Nükleer santralin adresi İğneada mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez üçüncü nükleer santral ile ilgili yer tespit çalışmalarında son aşamaya gelindiğini kaydederek bu konuda çok sayıda kriter olduğunu ve hepsini tek tek incelediklerini belirtti. Dönmez; “Ancak elektrik ihtiyacının fazla olduğu sanayi bölgelerine yakınlığı dikkate alındığında, üçüncü nükleer santrali Trakya’da düşünüyoruz, burada Çinlilerle ilerleyeceğiz” açıklamasında bulundu. Bu
sözlerin ardından gözler İğneada'ya çevrildi...

Türkiye’de Sinop ve Mersin’in ardından yapılmak istenen 3. nükleer santralin Trakya’ya düşünüldüğü, resmi ağızlardan bir kez daha dile getirildi. Önceki dönem Enerji Bakanı Berat Albayrak 24 Haziran seçimlerinden önce katıldığı bir televizyon programında, “Büyük ihtimal Trakya Bölgesi olacak, nedeni de bu bölgenin enerjide çok fazla kullanımı var” demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde 100 günlük eylem planını kamuoyuyla paylaşırken, üçüncü nükleer enerji santralinin Trakya’ya yapılacağını vurgulamıştı. Trakya ile ilgili son açıklama ise dün Enerji ve Tabii
Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den geldi. Üçüncü santral ile ilgili yer tespit çalışmalarında son aşamaya gelindiğini kaydeden, bu konuda çok sayıda kriter olduğunu ve hepsini tek tek incelediklerini belirten Dönmez; “Ancak elektrik ihtiyacının fazla olduğu sanayi bölgelerine yakınlığı dikkate alındığında, üçüncü nükleer santrali Trakya’da düşünüyoruz, burada Çinlilerle ilerleyeceğiz” açıklamasında bulundu.
Bakan Dönmez her ne kadar net bir yer ismi telaffuz etmese de, Kırklareli’ne bağlı sahil kasabasının ismi İğneada’nın ismi yeniden gündeme geldi.Çünkü geçtiğimiz yıllarda üst düzey yetkililerce, santralin yeri olarak İğneada’nın düşünüldüğü sık sık dile getirilmişti.
Ayrıca beldedeki çeşitli fiziki çalışmaların, ileride yapılacak santral için hayata geçirilen uygulamalar olduğu öne sürülmüştü.
Bundan sonra ne
olacak?
Santralin Trakya’da tam olarak nereye yapılacağı, inşaata ne zaman başlanacağı, nasıl bir süreç yaşanacağı resmi olarak netlik kazanmadı. Ancak bu açıklamalar sonrası bölgedeki etkin çevreci platformların, hukuksal ve sosyal olarak yeniden harekete geçmesi bekleniyor.Kırklareli’nin ismi son olarak İnece’de yapılmak istenen kömürlü termik santral ile ülke gündemine taşınmıştı.
Çevreciler ve bölge halkı, bu lokasyonda yapılacak bir girişimin insan sağlığına büyük tehlikeler yaratacağını savunuyor. Nükleer santralin Trakya’ya yapılacağının bir kez daha resmen dile getirilmesinden sonra, nasıl bir yol izleneceği, bölge halkının ve çevrecilerin nasıl bir tutum izleyeceği merak ediliyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol