Nişantaşı’daki ile Edirne’deki Dükkan Kiraları Eşitlendi! Bulgarların Sadece Kimlikle Girebilirken, Türklerden Vize İsteniyor!

Özellikle tek taraflı olarak Bulgar vatandaşların kimlikle ülkemize girişinin müsaade edilmesinin ardından Edirne’ye adeta hücum eden Bulgar vatandaşları Edirne’ye ticarette altın dönemini yaşatıyor. Geçtiğimiz yıl kirası 8 ila 10 bin lira arası olan dükkânlar bugün 50 bin liraya kadar yükseldi. Merkezdeki dükkân fiyatları İstanbul Nişantaşı ve Bebek semti ile yarışır hale geldi. Ayrıca son 6 ayda Edirne Sanayi ve Ticaret Odasına 62 firma yatırım için başvurduğu öğrenildi. 

Edirne’ye alışveriş için gelen Bulgar vatandaşları ticareti de bir hayli hareketlendirdi. 28 Temmuz’dan sonra çıkan pasaportsuz giriş kararı ile bölgede ticaret zirveyi gördü. Ticaretteki artış özellikle İstanbul esnafının dikkatini çekti. Başta Eminönü, Fatih ve Sirkeci’de ticaret yapan esnaf Edirne’de dükkân kapma yarışına girerken, fiyatlar uçuşa geçti. Geçen yıl aylık kirası 8 bin lira olan dükkân, bugün 35 bin liraya kadar yükseldi. Yalnızca kiralık dükkân değil depo ve satılık dükkân fiyatları da arttı. İlin en işlek caddesi olan Saraçlar’da 240 metrekare için 35 milyon lira isteniyor. Dükkân fiyatları 10 milyon TL’den başlıyor. Saraçlar Caddesi’nin arka sokağında bile atıl durumdaki dükkânlar için 5 milyon lira fiyat talep edildiği iddia edildi. Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz de “Çevre illerden esnaflar Edirne’de ticaret yapmak için bölgede dükkân kiralıyor veya satın alıyorlar. Kiralar 50 ile 70 bin lira arasına yükseldi. Satılık dükkânların fiyatları ciddi şekilde arttı. Büyük umutlarla buraya gelen esnafın bu kiralar karşısında ayakta kalmaları kolay değil” dedi.

MÜTEKABİLİYET ESASLARININ UYGULANMASINI İSTİYORUZ

Bulgar vatandaşlarının sadece kimlikle girebildiği ülkemizde ise Türk Vatandaşları aynı şekilde kimlikle Bulgaristan’a giremiyor. Maddi ve zaman kaybının yaşandığı pasaport ve vize işlemlerinin ardından anca Bulgaristan’a girebilen Türk vatandaşları çıkış harçlarının pahalılığı ve vizelerin kısa süreli olmasıyla yeniden maddi olarak ağır bir girdabın içine sürükleniyor. Bulgar vatandaşlarının kimlikleri ile ellerini kollarını sallayarak Edirne’mizde gezdiğini gören vatandaşlar derin bir mahzun ruh haline bürünürken bir an evle dış politikada elzem olan mütekabiliyet esaslarının uygulanmasını talep ediyorlar.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. egonomi V ekonomi 27 Eylül 2022 Salı 17:59:45

    TL ve Dolar milyoner milyardarları son yirmi yılda akıl almaz rekor sayıya ulaşırken o ölçüde yoksullaşan halkın alamadığı her türlü tüketim ürünlerini komşu ülkelerin günü birlijçileri adeta yağma edercesine yüklenip götürüyorlar boş sofralarında iç çekerken halkımız