösterdiler.
Yamaner’den Kırklarelililere teşekkür mesajı
255 bin 582 imza alan Akşener için, İYİ Parti Kırklareli Milletvekili aday adayı Kürşad Yamaner bir basın açıklaması yayınladı.
Yamaner açıklamasında; Partimiz Kırklareli’nde ve yurt çapında beklenenin üzerinde bir ilgi gördü, bu ilgi iktidarın tek alternatifinin İYİ parti olduğunu açıkça ortaya koydu. İmza kampanyası sürecinde Kırklareli’nde Partimize gösterilen büyük teveccüh bizleri ziyadesiyle memnun etti. Kırklareli’nde Partimizin kuruluşuna gelerek cesur insanların mücadele ateşini yakan, şahsıma ve parti üyelerimize desteklerini esirgemeyen Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’e candan, yürekten teşekkür ediyorum. Bu zorlu mücadelede partili partisiz bizleri yalnız bırakmayan, gönülden desteğini esirgemeyen değerli Kırklarelili hemşehrilerimin gösterdikleri teveccühü karşılıksız bırakmayacağımıza söz veriyor, yürekten teşekkürlerimizi ve sevgilerimizi sunuyorum” dedi.
1956 yılında İzmit'de dünyaya gelen Meral Akşener İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunudur. Ardından Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktorasını tamamlamıştır.
1995 yılında Doğru Yol Partisi (DYP) Kadın Kolları Başkanı olan Meral Akşener, ilk defa 1995 Türkiye genel seçimlerinde DYP Kocaeli milletvekili olarak meclise girdi. İçişleri Bakanlığı görevinden istifa eden Mehmet Ağar'ın yerine İçişleri Bakanlığı görevini üstlenerek Türkiye tarihindeki ilk kadın İçişleri Bakanı oldu. 28 Şubat süreci'nin yaşanması ile 54. Türkiye Hükümeti'nin dağılmasının ardından görev süresi 30 Haziran 1997 tarihinde son buldu. 1999 Türkiye genel seçimlerinde DYP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girdi. 4 Temmuz 2001 tarihinde Doğru Yol Partisi'nden istifa ederek Fazilet Partisi'nden kopan Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğini yaptığı ‘yenilikçi' kanat olarak adlandırılan oluşuma katıldığını Abdullah Gül ve arkadaşlarının çalışma ofisi olarak kullandıkları Politik Araştırmalar Merkezi’nde basın toplantısıyla ilan etti. Ancak bir süre sonra “Milli Görüş çizgisini sürdürüyorlar” diyerek hayal kırıklığı yaşadığını belirterek yenilikçi hareketten ayrılıp 3 Kasım 2001 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi'ne katıldı. 2001 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) katılan Akşener, 2007 Türkiye genel seçimlerinde MHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. 10 Ağustos 2007 tarihinde Güldal Mumcu ile beraber TBMM başkanvekilliği görevine seçildi. TBMM'de Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliği yaptı. 2011 ve Haziran 2015 genel seçimlerinde tekrar MHP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girdi. Fakat Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde partisinden milletvekili adayı gösterilmedi. 08.09.2016 tarihinde partisinden ihraç edilen Meral Akşener, İYİ Parti’yi kurarak siyasi hayatına devam etti.
Perinçek de aday…
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de 118 bin 575 imza toplayarak Cumhurbaşkanı adayı olmaya hak kazanan isimler arasında yer aldı.
17 Haziran 1942, Gaziantep’te dünyaya gelen Doğu Perinçek, 1968′de Fikir Kulüpleri Federasyonu (Dev-Genç) Genel Başkanlığı yaptı. 1968 gençlik hareketleri sırasında üniversite işgallerinde gençlik hareketinin “resmi” ve “fiili” önderiydi. 21 Mayıs 1969 tarihinde arkadaşlarıyla birlikte Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi’ni (TİİKP) kurdu. 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra arandı. Mayıs 1972′de Ankara’da yakalandı. 20 yıl hapis cezasına hükmedildi. Temmuz 1974′te genel afla serbest oldu.
12 Eylül 1980 darbesinden sonra tutuklandı, önce 12 yıla, sonra 8 yıla mahkum edildi. Mart 1985′te serbest kaldı. 1987′de haftalık 2000′e Doğru dergisinin yayınlanmasına önderlik etti.
