Nerede toplanıyoruz?

“Afetlere Hazırlık Yılı” kapsamında Ekim ayının teması “toplanma alanları” olarak belirlendi. Kırklareli İl Afet ve Acil Durum Müdürü Muhsin Özer, Kırklareli Merkez’de 22 noktada toplanma alanı bulunduğunu belirterek daha önce kendine yakın toplanma alanını öğrenmek isteyen vatandaşların kurumlara başvurduğunu ancak AFAD'ın afet ve acil durum toplanma alanlarını E-Devlet'e taşımasıyla birlikte, vatandaşların bu bilgiye anında ulaşabilir duruma geldiğini kaydetti. Toplanma alanlarının bazı diğer kavramlarla karıştırılabildiğini vurgulayan Özer, toplanma alanları ile ilgili bilinmesi gerekenleri açıkladı.

AFAD tarafından hayata geçirilen ve toplumu afetlere karşı bilinçlendirme amacı taşıyan “Afetlere Hazırlık Yılı”projesi 4’ncü ayına giriyor. Bir yıl süresince her ay bir başka konunun işleneceği projenin Ekim ayı teması “toplanma alanı” olarak belirlendi.Afet ve acil durumlar sonrasında halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlara odaklanan tema ile ilgili detaylar hakkında açıklamalarda bulunan Kırklareli İl Afet ve Acil Durum Müdürü Muhsin Özer, öncelikle detayların www.afad.gov.tr ve www.hazirol.gov.tr adreslerinden ulaşılabileceğini belirterekayrıca afetlerle ilgili en güncel bilgiler için AFAD sosyal medya hesaplarının takip edilebileceğini bildirdi. Toplanma alanlarının; “Afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlar” olarak tanımlandığını belirten Özer, afet ve acil durum toplanma alanlarının yerlerinin yedi kritere göre belediyeler tarafından belirlendiğini aktardı. Vatandaşların, barınma ya da tahliye alanlarından farklı tespit ölçütlerine sahip toplanma alanlarını artık e-Devlet üzerinden hızlı ve kolayca öğrenebildiğini kaydeden Özer, “Tüm illerde belediyeler, toplanma alanlarının tespitini ve kontrolünü yedi kriter doğrultusunda yapıyor. Bu alanlar, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamındaki 81 ilin İl Afet Müdahale Planında belirtiliyor. Daha önce kendine yakın toplanma alanını öğrenmek isteyen vatandaşlar, kurumlara başvuruyordu. AFAD'ın afet ve acil durum toplanma alanlarını E-Devlet'e taşımasıyla birlikte, vatandaşlar bu bilgiye anında ulaşabiliyor” dedi.
Toplanma Alanları Diğer Kavramlarla Karıştırılıyor
Toplanma alanlarının, Türkiye Afet Müdahale Planlamada (TAMP) yer alan diğer bazı kavramlarla karıştırılabildiğine dikkat çeken Özer, barınma alanı ve tahliye alanı kavramlarının, günlük hayatta toplanma alanı kavramı yerine yanlış şekilde kullanılabildiğine işaret etti. Afet ve acil durum toplanma alanının, afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanları ifade ettiğini anlatan Özer, “Yani bu alanlar, vatandaşların hızla bir araya gelmesi ve bir süre beklemesi için seçiliyor. Buna göre İstanbul'da 2.864, Türkiye genelinde yaklaşık 15.984 toplanma alanı bulunuyor.Toplanma alanı ile karıştırılabilen kavramlardan olan barınma alanı, afetzedelerin barınma ihtiyaçlarını gidermek için kullanılacak, çadırkent-konteynerkent kurulacak alanları tanımlıyor. Karıştırılan bir diğer kavram olan tahliye alanı ise vatandaşların güvenli bir şekilde afet bölgesinden tahliye edileceği, ulaşım yollarına yakın ve toplanma alanlarına nazaran daha geniş alanları belirtiyor. Barınma alanı ve tahliye alanı, toplanma alanından farklı ihtiyaçları karşıladığı için toplanma alanından farklı ölçütlere göre belirleniyor” diye konuştu.
Toplanma Alanları Nasıl Belirleniyor?
Her açık ya da boş alanın toplanma alanı olmaya uygun nitelik taşımadığını aktaran Özer, şöyle konuştu; “Toplanma alanları belirlenirken çeşitli kriterler bir arada değerlendiriliyor. Her bir kriterin önemi ağırlıklı olarak hesap ediliyor ve kriterleri karşılama durumuna göre o yerin toplanma alanı olup olamayacağı tespit ediliyor. Afet ve acil durum toplanma alanı tespit kriterlerim, bölgedeki nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mümkün olduğuna engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması oluşturuyor. Bu kriterleri ağırlıklı hesaplamaya uygun olarak karşılayan yerler, toplanma alanı olarak tespit ediliyor.”
Kırklareli Merkez’de toplanma alanları
Kırklareli İl Afet ve Acil Durum Müdürü Muhsin Özer,herkesin kendisine en yakın toplanmaya yerini e-devletten öğrenebileceğini anımsatarak Kırklareli Merkezdeki toplanma alanlarını şöyle açıkladı;
1-Çamlık Toplanma Alanı, 2- Tevfik Fikret Ortaokulu, 3-TOBB Lisesi, 4-Atatürk Anadolu Lisesi, 5-Kırklareli Fen Lisesi, 6-Şevket Dingiloğlu Parkı, 7-Kırklareli AFAD, 8-Festival Alanı, 9-Kırklareli Anadolu Lisesi, 10- İmam Hatip Lisesi, 11-Rektörlük, 12-Stadyum, 13-Ahmet Yener İlkokulu, 14-Özgürlük ve Demokrasi Meydanı, 15-Gazi Mustafa Kemal İlkokulu, 16-Bilal Yeşen İmam Hatip Ortaokulu, 17-Karahıdır İlköğretim Okulu, 18-Kırkşehitler Ortaokulu, 19-Mustafa Dalcalı İlköğretim Okulu, 20-İstiklal İlköğretim Okulu, 21-Atatürk İlköğretim Okulu, 22-D.S.İ..




Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol