ÖZGÜRLÜĞÜN BEDELİ

Bu günlerde öğrencilerimize yeni bir özgürlük tanındı, haberi duyan öğrenciler sevinçten göklere uçuyorlar.
Gel gelelim velilerin düşünceleri bu konuda bu kadar tozpembe değil.
Kimi anne babalar o kadar tedirgin ki, değil sevinsinler, bir imkânları olsa bu konuyu yükseklere taşıyabilirler.
Okul çıkışı torunumu almaya gitmiştim, istemeden de olsa konuya misafirlik ettim.
Çoğu anne-babanın tedirginlikleri ise, yarın serbest kıyafetlerle okula gidilmeye başladığında     takkeler düşecek keller ortaya çıkacak.
Fakir ve zengin çocukları ortaya çıkacak, kimileri her gün ayrı kıyafetlerle öğretmenleri bile kıskandıracak şekilde giyinirken, kimileri aynı kıyafetlerle okula gitmekten çekinecekler, bu yüzden okul kırmalar artabilir.
Son zamanın gençleri markalara fazla önem veriyorlar ve liselerde belki de öğretmenle öğrenciyi ayırmak bile sorun olabilir.
Herkes marka giyecek diye bir şey yok, yok ama marka giyenlere özenen ve erişemeyen öğrenci sayısının kırık hayallerini daha şimdiden görür gibi oluyorum.
Ayrıca bana yabancı sayılmaz, Bulgaristan'da yıllardan beri serbest kıyafetle okula gidiliyor ve her gittiğimde aynı konularla yüzyüze gelindiğini görüyorum.
Ayrıca okul forması küçükler için gizli bir koruma gibiydi,  sokakta kaybolsalar, yolunu şaşırsalar üstlerindeki okul formasından öğrenci olduğu belli oluyordu. Üstlerinde mavi mavi, gülümsüyordu herkese mutlu bir öğrencinin gözleriyle.
Ne zaman okula torunumu almaya gitsem her zaman biraz daha erken gidiyor ve çocukların okul çıkışlarını şöyle bir uzaklardan seyrediyordum, bayılıyordum bu görüntüye.
Mavi kelebekler gibi kanat çırpıyorlardı birbirlerine çarparak koşarken sesleri göklere yükseliyordu sanki uzaklardan bakınca.
Benim elbisem senin elbisenden daha güzel, daha kaliteli havasına elverişli bir iklim olmuyordu aralarında.
Ayrımcılık olmasın diye tüm öğrencilere molalarda aynı içecek sunuluyordu.
Bunu takdir etmeyen kimseye de rastlamadım şimdiye kadar, çünkü en doğru olanı da buydu.
Yeni yıldan sonra anne-babaların, büyüklerin görevi biraz daha artacak.
Özellikle anneler ve üstüne basa basa söylüyorum kız çocuğu olanlar bu konuda çocuklarına mütevazılığı öğretmeleri gerekecek, okulların hava atmak, giyim kuşam yarışma yeri olmadığını çocuklara iyice işlemeleri gerekecek.
Herkes bilir ki insanlar giysilerine göre karşılansa da, fikirlerine göre uğurlanır olduklarını sık sık, küçüklerimize hatırlatmak gerekecek.
Bunu başaramazsak eğer özgürlüğün ağır bedeli altında üzülen yine biz olacağımız için insanlığın değerli elbisesi kişiliği olduğunu unutmayalım ve unutturmayalım.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol