“Neden siz cevap verdiniz?”

Kırklareli Belediye Meclisi’nin işyerleri için su ücretleri konusundaki yeni düzenlemesi Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu tarafından esnafa zor bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde yük getireceği gerekçesi ile eleştirilmişti. KTSO’nun Belediye Meclisi’nin kararını eleştirenbu açıklaması yine Kırklareli’ndeki bazı meslek odalarının başkanları tarafından kınanmıştı. Yaptığı açıklamaların muhatabının odalar ve esnaf olmadığı halde bu kesimin karşı
açıklamada bulunmasını “haddini aşan temelsiz ifadeler” olarak nitelendiren KTSO yönetim kurulu ise yeni bir açıklama ile diğer esnaf ve meslek odalarından gelen karşı eleştirilere yanıt verdi. Yapılan açıklamanın sonunda ise karşı açıklamada bulunan esnaf ve meslek odalarının başkanlarına 5 soru ile muhatap olmadıkları halde neden yanıt verdikleri, esnafın suyuna yapılan zammın eleştirilmesi ile mutlulukları arasında nasıl bir bağın kurulduğu soruldu.

Kırklareli Belediye Meclisi’nin işyerleri için su ücretleri konusundaki yeni düzenlemesiKırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu tarafından esnafa zor bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde yük getireceği gerekçesi ile eleştirilmişti. KTSO’nun Belediye Meclisi’nin kararını eleştirenbu açıklaması yine Kırklareli’ndeki bazı meslek odalarının başkanları tarafından kınanmıştı. Yaptığı açıklamaların muhatabının odalar ve esnaf olmadığı halde bu kesimin karşı açıklamada bulunmasını “haddini aşan temelsiz ifadeler” olarak nitelendiren KTSO yönetim kurulu ise yeni bir açıklama ile diğer esnaf ve meslek odalarından gelen karşı eleştirilere yanıt verdi.Yapılan açıklamanın sonunda ise karşı açıklamada bulunan esnaf ve meslek odalarının başkanlarına 5 soru ile muhatap olmadıkları halde neden yanıt verdikleri, esnafın suyuna yapılan zammın eleştirilmesi ile mutlulukları arasında nasıl bir bağın kurulduğu soruldu.
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, yerel basında yer alan “Esefle Kınıyoruz, Esnaf Odalarından KTSO Başkanı Soner Ilık’a Sert Tepki” başlıklı haberle ilgili basın açıklamasında bulundular.
KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, KTSO Meclis Başkanı İsmail Hakkı Özsan, KTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Keser, KTSO Yönetim Kurulu Üyeleri; Nihat Bıyıklı, Ertan Özbek, Hüsnü Güngör Akarca ve Ahmet Eroğlu tarafından yapılan basın açıklamasında şunlar kaydedildi:
“Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası olarak; Belediye Meclisi Olağanüstü Toplantısı’nda usule aykırıolarak karara bağlanan, oda üyelerimizin ve tüm Kırklareli esnafının zararına olduğunu düşündüğümüz “işyerleri için” su fiyatlandırmasında kademeli sistemi ve yeni fiyat tarifesini eleştirmiştik. Eleştirimize cevap muhatabından değil, esnafları temsil ettiklerini iddia eden bazı oda, borsa ve birliklerin başkanlarından ve bir kooperatif başkanından geldi.
Rahatlatıcı kararlar onların lütfu değil
Açık bir şekilde kişisel saldırı niteliği taşıyan ifadelerin de yer aldığı yazı ve ilgili süreç konusunda kamuoyunu bilgilendirmek isteriz.
Öncelikle yazıda geçtiği ifadeyle “Belediye Meclisi Toplantısı’nda alınan rahatlatıcı kararların” hiçbiri Belediyenin kendi tasarrufu ya da yazıda sunulmaya çalışıldığı haliyle onların lütfu değildir. Kamuya ait mülklerde kira ve benzeri gelirlerin ertelenmesine ilişkin kanunla (Kanun: 7244 Madde 1) yürürlüğe konan tedbirlerin ilimizde de uygulamaya geçirilmesi için usulen karara bağlanması gerekmiştir. Yazıda ifade edilen, tüm bu borç erteleme ve çeşitli bedellerin alınmaması gibi tedbirler belediye tarafından düşünülmüş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılmıştır.
Açıklamalarında zamlı fiyatlardan özellikle kaçındılar
Yine yazıda “İşletmelerde su tasarrufuna yönelik olarak kademeli sisteme geçildiği” ifadelerine yer verilmektedir. Esnafımızı maliyetlerini doğrudan arttıracak kademeli su sistemi uygulamasının zamlı fiyatları dile getirilmemiş, yazıda bu konudan özellikle kaçınılmıştır. Şüphesiz ki çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması için kaynakların verimli kullanılması şarttır. Ancak önceki eleştirimizde de dikkat çektiğimiz gibi; Corona Salgını döneminde hijyen tedbirleri ve dolayısıyla su tüketimi artmıştır. Aksi takdirde halk sağlığının korunması çok zordur. Halkımızın en temel ihtiyaçlarını karşıladığı esnaf dükkanlarındaki temizlik, hepimizin evlerindeki temizlik kadar önemlidir.
Üzerlerine vazife olmadığı halde…
Başkanımız hakkında yazıda “Haddi olmadan konuştuğu, esnaf adına konuşamayacağı” gibi ifadeler yer almaktadır. Salgının ülkemizde etkili olduğu ilk günlerde üyelerimizin görüşlerini toplamış, Odamız ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz aracılığıyla ilgili bakanlıklara iletilmiştik. Yani ulusal ölçekte alınan pek çok tedbirde Kırklareli esnafının talepleri de yer aldı. Bu tedbirlerden biri de borçların ertelenmesi konusundaki ilgili kanun olarak hayata geçti. Dolayısıyla KTSO olarak işletmelerdeki su fiyatları konusunda yaptığımız ilk eleştiri yazısında belirtilen hususlar hem kurumsal görüşlerimizi hem de bize önerilerini ileten esnafımızın beklentilerini yansıtmaktadır. Haddini ve maksadını aşan bizim söylediklerimiz değil üzerlerine vazife olmadığı halde açıklama yapan kişilerin temelsiz ifadeleridir.
Asıl rant ilişkisi, cevap veren başkanların bu tavırlarının arkasında aranmalıdır
Yine yazıda Başkanımıza yönelik “kişisel rant sağlama” ithamı var. Asıl rant ilişkisi, ilgi ve yetki alanlarında olmayan eleştirilere cevap veren başkanların bu tavırlarının arkasında aranmalıdır. Üyelerinin giderlerini arttıracak bu zam kararını desteklemeleri başka nasıl açıklanabilir? Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu ve kişisel olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada esnafımızı ve vatandaşımızı korumaya yönelik her türlü kararın yanında olurken, aksi yönde alınacak kararların dimdik karşısında duracağımızı belirtmek isteriz. Esefle de kınasalar, algı da yapsalar doğru bildiğimizi savunmaktan geri durmadık, bundan sonrada durmayacağız.
Bir iddiamızda olağanüstü olarak yapılan bu toplantıda önceden bildirilen gündemde olmamasına rağmen iş yerleri için su tüketiminde kademeli sistem uygulamasının konuşulması ve karar bağlanmasının usulsüz olduğu konusundaydı. Alınan usulsüz karar ile birim fiyatları 0-15 m3 arası 5,80 TL, 15-25 m3 8,70 TL ve 25 m3 üzeri 15 TL olarak belirlenmişti. Yazıda bu konuda bir şey yazılmamasını onların da aynı fikirde oldukları şeklinde değerlendiriyoruz. Konunun vicdan ile olan bağlantısını da yakın zamanda göreceklerini ümit ediyoruz. KTSO olarak Belediyeye yaptığımız itiraza rağmen başkan tarafından karar onanmış ve süreç işletilmeye devam edilmiştir. Sürecin takipçisi olacağımızı ve bu kararın iptali için hukuk çerçevesinde elimizden geleni yapacağımızın bilinmesini isteriz.
Temennimiz hukuki süreçlere gerek kalmadan bu karardan dönülmesidir. Kırklareli Belediyesi’nin sağduyulu meclis üyelerinin usule uygun olmayan bu kararı gelecek ilk toplantıda düzelteceğine inancımız tamdır.
Demagoji yapıyorlar
Demagojiden başka bir şey olmayan, yazının ilk üç paragrafında geçen “bölücülük” vs. gibi ifadeleri üstümüze alınmadığımızdan cevap dahi vermiyoruz.
Cevabını merak ettiğimiz soruları da sormak ve ilgililer tarafından cevaplanmasını talep ediyoruz.
1. Belediyeye yöneltilen bir eleştiriye neden siz cevap verdiniz?
2. Yazıda “Birlik ve beraberlik için, halkımız için sorumluluklarımızın farkındayız, fedakarlığa hazırız, yapıyoruz” demişsiniz. Ne fedakarlıklar yaptınız?
3. Sizin göreviniz üyelerinizin çıkarlarını savunmak mıdır, yoksa otoritenin sözcülüğünü yapmak mıdır?
4. Bu yazıyı oluştururken (bir araya gelip sıfırdan yazdığınızı varsayıyoruz) üyelerinizi konuyla ilgili bilgilendirdiniz mi, görüşlerini aldınız mı?
5. Esnafın suyuna yapılan zammı eleştirmekle halkın mutluluğuna gölge düşürmek arasında nasıl bir bağlantı kurdunuz?” (KTSO)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol