“Önceliğimiz kadın emeğini değerlendirmek”

Ürünlü Köyü Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletme Kooperatifi, girişimci kadınlarımızı üretmeye teşvik etmek adına kolları sıvadı. Kooperatif Başkanı İmren Ateş yaptığı açıklamada; “Kadınlarımıza alışılagelmiş ürünler dışında yeni ürünler tanıtmayı ve onları dahil ederek, üretken, sosyal, aktif bireyler olmalarını sağlamak istiyoruz. Başlatacağımız bu projeyle hem köyümüzde bilinçli sulama ile tarımı geliştirmeyi hem de tarımın her safhasında yer alan kadınlarımızın sağlıklı ve doğal ürünler üreterek topluma fayda sağlamalarını hedefliyoruz” dedi…

Geçtiğimiz günlerde Kırklareli Valisi Osman Bilgin’i ziyaret eden, Ürünlü Köyü Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletme Kooperatifi hem üretmek, hem de kadınımız için bir değer yaratarak, ekonomiye katkı sağlamak için kolları sıvadı. Kooperatif Başkanı İmren Ateş, yapılması planlanan çalışmaları kamuoyu ile paylaştı.
Kırklareli Ürünlü Köyü Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi Kurumu ve İşletilmesi Projesi adı altında önemli bir çalışmaya imza atacak olan kooperatif Kırklareli’nin Ürünlü Köyü sınırları içinde faaliyet gösterecek. Bu doğrultuda; köyde ve yakın şehirlere göç eden kadınlarımızın köye gelip, ekim-dikim yaparak üretime katılması, alternatif tarıma geçip ürettikleri ürünleri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek, işleyerek birim alanda en yüksek verimi alarak yüksek getiri sağlaması hedefleniyor.
Ateş yaptığı açıklamada; “Kadın Kooperatifimiz küçük bir bütçe ve emeklerle bir araya getirdiğimiz kadınlardan oluşmaktadır. Kadınlarımıza alışılagelmiş ürünler dışında yeni ürünler tanıtmayı ve onları dahil ederek, üretken, sosyal, aktif bireyler olmalarını sağlamak istiyoruz. Başlatacağımız bu projeyle hem köyümüzde bilinçli sulama ile tarımı geliştirmeyi hem de tarımın her safhasında yer alan kadınlarımızın sağlıklı ve doğal ürünler üreterek topluma fayda sağlamalarını hedefliyoruz. Biz köyde kalan orta yaş grubu olarak üretimi başlatıp, kadınlarımıza para kazanmalarını sağlarsak genç nesillerin köylere geri döneceğini düşünüyoruz. Önceliğimiz kadın emeğini değerlendirmek ve Türk kadınının artı bir değer yaratmasını sağlayarak hem ekonomiye hem de üretime katkısını topluma göstermek ve gelecek nesillere örnek olmaktır. Sağlıklı beslenme son yıllarda daha da bir önem kazanmıştır. Bu sebeple Kadın Kooperatifimizin çatısı altında kadınlarla el ele vererek organik ürünler üretmeyi planlıyoruz” dedi.
İmren Ateş ayrıca, hayata geçirmek istedikleri çalışmaları da şöyle sıraladı;
“Hedef gruplarımızı tohumlarıyla ürettiğimiz organik ürünleri tercih eden tüketiciler olarak belirledik.
Yaptığımız piyasa araştırmasına göre; Doğal gıda pazarına girmeyi, hedeflemekte ve buna uygun sürdürülebilir dedelerimizin ektiği köy tohumu domates, kırmızı biber, patlıcan gibi sebzelerden kooperatif bünyesinde yine imece usulü gıda mühendisleri gözetiminde çeşitli kahvaltılık soslar, turşular, sirke ve marmelat çeşitleri üretmeyi planlamaktayız.
Şu anki sınır komşularımızla olan ticari ilişkilerimizi göz önünde bulundurarak onların taleplerine uygun üretim yapmayı planlıyoruz. Özellikle şeker katkılı ürünlere olan bakış açısının olumsuz etkileri sebebiyle insanların doğal besinlere karşı ilgisi artıyor. Bunlar; böğürtlen, ahududu, yaban mersini, aronya, frenk üzümü gibi bitkilerin marmelatlarını, şuruplarını reçellerini üretmeyi planlıyoruz. Yine Bölgemizde salep üretimini geliştirmek istiyoruz.
Ayrıca her eve bir arı projemiz kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğümüze başvurarak bir kurs açmayı planlıyoruz. Bununla birlikte Tarım İl Müdürlüğümüz ve İŞKUR’a başvuru dilekçesi sunarak köyümüzde Ocak ayında başlamak üzere genel tarım kursları düzenlemek istiyoruz. Yaz döneminde de hasat ettiklerimizi işleyebilmemiz için gıda mühendisi ile bir kurs planlıyoruz. Bunlara ek olarak Halk Eğitim Merkezine başvurarak kış dönemi kadınlarımızla el sanatları kurslarını başlatmak istiyoruz.
Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, aronya, Frenk üzümü, kaymak ağacı, sabun ağacı, salep ve safran ekmeyi planladık.” (F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol