O işletmeye ceza geldi

Lüleburgaz’a bağlı Ovacık köyündeki bir hayvancılık tesisinin, bıraktığı atıklarla köy merasına zarar verdiği, çevre kirliliği yarattığı iddiaları üzerine Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmuştu. Başvuruya yanıt gecikmedi ve işletmeye bir dizi yaptırım uygulandı…

Lüleburgaz’a ilçemizin Ovacık köyünde yer alan bir hayvancılık tesisinin, bıraktığı atıklarla köy merasına zarar verdiği, çevre kirliliği yarattığı iddiaları geçtiğimiz haftalarda hem Kırklareli İl Genel Meclisinin, hem Kent Konseyinin, hem de duyarlı çevrecilerin gündemine oturmuştu.

Son olarak Ovacık Köyü Muhtarlığı, kirliliğin yerinde incelenmesi amacıyla, çevre gönüllülerine çağrıda bulunarak destek istemiş, 1 Aralık 2019 Pazar günü gerçekleşen inceleme gezisine Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem de katılmıştı. Kırklareli İl Genel Meclisinin gündeminde de yer alan konu önümüzdeki aylarda komisyon tarafından tekrar Meclise sunulacak. Bu kapsamda Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmuştu. Başvuruya yanıt gecikmedi ve işletmeye bir dizi yaptırım uygulandı…
İşte Kent Konseyi Çevre Meclisinin başvurusuna gelen yanıt;
“02.12.2019 tarihinde Müdürlüğümüz resmi mail adresine yapmış olduğunuz başvurunuzda çiftlik atıklarının, çiftlikten açık kanal vasıtasıyla demiryolu menfezi altından meraya bırakıldığı, mera hayvan otlatılamadığı, merada bulunan çeşmeden hayvanların su içmeye gidemedikleri hususları belirtilmiştir.
Bahse konu şikayetiniz ile ilgili olarak 5996 Sayılı Kanunun ”İnsanlar tarafından tüketilmesi amaçlanmayan hayvansal yan ürünler” başlıklı 6. maddesinde yazılı bulunan hükümleri yerine getirmeyen işletme hakkında anılan kanunun 36. maddesinin (d) bendine istinaden 2.269,00 TL’ sı idari para cezası işlemi uygulanmış olup, ayrıca konunun 06.12.2019 tarihli İl Mera Komisyonu toplantısında değerlendirilmesi neticesinde Lüleburgaz Kaymakamlığı tarafından ”sıvı hayvan gübresi atılmak suretiyle” işgalde bulunan işletme hakkında 3091 Sayılı Kanun çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılmasının istenmesine karar verilmiştir. İl Mera Komisyonu’ nda alınan karar doğrultusunda Lüleburgaz Kaymakamlığı’ndan anılan kanun çerçevesinde işlem tesisi edilmesi ve sonucundan tarafımıza bilgi verilmesi istenmiştir.”
“İlgili, yetkili kim varsa derhal sürece dâhil olmalı, görevlerini
yapmalıdır”
Konuyla ilgili daha önce bir açıklamada bulunan Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem yapılan incelemelrde karşılaştığı gözlemlerini şöyle paylaşmıştı; “Kırklareli Lüleburgaz İlçesi Ovacık Köyü Muhtarlığı’nın daveti üzerine yaşanan çevre kirliliğini yerinde görmek için gittiğimizde, hem gördük hem de kokusunu teneffüs ettik. Gördüklerimiz gelecek adına endişelerimizi arttırdı. Bir de bu işletmelere çiftlik diyorlar. Çiftlik böyle mi olur? Kelime anlamına bakın. Yarattığı kirliliği görünce çiftlik olmadığı anlaşılacaktır. Bunlar yüzlerce binlerce hayvanın kapatılmasıyla endüstriyel hayvancılık tesisleri olmuş. Yarattığı kirlilik ise köylünün hayvanlarını otlattığı merayı, su içtiği hayvan sulama çeşmelerini kirletmiş, meraya hayvan salmak imkansız hale gelmiş. Meraya çıkan hayvanlar Endüstriyel Hayvancılık Tesisi’nin atıkları ile bataklığa saplanıp kalıyor. Bunlar hayvan çiftliği olsa, merayı, meradaki su kaynaklarını yok eder mi?
Kirletenlerle ilgili etkin adli ve idari yaptırımlar uygulanmadığı sürece işimiz çok zor. Ama’sız, fakat’sız, kayıtsız şartsız yaşam alanları toprak, hava, su kirletilmemeli, korunmalıdır. Çünkü biz Ergene’yi kaybettik. Meraları, toprakları da kaybedince nerede yaşayacağız? Trakya’nın can damarı olan Ergene Nehri’nin ardından bölgedeki dere, toprak ve göletler de kokmaya başladı. Artık tuz kokmaya başladı. Bozulan bir şeyi düzeltecek çare vardır. Ama o çare de bozulmuşsa artık yapacak bir şey kalmaz. İlgili, yetkili kim varsa derhal sürece dâhil olmalı, görevlerini yapmalıdır. En kısa sürede kirliliğin önüne geçilerek kalan temiz su kaynaklarının kayıtsız şartsız korunmasını sağlamaları gerekir.”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. herşey kayıtlıdır defteri kebirde 14 Aralık 2019 Cumartesi 17:10:29

    Korku seli yitip gidende o dere sorar yorumu yutandan hesabını...

  2. böyle görür öte hesabını 16 Aralık 2019 Pazartesi 15:54:33

    Dereyi katledenler ötenin bir hesap verme sektöründe çağlar gibi gelen bir sürece o aynı dere içinde kirli ölü sularını yutarak bata çıka boğula dirile yüzecekleklerdir ta ki cezanın bitimi dere kuruyuncaya değin...