ORMANLARIMIZIN PROBLEMLERİ OLARAK GÖRÜLEN HAYVANLARIMIZIN YOKLUĞU “BUGÜNKÜ YANGINLARIN SEBEBİ OLARAK KARŞIMIZA ÇIKIYOR”

Evet, Sayın okurlarım, sevgili hayvancı kardeşlerim; Kırklareli Hayvancılığımızın, Dünü, Bugünü ve Yarınını yazarken, geçmişimizde Orman ve Hayvanlarımızın birbirlerini tamamlayan "Ayrılmaz ikili " olduklarını ve asırlardır, "Al gülüm ver gülüm" ilişkisi içinde 1960’lı yıllara kadar gelindiğini gördük.
1967 YILI KIRKLARELİ İL YILLIĞI, 449 SAYFASI ORMANLARIN PROBLEMLERİNİ; HAYVANLARIMIZ OLARAK GÖRMÜŞ, CAYDIRICI HAPİS, PARA CEZALARI VE TEHTİDLE, ORMANLARDAKI KIŞLA VE BARINAKLAR KALDIRILMIŞ, YIKTIRILMIŞ, HAYVANCILIK KAPALI ALANLARDA YAPILMAYA ZORLANMISTI. BEN BU YAZDIKLARIMIN KÖYÜM AKÖREN’DE UYGULANDIĞINA, GÖREREK ŞAHİT OLMUŞ BİRİYİM. (Kara Hasan'ın Kışla yeri, Üsküplü Ahmet'in Kışla yeri, Hayvanlar kaldırtılarak yerleri Ormana bırakılmıştır. Alanları hâlâ yerinde duruyor ) Ama öküzün altında buzağı da aramıyorum. Çünkü bu geçmişteki uygulamalar tesadüf değil,
"BUGÜNKÜ SONUÇLARIN SEBEPLERİ” o zamanlar İMF yardımlarına mecbur olan HÜKÜMETLERİN eline, (Kerestesi kıymetli, çabuk büyüyen, yaz kış yeşil diye ilkokulda bize orman köy okullarında, sadece getirisi anlatılan, götürüsü hesap edilmeyerek okutulan, yanına da promosyon gibi sunulan, daha sonraları hayvancılığa büyük darbe vuran SÜT TOZUNDAN SÜT VE HALÂ KOKUSUNU UNUTAMADIĞIM BİTKİSEL YAĞ), kurtarıcı gibi tutuşturulan "ÇAM FİDANLARI" ISTRANCA ETEKLERİNDE (AKÖREN (1966 yılında 50 Hektar ekildi) KAYNARCA, ÜSKÜP, BEYPINAR, KURUDERE) MEŞE AĞAÇLARI KESTİRİLEREK, YERINE; ORMAN ÖRTÜMÜZLE HİÇ UYUŞMAYAN ÇAM FİDANLARI EKİLDİ VE TEL ÖRGÜYE ALINDI. GEÇEN UZUNCA BIR ZAMANDA DA "İMF” ÜLKEMİZDE ALIŞKANLIK YARATTI VE HEM SAĞDAN, HEM SOLDAN VE EN KÖTÜSÜ DE BÜROKRASİDE; İMF MEMURU GİBİ ÇALIŞAN, MAAŞLARINI DEVLETİMİZDEN TALİMATLARI YURT DIŞINDAN ALAN FIRSATÇILAR VE DESTEKLEDİKLERİ SONRADAN GÖRME ZENGİNLER YARATTI. DEVLETİMİZ TEMİZLİYOR, TEMİZLİYOR BİTMİYORLAR AMA BİTECEKLER. BİTMELİLER Kİ, SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN DEDİĞİ GİBİ; “YERLİ VE MİLLİ OLALIM, KENDİ ÇIKARLARIMIZI KENDIMIZ KORUYABILELIM.”
YANİ "İMF; 1960'lı yıllarda bir taş attı (Çam fidanları), aşağıda yazdıklarımın hepsini birden vurdu;
1- Hayvancılığımızı bitirdi
2-Orman Köylerimizi bitirdi
3-Ülkemizi Damızlık Hayvan, Doğal Süt ve Et’e hasret bıraktı.
4-En önemlisi de gündemden düşmeyen "ORMAN YANGINLARIMIZ "yaz boyunca Orman Bakanlığının ve Ülkemizin Kaynaklarını tüketmeye devam eden ve edecek gibi görünen tehdide bıraktı.
5-Ormanlarımızın içindeki otlarla beslenip büyümesine müsaade etmeyen, gübreleyen Hayvanlarımız yerine, Yangın Uçağı, Arozöz vs. gibi pahalı araçlar alınarak ekonomik kayıplar yaşatmasına sebep oldu.
Bunların hiçbiri tesadüf değil. Olduğuna inanan varsa gitsin, 1960’lı yılların adliye arşivindeki dosyaları araştırsın. ORMANLA MAHKEME OLMUŞ, HAPİS VE PARA CEZASI ALMIŞ KÖYLÜLERİ GÖRSÜN. 60 yaş üstü ORMAN KÖYLULERIYLE KONUŞSUN, BAKSIN BAKALIM ISTRANCALARIMIZDA VE ETEKLERİNDE YANAN "MEŞE ORMANI VARMIYMIŞ".
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞIMIZDAKİ İLGİLİ BİRİMLERİN; ISTRANCA ORMANLARIMIZI VE MEŞE PALAMUDU'NUN BÜYÜYÜP, YETIŞMEYE MÜSAİT OLAN, ÜLKEMIZDEKİ DİĞER ORMANLARIMIZDA,"YERLİ VE MİLLİ MEŞE PALAMUDU EKEREK "TEKRAR ORMANLARIMIZI YANMAZ VE DOGAL OT ÜRETİP, DOĞAL HAYVAN YETISTIREN , “DOĞAL OT = DOĞAL SÜT +DOĞAL ET” DENKLEMİYLE, BİRLİKTE HAYVANCILIK MODELLERİ KURARAK, SAĞLIKLI NESİLLER YETİŞTİREREK, TEKRAR BAŞARILI YILLARA DÖNMEK UMUDUYLA HERKESE, SAĞLIK, MUTLULUK VE BOL BEREKET DİLEKLERİMİ SUNUYORUM.
YAZILARIMA BİR SÜRE ARA VERECEĞİM. TEKRAR GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE, TÜM HAYVANCI KARDEŞLERİME VE OKUYUCULARIMA SELAMLARIMI, SAYGILARIMI SUNARIM…

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Bu güzel yazıyı okuyup degerlendirecek yetkili yokmu

  2. ORMAN YANGINLARININ EN BÜYÜK SEBEBİ BU GÜNKÜ İKTİDAR SİZ HALA YAĞCILIK YAPIYORSUNUZ İKTİDARA. HER YIL BU ZAMANLAR ORMAN YANGINLARININ ÇIKACAĞINI SAĞIR SULTAN BİLİYOR AMA ORMAN BAKANLIĞI MEVCUT UÇAKLARIN ÇÜRÜMESİNE NEDEN OLAN PROGRAMLARA BİZZAT İMZA ATIYOR HANGİ ÇIKAR OYUNLARI İLE AÇILAN İHALELERDE KİM NE KADAR VURGUN VURUYOR BELLİ DEĞİL OLAN ORMANLARA OLUYOR. SİZ GEYİK MUHABBETİNİ BIRAKIN. ORMAN YANGININI ÇIKARAN KAADAR ENGELLEYEMEKTE ZAVALLI DURUMA DÜŞEN İDARECİLERDE SUÇLUDUR.

  3. Necdet Ergin bey sizin politik yaklaşımsız bir yorum yapmanızı beklemiyorum. İktidara vurmak en kolay yol. Ama orman yangınlarının sorumluğu iktidardır derken bile insaf ve vicdan yoksunu bir kısır bakışla orada yapılanları perdeliyorsunuz. Sakız gibi bir konu verilince "uçaklar thk" diye sürekli gündemde tutma çabanıza gelince uçuculuk ve thk. nın geçmiş yıllarda iktidar dışı ellerle nasıl sömürüldüğü ve bu aciz hale geldiğinden bir habersiniz. Araştırın. O imf meraklısı ana muhalefet yanlısı tavırlar da bugünkü tablonun ayak sesleriymiş.