Neden bilgilenmek istemiyoruz ?

Hem Türkiye, hem de bölge açısından büyük öneme
sahip Türk Akımı projesi, her fırsatta bilgi isteyen ama bilgi
verilmesine de engel olan bir bakış açısının gölgesinde ilerliyor. Kıyıköy’de 2015’in Temmuz ayında yapılmak istenen halkı
bilgilendirme toplantısına engel olan bu bakış açısı, 23 Ocak Salı günü yapılması planlanan “ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı”na yine engel oldu. Proje ile ilgili bilgilenmek isteyen, ama bilgi verilecek aktivitelere de engel olanlar, Türkiye’nin enerji arz güvenliği, stratejik ve global siyasetteki ulaşacağı konum gibi unsurları göz ardı ediyor.

Türk Akımı’nın Türkiye sınırında ilimize bağlı Kıyıköy Beldesi’nde karaya çıkması, hem Trakya, hem de Türkiye için çok önemli bir uygulama olacak. Kıyıköy’den karaya çıkacak boru hattı ile İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi Türkiye’nin batısındaki yüksek nüfuslu endüstri alanlarına doğalgaz sağlanacak. Türkiye’nin stratejik kariyerini üst noktalara çıkaracak Türk Akımı sayesinde ülkemiz, Güney ve Güneydoğu Avrupa için kilit bir konum haline gelecek. Türk Akımı’nın Kıyıköy ayağı ile ilgili geçtiğimiz Salı günü yapılması planlanan ÇED sürecine halkın katılımı toplantısı, yine engellendi. Aynı projeyle ilgili 2 yıl önce yapılmak istenen bilgilendirme toplantısı yine engellenmişti.
Ayrıca 3 Ocak 2016 tarihinde Kırklareli milletvekili Vecdi Gündoğdu, 43452547-120.07-11289 sayılı yazılı bir önerge vermiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Türk Akımı’nın Kıyıköy kısmıyla ilgili sorular yöneltmişti. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 30824082-610 640 sayılı ve 4 Şubat 2016 tarihli cevabında projeyle ilgili ÇED Raporu Özel Formatı verildiğini, bunun ÇED Olumlu Kararı verildiği anlamına gelmediğini belirtmiş ve şunları söylemişti:
“ÇED süreci içerisinde hazırlanacak raporlar, halkın bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması için Bakanlığımız ile İl Müdürlüğümüz internet sitesinde yayınlanacaktır. ÇED raporu hazırlık sürecinde sosyal etki analizi de yapılacaktır. Proje ile ilgili alternatifler ÇED süreci içerisinde değerlendirilecek olup, Longoz ormanları ve göllerin üzerinden geçiş yapılmayacaktır. Su toplama havzası ve bölge ekosistemiyle ilgili detaylı çalışmalar yapılarak, ÇED sürecinde bakanlığımızca oluşturulan komisyon üyesi kurumlarla birlikte değerlendirme yapılacaktır.” Her fırsatta, halka detaylı ve net bilgiler verilmesi istenmesine rağmen, halkı bilgilendirme toplantısının engellenmesi Türkiye’nin gelişim yolunda bir çelişki olarak göz önünde duruyor.
ÇED nedir?
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin değerlendirilmesi ile projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek olan çalışmalar anlamına gelmektedir. Bir başka ifadeyle ÇED, gerçekleştirilmesi planlanan bir faaliyetin, inşaat, işletme ve işletme sonrası dönemlerde, planlanan alan ve yakın çevresi üzerindeki olumlu ve olumsuz olabileceği öngörülen tüm etkilerinin belirlenmesi, bölgenin mevcut çevresel durumu da dikkate alınarak yapılacak olan mühendislik çalışmaları doğrultusunda teori ve uygulamanın karşılaştırmasının yapılarak, uygunluğunun ve alternatiflerinin belirlendiği bir süreçtir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol