Ne Peynir, Ne Köfte, Ne de Hardaliye; Kırklareli'nin adı Kiraz Kenti bundan böyle

Olmadı, Tutmadı, Yapılmadı, Yapılsaydı, Yapsaydı, Tutsaydı, Olsaydı, Kalsaydı, Satılsaydı, Alsaydı, Kalsaydı gibi, yerel ürünlerimizin Ulusal ve Uluslararası vitrine taşınamamasını vurgulayan Dİ'li geçmiş zaman eki almış pişmanlık cümlelerinin sonuna konulan kelimeleri unutun! Çünkü Kırklareli Kiraz Kentiymiş…

Kırklareli'ne has lezzet ve yöresel ürünler olarak işaret edilen Peynir, Köfte ve Hardaliye Ulusal ve Uluslar arası platformlarda yer almak için, ciddi bir bekleme süresini geride bırakırken, her yaz dönemi Kırklareli'nin caddelerini Kırmızıya boyayan, Kırklarelili vatandaşı C vitaminine doyuran, adına festivaller yapılan Kiraz Meğer çoktan hedeflenen yere taşınmış…

Mayıs ayının başından itibaren Kırklareli'nin Trafiğe kapalı ve açık caddelerinde Karahıdırlı üreticinin Kirazları, Kırklarelili ve Kırklareli'ni balkan ülkelerinden ziyaret eden turistlerin ilgisine arz olundu.
Kırklareli Genelinde
Günlük 10 TON Karahıdır Kirazı Satılıyor
Aylık dilimde bu rakam 300 TON
SEZONDA 1000 TONDAN FAZLA
Kırklareli'nin çeşitli yerlerinde açılan 50'ye yakın kiraz tezgâhının günlük ortalama 100 Kilogram kiraz sattığı belirtiliyor.
Karahıdır'dan sadece Kırklareli merkez ilçeye değil, tüm ilçelere kiraz taşınması üstelenenler ise kirazı 2,5 TL KİLOGRAM fiyatı ile alan aracı kimseler.
Lüleburgaz, Babaeski, Pınarhisar ilçeleri ile Karahıdır'a yakın olan birçok belde ve köyde satışı yapılan Karahıdır Kirazı bu görüntüsü ile "KIRKLARELİ'ni Kiraz'a doyuruyor" dedirtmiş durumda.
Kırklareli Merkez İlçe ve diğer tüm yerleşim yerlerinde 100 yerde satışının yapıldığı belirtilen Karahıdır kirazının günlük, kantara giren kısmı 10 TON.
Yenimahalle köyü
Kiraz ihraç ediyor
Hem de sezonda 1000 ton
Kırklareli'nin Kiraz Penceresi Sadece Karahıdır Değil. Perde arkasında kalmayı tercih eden, Kırklareli - Babaeski Güzergâhında bulunan YENİMAHALLE köyü ise sezon boyunca Yurt dışına sevk ettiği, Profesyonel Kiraz yetiştiriciliği ile adeta parmak ısırtıyor.
Yenimahalle'de meyvecilik konusunda sınıf çalışmalar yapan isimler ile ÖNADIM MEDYA GRUBU olarak yaptığımız görüşmede, "Burada yetiştirilen tüm Kirazlar Yurt dışına ihraç ediliyor." Cümlesi ise Kırklareli'nin Kiraz konusunda diğer illerde olmayan bir büyüme kaydettiğini gözler önüne seriyor.
Yenimahalle köyünün kiraz yetiştiricileri, "2002 yılında köyde dört beş kişilik bir grupla kiraz işine başladık. 2002 den bu yana üç sene sonra görmeye başlayınca erken hasat olunca bunu çeşitlendirmemiz gerektiğini gördük. Sadece kirazla olmaz. Nisanın ilk haftası Haziran'ın 15 ve 20 si sonunda bitiyor. Bu yıl kirazın en iyi hasadın olduğu yıl. 2004'te destek verdiler. Yüzde 50 hibe. 10 dönüm yer ekiyorsun 5 dönümün parasını devlet veriyor. Devlet yarısını karşılıyor. Sermayesi olmayanlar için çok güzel bir şey."sözleri ile 2002 yılından günümüze başlattıkları Kiraz hamlesinin büyüyerek devam ettiğini, günümüzde tonlarca kirazı Yurt dışına ithal ettiklerini belirtti.
ÖNADIM MEDYA GRUBU haber muhabirlerine açıklama yapan Yenimahalle köyündeki kiraz yetiştiricileri, "Her yıl ürettiğimiz kirazı Uluslar arası firmalar alıp Yurt dışına sevk ediyorlar. Kırklareli'den sezon boyu dışarıya ihraç ettiğimiz kiraz adedi ise toplamda 1000 TON civarında." Diyerek " AYDIN elması, Çorum Leblebisi gibi Kırklareli'nin de hem yurt içi hem de yurt dışı sevk ettiği ürününün adının Kiraz olduğunu işaret ettiler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol