Nazım Hikmet 116 yaşında

Türk Şiirinin en önemli temsilcilerinden Usta Şair Nazım Hikmet Ran, 116’ıncı doğum gününde Kırklareli’nde anıldı. 55 yıl önce 3 Haziran 1963 yılında hayata gözlerini yuman ünlü şair Nazım Hikmet, 166’ıncı doğum gününde de unutulmayarak Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik ile yaşatıldı. Ünlü Oyuncu ve Şarkıcı Emre Kınay’ın sahne aldığı gecede, Nazım Hikmet Ran’ın şiirlerinden bestelenmiş şarkılar dinleyiciler ile buluştu. Yoğun katılımın olduğu gecede Kınay, söylediği şarkılarla salondaki misafirlere unutulmaz bir gece yaşattı.

Nazım Hikmet’in 116’ıncı doğum günü, Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik ile kutlandı. 15 Ocak Pazartesi akşamı saat 20.00’da başlayan etkinlikte ünlü sanatçı Emre Kınay sahne aldı. Misafirlerin salonu hınca hınç doldurduğu gecede Nazım Hikmet’in ölümsüz eserlerinden bestelenen şarkılar dinleyicileri mest etti. Emre Kınay’a sahnede Sinema Senfoni Orkestrası eşlik etti.
Yıllardır ekranlarda oyuncu kimliği ile görmeye alışık olduğumuz Emre Kınay, son birkaç yıldır şarkıcılığıyla da beğeni topluyor. Her duygunun vazgeçilmez efsane isimlerinden olan Nazım Hikmet’in imza attığı sözlere hayat veren Kınay, kendine has tarz ve yorumu ile Kırklareli Halkı ile buluştu. Yaklaşık 1 buçuk saat sahnede kalan Sinema Senfoni Orkestrası ve Emre Kınay, unutulmaz şarkılar ile dinleyicilerden tam not aldı. Salonu dolduran yüzlerce izleyenle şarkıları hep beraber söyleyen Kınay, tüm misafirlere unutulmaz bir gece yaşattı.
İlk şiiri Feryad-ı Vatanı 3 Temmuz 1913'te yazdı. Aynı yıl Mekteb-i Sultani'de ortaokula başladı. Bir aile toplantısında denizciler için yazdığı bir kahramanlık şiirini Bahriye Nazırı Cemal Paşa'ya okuyunca çocuğun Bahriye Mektebine gitmesine karar verildi. 25 Eylül 1915'te Heybeliada Bahriye Mektebi'ne girdi, 1918'de 26 kişi içinden 8. olarak mezun oldu. Karne değerlendirmelerinde zeki, orta derecede çalışkan, elbisesine özen göstermeyen, sinirli ve ahlakî tavırları iyi bir öğrenci görülmektedir. Mezun olduğunda dönemin okul gemisi Hamidiye gemisine güverte stajyer subayı olarak atandı. 17 Mayıs 1921'de aşırıya kaçan halleri bulunduğundan ordu ile ilişiği kesildi.
Nazım Hikmet, 1920'de arkadaşı Vâlâ Nureddin ile Milli Mücadele'ye katılmak üzere ailesinden habersiz Anadolu'ya geçti, Bolu'da öğretmenlik yaptı. Daha sonra Batum üzerinden Moskova'ya giderek Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde siyasal bilimler ve iktisat okudu. 1921'de gittiği Moskova’da devrimin ilk yıllarına tanık oldu ve komünizm ile tanıştı. 1924'te Moskova'da yayınlanan ilk şiir kitabı 28 Kanunisani sahnelendi. O yıl Türkiye'ye dönerek Aydınlık Dergisinde çalışmaya başladı, ancak dergide yayınlanan şiir ve yazılarından dolayı on beş yıl hapsi istenince tekrar Sovyetler Birliği'ne gitti. 1928’de Af Kanunundan yararlandı ve Türkiye'ye döndü. Bu defa Resimli Ay dergisinde çalışmaya başladı. 1938'de yirmi sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 sene tutuklu kaldı. Barışseverler Cemiyeti'nin kuruluşunda yer aldı. 12 sene süren tutukluluktan sonra askere alınacağı ve öldürüleceği endişesiyle 1950 yılında Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliği'ne giden Nazım, 25 Temmuz 1951 tarihinde Bakanlar Kurulu’nca Türk vatandaşlığından çıkarılmasının ardından, büyük dedesi Mustafa Celaleddin Paşa (Konstantin Borzecki)'nın memleketi olan Polonya'nın vatandaşlığına geçerek Borzecki soyadını aldı. 3 Haziran 1963 tarihinde ise, Nâzım Hikmet geçirdiği bir kalp krizi neticesinde 61 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Çağdaş Türk Şiirinin en önemli temsilcileri arasından gösterilen Nazım Hikmet Ran’ın bir çok şiiri; Fikret Kızılok, Cem Karaca, Fuat Saka, Grup Yorum, Ezginin Günlüğü, Zülfü Livaneli gibi sanatçılar ve gruplar tarafından bestelendi. Ünol Büyükgönenç tarafından özgün bir şekilde yorumlanmış olan küçük bir kısmı ise 1979'da "Güzel Günler Göreceğiz" ismiyle kaset olarak çıktı. Birkaç şiiri ise Yunan besteci Manos Loizos tarafından bestelendi. Ayrıca bazı şiirleri Yeni Türkü'nün eski üyesi Selim Atakan tarafından da bestelenmiştir. "Salkım söğüt" adlı şiiri Ethem Onur Bilgiç'in 2014 tarihli animasyon filmine konu olmuştur.
UNESCO'nun ilan ettiği 2002 Nâzım Hikmet yılı için besteci Suat Özönder "Şarkılarda Nâzım Hikmet" adlı bir albüm hazırladı. Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığının katkılarıyla, Yeni Dünya plak şirketi tarafından hayata geçirildi. Nazım Hikmet şairliğinin yanında birçok türde eser kaleme almıştır. Tiyatro oyunu, roman ve anı gibi birçok türde eseri yayınlanmıştır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol