Öğrenciler "Kut'ül Amare Zaferi"ni Şerbetçi'den dinledi

7 Aralık 1915-29 Nisan 1916 tarihleri arasında, İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen I. Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biri olan ve 1. Kut Muharebesi olarak da bilinen Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. Yılı anısına Kırklareli'nde program düzenlendi.
Kırklareli Milli Eğitim Müdürlüğü ve Remzi Yapıcı Sosyal Bilimler Lisesi tarafından "Kut'ül Amare Zaferi"nin 100. Yılı anısına düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni ve TV Program Yorumcusu Koray Şerbetçi, "Kut'ül Amare Zaferi" hakkında öğrencilere bilgiler verdi. Kırklareli Halk Eğitim Merkezi'nde, 28 Nisan 2016 Perşembe günü saat 14.00'te başlayan etkinliğe çok sayıda öğrenci dinleyici olarak katıldı.
"Kut'ül Amare Zaferi, diğer zaferler kadar tanınmıyor"
Öğrencilerin; Sakarya Zaferi, Çanakkale Zaferi, Büyük Taarruz gibi zaferler hakkında bilgi sahibi olmasına rağmen Kut'ül Amare Zaferi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığına değinen Tarih Öğretmeni ve TV Program Yorumcusu Koray Şerbetçi konuşmasına şöyle devam etti: Çanakkale'de savaşan, Kut'ün Amare'de savaşan, Büyük Taarruz'da savaşan Bigalı Mehmetler için buradayız ve bu bize tarihimizin nasıl kopmaz bir bağ nasıl kopmaz bir süreklilik olduğunu gösteriyor. Sakarya'yı, Çanakkale'yi, Büyük Taarruz'u biliyorsunuz biz burada aradaki halkayı anlatmaya geldik.
Kut'ül Amare Zaferi'ni anlamak için I. Dünya Savaşı'na bakmak lazım. O zamanlar bizler I. Dünya Savaşı'nın içindeydik. Kut'ül Amare, savaş Türk ordusu ile İngilizler arasında geçen bir savaştır.
İngilizler 1915'te Çanakkale'ye geldiler, geçemediler, yılmadılar; 1916'da Osmanlı topraklarına bu defa Irak üzerinden saldırmaya çalıştılar."
Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Amare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla bitti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol