ORTADOĞU'DA BARIŞ GÜZEL BİR RÜYADIR

Kırklareli Çarşambası güzel olur. Çarşamba pazarına giden sepetçi kadın sırtındaki sepetleriyle neşeliydi. Güneşli bir sabah vakti. Vilayetin karşısındaki Atatürk Parkı'ndayım. Hafif bir rüzgar çıktı.
Sabah haberlerinde ağırlık Suriye'deki siyasal olaylardı. Türkiye sınırda bir tampon bölge kurmak istiyor. Kendi güvenliği için gereken tedbirleri almak istiyor. Türkiye Suriye, Irak sınırından Türkiye'ye geçmek isteyen, savaştan kaçan göçmenlerin hüzünlü hikayesini ulusal medyadan takip ediyoruz. Akşam haberlerinde Suriye haberleri ağırlık kazanıyor.
Avrupa ülkeleri savaştan kaçan kırk bin Suriyeli göçmeni ülkelerinde göçmen kamplarında barındıracaklar. Türkiye 2 milyon Suriyeli göçmeni barındırıyor. Balkan Kafkasya göçmenleri savaşlardan kaçıp Türkiye'ye sığınmışlardı. Balkanlar'da Sırplar soykırım yapmıştı. Etnik, mezhepsel savaşlar Balkanlar'da, Irak'ta, Suriye'de, Afganistan'da, Kafkasya'da büyük dramlara neden oldu.
Dünyayı paylaşan 67'ler, Rusya, Çin gibi ülkeler yer altı zenginliklerinin olduğu ülkeleri etnik, mezhepsel kavgalarla parçalıyorlar. İnsanlık ağlıyor.
Rusya'yı Putin dizayn edip Kırım'ı Rusya'ya ilhak etti. Ukrayna'da Amerika'yı isteyen Rusya'dan kopmak isteyen güçler Rus yanlıları ile kapıştı. Yüzlerce insan öldü.
Çar Büyük Petro'dan itibaren Kırım'ı, Balkan topraklarını ele geçirmek isteyen Rus Çarları, Çariçeleri Bizans oyunlarına başvurmuştur: Türkiye İstiklal Savaşı verirken Atatürk ortak düşmana karşı Sovyetler'le Moskova Antlaşması'nı 1921 yılında imzalamıştı. II. İnönü Savaşı'ndan sonra İtalyanlar, işgali bırakarak Anadolu'da işgal ettiği yerleri terk etti. Türkiye'den ayrıldı. Türk ordusu Atatürk Yunan ordusunu Sakarya Savaşı'nda yenince Fransızlar da 1921 yılında Ankara Antlaşması'nı yaptı. Fransızlar Güneydoğu Anadolu'da işgal ettiği toprakları terk edip gittiler. Bir yıl savaşa hazırlanan, planlar yapan Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk'e Mareşallik unvanı verildi.
Başkumandanlık Meydan Muharebesi'nde Mustafa Kemal müthiş bir planla Yunan ordusunu perişan etti. 26 Ağustos 1922 yılında başlayan savaş 30 Ağustos zaferiyle sonuçlandı. Türk ordusu 9 Eylül 1922'de İzmir'e girdi. Yunan ordusu büyük bir mağlubiyete uğradı. 24 Temmuz 1923 yılında Lozan Barışı'yla kapitülasyonlar kaldırıldı. Sömürgeleştirilmiş Osmanlı yerine yeni bir Türkiye'yi Atatürk ve arkadaşları kurdular. Savaşlardan bıkmış halkın mutluluğunu sağlamak için her alanda kalkınma seferberliği başlatıldı. Alpullu Şeker Fabrikası 1926 yılında açıldı. Her yerde pancar ekimi başladı. Milli İktisat, Milli Eğitim'de yeni hamleler başladı. Geri bıraktırılmış bir toplumdan uygar gelişen bir Türkiye hülyası başladı. Savaşa karşı barış içinde kalkınma politikası uygulandı. Savaşlar insanların toplumların yok olmasına neden oluyordu. Gerçek tarihi kalın çizgileriyle anlatmaya çalıştım. Ortadoğu'da kanlı savaşlar ve terör yüz binlerce insanın ölümüne neden oldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol