Normalleşme sürecinde fiyatlar da normalleşir mi?

Tam kapanma sürecinde haftada bir gün (Cumartesi günleri) kurulan halk pazarı tezgâhlarındaki fiyatlar, vatandaşın tepkisine neden oldu. Taze sebze-meyve almak için halk
pazarlarına koşan Kırklarelililer, 15 TL’ye erik, yerli muz, çilek etiketiyle karşılaşınca meyve tezgahlarından, 7 TL’ye domates, salatalık, 10 TL’ye karnabahar, 20 TL’ye de kereviz görünce sebze tezgahlarından kaçmak zorunda kaldılar. Pazarcılar; “marketler açık, biz de açık olmalıydık” derken, vatandaşlar da; “Fiyatlar yüksek, denetim artırılmalı” dediler…

Kırklareli’nde pandemi sürecinde belirlenen günlerde kurulan halk pazarı, vatandaşın taze sebze ve meyveye ulaşması anlamında büyük önem taşıdı. Vatandaşlar, marketlerden ziyade, pazardan alışveriş yapmayı tercih etseler de, pazardaki fiyatların dudak uçuklatacak kadar yüksek olması, işin ekonomik boyutunu da gözler önüne seriyor.
Özellikle 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri, Kapalı Pazaryerimizde kurulan Halk Pazarı, vatandaşın yoğun ilgisi ile karşılaştı. Ancak yüksek fiyatlar Kırklarelililerin canını sıkacak derecedeydi.
Fiyatlar ateş gibiydi
Kırklareli halk pazarı tezgahlarından yansıyan fiyatlardan bazıları şöyle; Domates; 6,5-7 TL, salatalık 6-7 TL, dolmalık biber; 8 TL, tatlı biber; 6-7-8 TL, erik; 15 TL, çilek; 10 TL, sarımsak 20 TL, karnabahar; 10-15 TL, Lahana; 8 TL, Kereviz; 20 TL, yerli muz; 15-16 TL, ithal muz, 20-25 TL.
Vatandaşlar tepkili
Pazarda alışveriş yapan vatandaşlar, yapılan zamma tepki gösterdi. Tezgahlarının başında kapalı kalan sürede geçimlerini sağlayan ve para kazanmaya çalışan esnaf ise marketler gibi kendilerinin de açık olması gerektiğini savundu. Kısıtlamada pazarda domates, limon, patlıcan, biber, salatalık 5 ile 7 TL arasında marul, soğan, patates ise 2 ile 3 lira arasında değişiklik gösterdi.
Vatandaşlar; “Meyveler taze ve yaz meyvelerimizin hepsi çıktı. Fiyatlar; eriğin bir paketi 10-15 lira, çilek 10- 15 lira, elma 3 buçuk, 4 lira arası, kavun 10 ile 15 lira arası. İlk defa çıktı diye fiyatların bu derece yüksek olması son derece yanlış” dediler.
Bazı vatandaşlar ise; “Fiyatlar almış başını gidiyor. Çok pahalı ve mecburuz. Çoluğumuz çocuğumuz var. Meyve sebze bölümünün yanından geçilmiyor” dediler.
Sebepleri neler?
Pazarcı esnafı üretici fiyatları ile-hal fiyatları arasındaki uçuruma dikkat çekerken, vatandaşlar da yetkili birimlerin bu konuda gereken denetimi yapması gerektiğini, vatandaşın mağduriyetten kurtarılmasının elzem olduğunu ifade ediyorlar.
Pazarcılar, tam kapanmada, marketlerin açık olmasının da önemli bir etken olduğunu hatırlatırken, kademeli normalleşme süreci ile birlikte önümüzdeki haftalarda pazarda fiyatların normale dönmesini beklediklerini söylüyorlar. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol