Öğrenciler dikkat! Sahip çıkmadığınız tabletin parası velilerinizin cebinden çıkabilir

Fatih Projesi ile teknolojiyi sınıfta yaşayan öğrenciler dikkat!

Kırklareli Milli Eğitim Müdürlüğü, "Eğitimde Fatih Projesi" kapsamında öğretmen ve öğrencilere dağıtılan Tablet Bilgisayar Setlerinin okullar, öğretmenler ve öğrenciler tarafından teslim alınma, aktivasyon, arıza kayıt, kayıp, çalıntı, kırılma, nakil esnasında uygulanacak iş ve işlemler vb. durumlarda nasıl bir yöntem izleneceği ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yönergeyi kamuoyunun bilgisine sundu.  Yönerge, Kırklareli deki 2774 tablet PC kullanıcısını da yakından ilgilendiriyor.

Eğitimde Fatih Projesi ile bu güne kadar Kırklareli de 41 okulda toplam 2774 tablet PC, 916 akıllı tahta, 20 adet akıllı yazıcı dağıtımı yapıldı.
Dağıtımı yapılan bu teknik ekipmanla birlikte gerek öğrenciler gerekse öğretmenler çeşitli sorumluluklar altına da girmiş oldu. Milli Eğitim Bakanlığı da Eğitimde Fatih Projesi kapsamında dağıtımı yapılacak tablet bilgisayar setlerine ilişkin usul ve esasları içeren yönerge hazırladı. Yönergenin özellikle "Kullanıcı Sorumluluğu" başlıklı bölümü gerek öğrenciler gerekse öğretmenler için dikkat etmeleri gereken noktaları içeriyor. Şöyle ki doğru kullanılmayan bir tabletin parasının cebinizden çıkması oldukça yakın bir ihtimal.
Bu kapsamda kullanıcıların sorumlulukları ise Yönergede şöyle sıralınıyor
Kullanıcının sorumluluğu
Madde 11- (1) Eğitimde FATİH Projesi kapsamında ücretsiz olarak kullanıcıda kalmak üzere verilen TBS'lerin kaybolması veya çalınması durumunda sorumluluk kullanıcıya aittir. Bu durumda, kullanıcıya yeni bir TBS verilmesi söz konusu olmayıp, kullanıcı TBS'yi yükleniciden alınan birim ücret üzerinden temin edebilir.
(2) Garanti kapsamı dışında kalan kullanıcı hatası durumlarında yükümlülük kullanıcıya aittir.
Madde 6.7 kapsamında belirtilen arıza bildirim usul ve esasları uygulanırken; kullanıcı, tablet bilgisayarını idareye tam set olarak(tablet bilgisayar, kalem, kılıf, şarj adaptörü vb. aksesuarlar dahil) orijinal ambalajında ya da yüklenici tarafından tedarik edilecek taşıma kaplarında teslim edecektir. Kayıp vb. sebeplerden dolayı eksik aksesuarla teslim ediien tablet bilgisayar için idarece tutanak tutulur.
(4) Öğrencilere verilen TBS'ler için kayıp, çalıntı, kullanım hatası gibi durumlarda Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine göre herhangi bir işlem yapılması söz konusu değildir.
(5) Kullanıcının yeni bir TBS satın alması gerektiği durumlarda http://pybs.eba.gov.tr internet adresinden tablet bilgisayar ihtiyaç formu doldurulur. Bu durumda, TBS Yönetim Yazılımını da içeren yeni bir TBS yüklenici tarafından ücret karşılığı sağlanır. (6) TBS'lerin kullanıcılara tesliminden sonra aktivasyon işlemlerine başlanır. Her kullanıcının kullanıcı adı TC kimlik numarasıdır. Aktivasyon kodu, http://eba.gov.tr/ogrencisifre internet adresinde belirtildiği şekilde öğretmenler tarafından alınarak kullanıcılara teslim edilir.
(7) Her bir TBS için aktivasyon yalnızca bir kez yapılır.
(8) Öğrenciler TBS'lerinde sorun yaşadığında öğretmenlerine başvurur, öğretmenler gerekli görüp fabrika ayarlarına döndürme işlemi uygularsa TBS'lerin aktivasyonunu yaparak öğrencilere teslim eder.
(9) Aktivasyon, kayıp-çalıntı, anakart değişikliği gibi sorunlar okul idaresi tarafından bulundukları ilin il koordinatörüne e-posta yoluyla iletilir. Bu yazışmalar sırasında resmi e-posta adresleri kullanılır.
(10) TBS'lerin bilgi güvenliğinin sağlanabilmesi, yönetilmesi ve uzaktan gerekli desteğin verilebilmesi için Tablet Bilgisayar Yönetim Yazılımı, tablet bilgisayarlara yüklü olarak gelir. Bahsi geçen işlemlerin sürekliliğinin sağlanması için tablet bilgisayarların kök klasörlerine ulaşılması suretiyle; tablet bilgisayar üzerinde erişilmesi ve değiştirilmesi yasak olan işlemlerin yapılmaması, yazılımsal veya donanımsal zararlı herhangi bir işlemin gerçekleştirilmemesi ve/veya tablet bilgisayar yönetim yazılımının kaldırılmaması gerekir. Aksi hâlde bu işlemler kasıt kapsamında değerlendirilir, TBS böyle bir nedenden dolayı arızalandığında garanti kapsamı dışına çıkar.
(11) Tablet bilgisayar ilk açılışında, Tablet Bilgisayar Yönetim Yazılımı kaynaklı arızalar garanti kapsamındadır.
Mücbir sebepler
Madde 12- (1) TBS'lerin mücbir sebeplerden (yangın, sel, deprem vb.) dolayı kullanılamaz hâle gelmesi durumunda il MEM Fatih Projesi'nden sorumlu şube müdürü/müdür yardımcısı, il koordinatörü ve okulun bağlı bulunduğu ilçe MEM müdüründen oluşan komisyon tarafından oluşturulacak üç kişilik bir komisyon tarafından bu durum değerlendirilir ve uygun görülmesi hâlinde öğrenciye yeni bir TBS verilir.
(2) Öğrencilere birinci fıkrada belirtilen durumlardan dolayı yeni bir TBS verildiğinde, bu TBS için tekrar TİF kaydı yapılmaz, sadece teslim tutanağına yeni TBS'nin seri numarası girişi yapılır.
(3) Yeni bir TBS alamayacak durumda olduğu tespit edilen öğrencinin çalınma sebebiyle kendisinden kaynaklanmayan ve kendi hatası olmadığı halde mağdur edildiği durumda; söz konusu durum polis raporu ve öğretmen tutanağı ile tespit edilir ve il MEM Fatih Projesi'nden sorumlu şube müdürü/müdür yardımcısı, il koordinatörü ve okulun bağlı bulunduğu ilçe MEM müdüründen oluşan üç kişilik komisyon tarafından durum değerlendirilir ve uygun görülmesi halinde öğrenciye yeni bir TBS verilir.




Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Merhaba Sayfa Adminlerine bu konuyu açtıkları için teşekkür ederiz.çalınan tabletinizi bulmak için veya tabletiniz kaybolduğunda çalındığında güvende kalmak için size bir tavsiyemiz var. www.kayitliurun.com sitesi size kayıp ve çalıntı ürünüzü bulmanızda yardım eden bir site. Temel mantığı çalınmış yada kayıp olmuş eşya ve araçları araştıran bir firma.Sitemize girip bu işleri yapmamız için gerekli tüm belge ve pantentleri görebilirsiniz Dedektif gibi ama insan değil çalınan yada kayıp olan eşyaları buluyoruz. Ayrıca site sadece kayıp çalıntı eşya dışında. Kullanmakta olduğumuz eşyaları ve araçları da güvene almak için kendi adınıza kayıt edebileceğiniz bir sistem barındırıyor. Tüm mağdurların dertlerine deva olmaya çalıyoruz. Üstelik tamamen "ÜCRETSİZ" İster mağdur olun ister tedbir alma amacı ile herkesi Kayıtlı Ürün Ailesine Bekliyoruz.