1998 Eylül - 1999 Temmuz tarihleri arasında Terörle Mücadele Yasası çerçevesinde 14 ay ceza alıp hapis yattı. 2005 yılında İsviçre’deyken Ermenilere 1915 yılında soykırım yapılmadığını iddia eden bir konuşması nedeniyle gözaltına alındı. İsviçre yargısı Perinçek'e “Ermeni Soykırımı'nı inkâr” gerekçesiyle 90 gün tecilli hapis ve 16.873 İsviçre frangı para cezası verdi. AİHM ise Ekim 2015’te Perinçek’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiği kararını verdi.
Ergenekon soruşturması kapsamında 2008’de tutuklandı. Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, T.C. hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, açıklanması yasak belgeleri temin etme suçlamasıyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı ve 5 Ağustos 2013'te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Ergenekon davasında 117 yıl hapis cezasına çarptırılmadı. 6 Mart 2014’te Özel Yetkili Mahkemelerin TBMM kararı ile kaldırılmasının ardından 10 Mart 2014 akşamında tahliye edildi. İşçi Partisi, 15 Şubat 2015'te Vatan Partisi adını aldı. Perinçek, partinin genel başkanlığına getirildi. Aydınlık gazetesi başyazarlığı ve Vatan Partisi genel başkanlığı görevini sürdürüyor. Gazeteci Şule Perinçek ile evli ve 4 çocuğu bulunuyor.
Temel Karamollaoğlu da adaylar arasında yer alıyor
Saadet Partisi (SP) 6. Olağan Kongresi'nde Genel Başkanlık görevini icra eden Temel Karamollaoğlu da 100 bin imzayı aşarak Cumhurbaşkanı adayı olmaya hak kazandı. 7 Haziran 1941 tarihinde Kahramanmaraş ilinde dünyaya gelen ve aslen Sivaslı olan Temel Karamollaoğlu, lise eğitimini 1959 tarihinde Kayseri’de bitirdi. Üniversite eğitimini ise 1964 tarihinde, Manchester Üniversitesi Tekstil Teknoloji bölümünden tamamlayarak mezun oldu. 1960 tarihinde Sümerbank bursu aracılığıyla eğitim için İngiltere’ye giden Temel Karamollaoğlu, yüksek lisans eğitimini de, Manchester Üniversitesi’nde bitirdi.
1967 ve 1972 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatında Tekstil Sektör Uzmanı olarak görevde yer aldı. 1989-1995 yılları arasında Sivas Belediye Başkanlığı, özel sektörde ve kamu kesiminde üst düzey yöneticilik görevini icra eden Temel Karamollaoğlu, tarihler 30 Ekim 2016’yı gösterdiğinde Saadet Partisi Genel Başkanı seçildi. Temel Karamollaoğlu, Evli ve beş çocuk sahibidir.
Vecdet Öz gerekli sayıya
ulaşamadı
Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz de imza yarışında yer alan isimler arasındaydı. Fakat Öz sadece 3 bin 030 imza toplayabildi. Öz, yeterli imzayı alamadığı için aday olamadı.
Adalet Partisi (AP) Genel Başkanı Vecdet Öz, 1959 tarihinde Samsun ilinin Çarşamba ilçesinde hayata gözlerini açtı. İlk okul ve ortaokul eğitimini Samsun’un Çarşamba ilçesinde bitiren Vecdet Öz, lise eğitimini de aynı ilçede lise birinci olarak tamamladı.
Esnaf bir ailenin evladı olan Vecdet Öz, yüksek lisans eğitimini ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak mezun oldu. Ulusal projelerde yer almasıyla ve idari görevlerde bulunmasıyla tanınan isim, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olmasının akabinde İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü'nde Doktora (PhD) eğitimini tamamladı.
2015 yılından bu yana Adalet Partisi (AP)’nin Genel Başkanlık görevini üstlenen Vecdet Öz, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü'nde girdiği sınavda Yardımcı Doçent ünvanını elde etti ve Öğretim Üyesi kadrosuna yerleştirildi.
İlerleyen zamanlarda, yurt dışında yeterlik sınavlarını da kazanarak Doçent ve Profesörlük unvanıyla diplomalarını aldı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü gibi kurumlarda görev icra etmiş Vecdet Öz’ün, yüze yakın ulusal ve uluslar arası bilimsel yayını ve ‘Biyoterör’ alanında yazarlığını yaptığı bir de ders kitabı bulunmaktadır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol