Okurlarımızın talebi doğrultusunda soruyoruz

Yerel basının Trakya’daki öncüsü olan Önadım Medya Grubu, vatandaşların öğrenmek istediği ve kamuoyunu yakından ilgilendiren konuları mercek altına almaya, okurlarının beklentisine yönelik çalışmalar yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın son dönemde yaptığı projelerin detaylarını insanlara aktarmak isteyen medya
grubumuz, okurlardan gelen soruları yetkililere iletme görevini de yapmayı sürdürüyor. Son günlerde ulusal medyada sıkça görülen ve çöpten elektrik üretilen sistemin haberini incelemeye aldık ve bu projenin ayrıntıları hakkında
gündemde olan soruları toparladık.

Çöpten elektrik üretim tesisinin detayları, avantajları, teknik ve nakdi kazançları nelerdir?

Bu projeyi yapan firma ile sözleşmeler hangi şartlar ve talepler ışığında imzalanmıştır?
Üretilen elektriğin Kırklareli’ne sağladığı somut getiriler, ayrıntılarıyla birlikte nelerdir?

Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın çöpten elektrik üretmek için kurduğu ve 2018’in Ocak ayında faaliyete soktuğu sistem, son günlerde ulusal medyada sık şekilde görünür oldu. Haberdeki anlatımlarda, kendi elektriğini karşılayan Kırklareli Belediyesi’nin fazlasını da devlete satarak 4 milyon dolar gelir sağladığı, bu sistemin Trakya’da ilk ve tek olma özelliğini taşıdığı, kendi elektriğini üreten belediyenin, devlete de elektrik satar duruma geldiği ifade edildi.
Haberin devamında belediyenin tesis için Kanada, Ukrayna, Hollanda ve Orta Avrupa’daki örneklere baktığı, projenin 16 yıllık yap-işlet-devret modeliyle hayata geçtiği, üretilen elektriğin fazlasını satan belediyenin kamuya yaklaşık 4 milyon dolarlık gelir aktardığı kaydedildi. Ayrıca Kırklareli’nde bugüne kadar 385 bin ton çöpün elektriğe dönüştüğü söylenerek; “18 bin kwh kapasiteye sahip tesis 1500 haneye elektrik sağlıyor. 60 bin kwh’lık tam kapasiteye ulaşıldığında 3500 hanenin elektriğinin çöpten elde edilmesi hedefleniyor” denildi. Çöpten elektrik üretecek tesisle ilgili çeşitli zamanlarda kamuoyuna verilen farklı bilgiler de sözkonusu. Bir açıklamada 2000 kwh kapasite ile dizayn edilecek tesisin ilk etapta 850 kwh enerji üreteceği söylendi. Bir başka açıklamada tesisin yılda 19 milyon kilovat elektrik üreteceği, bin konutun tüm elektriğinin, 5 bin konutun ise aydınlatılmasının karşılanacağı ifade edildi. Bir diğer açıklamada tesisin 18 bin kwh kapasiteye sahip olduğu, tam kapasitenin ise 60 bin kwh olduğu açıklandı. Yine başka bir açıklamada ise altyapısı 2 mw olarak planlanan tesisin Kırklareli OSB’sinin enerji ihtiyacını karşıladığı dile getirildi. Kamuoyu, ulusal basına kadar çıkan bu elektrik üretimi konusunda, enerji ve aydınlatma sağlanan haneleri, ilerleyen süreçlerde bu avantajlardan faydalanacak diğer yerleri oldukça merak ediyor. Bunun yanı sıra Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’nin enerji ihtiyacını da karşıladığı söylenen tesisin OSB ile nasıl bir iktisadi anlaşma sağladığı merak ediliyor. Fazla üretilen elektriğin satılmasıyla elde edilen 4 milyon dolar gelirin, Kırklareli’nin geleceği konusunda nasıl kullanılacağının da açıklanmasını isteyen vatandaşlar; “24 milyon 720 bin TL eden bu tutar ilimiz için çok önemli ve büyük bir rakam.
Bu parayla şehrimize başka hizmetlerin de kazandırılacağını düşünüyoruz” dediler. Bunun yanı sıra kamuoyu, bu üretim tesisi ile ilgili teknik ve idari detayların, belediyenin ve KIRKAB’ın internet sitelerinde olmadığını ifade ederek; “Umuyoruz ki bu eksiklik kısa zamanda giderilecektir” dediler.
(ÖZNUR TÜZÜN)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol