Öğrenmeyi Öğrenme İçin Eğitici Eğitimi

Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteklediği “Öğrenmeyi Öğrenme İçin Eğitici Eğitimi Projesi”nin açılış toplantısında konuşarak çağdaş yükseköğretimde eğiticilerin eğitimine ilişkin öğretim becerilerinin mesleki gelişim kapsamında desteklenmesinin gerekli olduğunu belirten Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, günümüzde her öğretim elemanının bilgi birikimini öğrenciye aktarmada başka bir disipline gereksinim duyduğunu, bu yönüyle, öğrencilere bir şey öğretirken ‘Ne öğretmemiz gerekir?’ sorusu kadar ‘Bilgiyi nasıl ve ne ile öğretmemiz gerekir?’ sorusu da önem kazandığını söyledi.
Şengörür ilkini 2019 yılında yine Trakya Kalkınma Ajansının desteğiyle 135 akademik personelle birlikte yürüttükleri Eğitici Eğitimi programının ikincisini bu yıl “Öğrenmeyi Öğrenme İçin Eğitici Eğitimi Programı” başlığıyla 115 akademik personelle yürüteceklerini kaydetti.

Kırklareli Üniversitesi’nin “Kurumsal Eğitici Eğitimi Programı 2022” kapsamında Trakya Kalkınma Ajansı 2021 Yılı Teknik Destek Programı tarafından desteklenen TR21-21-TD numaralı “Öğrenmeyi Öğrenme İçin Eğitici Eğitimi Projesi” eğitimleri, Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda 31 Ocak 2022 Pazartesi günü düzenlenen açılış toplantısı ile başladı.
31 Ocak - 10 Şubat tarihleri arasında Kırklareli Üniversitesi’nin farklı birimlerinde görevli üç ayrı akademik personel grubu ile yürütülecek eğitim programının açılış toplantısına; Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Ayar, Eğitim Öğretimi Geliştirme Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Alaettin İşeri, Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Soner Yeler, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. H. Hale Karayer ve Dr. Öğr. Üyesi Tarık Özçelik ile akademik personel katıldı.
Programın tanıtımını yapan Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Alaettin İşeri, “Öğrenmeyi Öğrenme İçin Eğitici Eğitimi Projesi”nin içeriği hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Dr. Öğr. Üyesi İşeri, eğitim programının “Eğitici Eğitimi Gereksinimi, Eğitici Eğitimi İçeriği, Eğitim Grupları ve Eğitim Süresi ile Eğitim Finansmanı ve Yürütme Ekibi” olmak üzere dört bölümden oluştuğunu söyledi. Tüm dünyada küresel ölçekte artık bir alandaki bilgi birikiminin üretimiyle o alandaki bilgi birikiminin eğitiminin birbirinden farklı teorileri ve yaklaşımları gerekli kıldığını ifade eden İşeri; “Bir bilim dalında uzmanlaşabiliyoruz ama bu bilgi birikimini başkalarına öğretirken nasıl öğreteceğimiz ile ilgili farklı bir bilim alanı gerekmektedir. Bunun için küresel ölçekte yükseköğretim alanında eğiticilerin eğitimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bilginin nasıl öğretilebileceğinin yanında nasıl değerlendirilebileceği de öğretilmelidir. Öğrencilere aynı zamanda eleştirel ve yaratıcı düşünme, problem çözme, bilişsel ve sosyal beceriler anlamında iletişim kurma, ekip çalışması, sosyal sorumluluk ve duyarlılık bilincinin kazandırılması gerekmektedir” dedi.
Proje tanıtımı sonunda İşeri, Kırklareli Üniversitesi’nde Kurumsal Eğitici Eğitimi politikasını hayata geçiren Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür başta olmak üzere, Teknik Destek Programı kapsamında projeyi destekleyen Trakya Kalkınma Ajansına, Projenin yürütülmesi için gerekli ortamları sunan Fen Edebiyat ve Mimarlık Fakültesi Dekanlıklarına, Projenin hazırlanması sürecinde destek sunan Kırklareli Üniversitesi Proje ve Koordinasyon Ofisine, Eğitimlere katılan ve eğitimlerin yürütülmesinde destek olan tüm akademik personele teşekkür etti.
‘Vizyonumuzu; öğrencilerimize, toplumumuza, ülkemize ve dünyaya taşmada en önemli rol, akademik personelimizindir.’
Açılış toplantısında bir konuşma gerçekleştiren Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, “Kırklareli Üniversitesi olarak vizyonumuzu; öğrencilerimize, toplumumuza, ülkemize ve dünyaya taşmada en önemli rol, akademik personelimizindir. Akademisyen olarak bilim insanı misyonumuzun yanında, bilimsel bilgi birikimini; başkalarına öğretme, topluma yayma, katma değere dönüştürme gibi farklı misyonlarımız bulunmaktadır” dedi.
“Bilimsel bilgiyi başkalarına öğretme, uzmanı olduğumuz alanların dışından farklı bilim alanlarına gereksinimi gerekli kılmaktadır” diye konuşan Prof. Dr. Şengörür, dünyada yükseköğretim düzeyinde bilimsel bilgi birikimini başkalarına öğretmede önemli bir dönüşüm yaşandığına dikkat çekti. Şengörür konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Bugüne kadar yükseköğretimde her bilim uzmanı bir bilim alanında, bilimsel bilgi birikimi ve araştırma metodolojisinde uzmanlaşıyordu. Bilginin öğretiminde ise kendi alanının geleneksel deneyimlerine bağlı kalıyordu. Ancak günümüzde her öğretim elemanı bu bilgi birikimini öğrenciye aktarmada başka bir disipline gereksinim duymaktadır. Bu yönüyle, öğrencilere bir şey öğretirken ‘Ne öğretmemiz gerekir?’ sorusu kadar ‘Bu bilgiyi nasıl ve ne ile öğretmemiz gerekir?’ sorusu da önem kazanmaktadır. Dolayısıyla çağdaş yükseköğretimde eğiticilerin eğitimine ilişkin öğretim becerilerinin mesleki gelişim kapsamında desteklenmesini gerekli kılmaktadır.
Bu hususta Kırklareli Üniversitesi olarak eğitim-öğretimi, öğrencilerimizin niteliğini ve Üniversitemizin kurumsal kimliğini geliştirmede en önemli paydaşımız olan öğretim elemanlarımızı desteklemekten ve onları daha yetkin ve güçlü kılmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bizler öğretim elemanlarımızın sınıftaki motivasyonunu, heyecanını ve mutluluğunu doğrudan öğrencilerimize, toplumumuza ve ülkemize bir katma değer olarak görüyoruz. Bunun için Üniversitemizde, ilkini 2019 yılında Trakya Kalkınma Ajansından destek alarak 135 akademik personelimizle birlikte yürüttüğümüz Eğitici Eğitimi programının ikincisini bu yıl “Öğrenmeyi Öğrenme İçin Eğitici Eğitimi Programı” başlığıyla 115 akademik personelimizle yürütüyoruz.”
Şengörür, konuşmasının sonunda, verilecek eğitimi projelendirerek Kırklareli Üniversitesi’nin eğitim-öğretimine katkı sunan Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Alaettin İşeri ve Rektörlük proje ekibi ile Projeyi destekleyen Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’e teşekkür etti. (H.M.Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol