NATO’nun “Düşman Tablosu”na tepki

NATO’nun Norveç’te düzenlediği ‘Trident Javelin-2017’ tatbikatında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e düşman liderler arasında yer verilmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adının da sahte bir hesapta kullanılarak düşman ile işbirliği içerisinde gösterilmesi, büyük tepkilere neden oldu. Skandalın ardından NATO, Türkiye’den özür diledi, sorumlu iki kişinin görevlerine son verildiği açıklandı. Nato’da yaşanan kriz, dün Kırklareli İl Genel Meclisi’nin de gündemindeydi.

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin, 20 Kasım 2017 Pazartesi günü saat 10.30’da başlayan birleşiminde NATO’ tatbikatında yaşananlar kınandı. Safet Üresin Başkanlığında toplanan Meclis, bir önceki toplantıyla ait tutanak özetinin kabul edilmesinin ardından gündem maddelerini görüşmeye geçti. Gündemin 6’ncı maddesi ile 2’nci maddesinin yer değiştirmesi teklifi kabul edilirken ardından Üyelerden Ceyhun Alkan gündem dışı söz aldı. 

Alkan, NATO tatbikatı sırasında yaşanan krizle ilgiil söz aldığını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilk Cumhurbaşkanımız ve şu anki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan temsil ettikleri Türk milletine NATO’da yaşanan hakaret dolu içerikle ilgili bir kınamada bulunmak istiyorum” dedi.
Alkan’ın açıklamasının ardından Meclis grup başkanları da sırayla söz alarak yaşananları kınadılar.
CHP Grup Başkanı Bora Terzi, “Bizde Cumhuriyet Halk Partisi olarak Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yapılan saldırıyı esefle kınıyoruz” derken AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam, “Bizlerde AK Parti Grubu olarak bizde ilk Cumhurbaşkanı ve son Cumhurbaşkanına yapılan bu olayı ciddi bir biçimde kınıyoruz. Bunun bir daha olmamasını temenni ediyoruz” diye konuştu.
MHP Grup Başkanı İbrahim Akten, ise “Sayın Başkan, arkadaşlarımızın bu açıklamalarına bizlerde katılıyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ve bugünkü Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.
Gündem dışı konu ile ilgili son açıklamada Meclis Başkanı Safet Üresin’den geldi. Üresin, “Gazi Mustafa Kemal’den Sayın Tayyip Erdoğan’a kadar bütün Cumhurbaşkanlarını aynı statüde tutarak bizde Meclis olarak şiddetle kınıyoruz” dedi.
Gündem dışı söz alınmasının ardından Meclis birleşimine kaldığı yerden devam etti.
NATO Krizi nedir?
Norveç’te bulunan NATO Müşterek Harp Merkezi’nde 08-17 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen Trident Javelin adlı NATO Tatbikatının son safhasında, tatbikatın ‘Karşıt Kuvvet’ ülke liderleri fotoğrafları arasına Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin yerleştirilmesi ve kapalı devre sosyal medya hesaplarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına sahte hesap açılarak karşıt kuvvet liderini destekleyici mesajlar atıldı. Bu durum tatbikata katılan 40 kişilik Türk birliği içindeki subaylardan Deniz Binbaşı Ebru Nilhan Bozkurt tarafından fark edildi. Bozkurt durumu Deniz Kuvvetler Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Cihat Yağcı’ya aktardı. Bu paylaşımdan sonra devletin zirvesi de tatbikattaki skandalla ilgili bilgilendirildi. Genel Kurmay Başkanlığı ve ilgili Bakanların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a durumu bildirerek 40 kişilik Türk birliğini tatbikattan çekmek istediklerini bildirmeleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, birliğin geri çekilmesi onayladı.
Skandalın Türk askerleri tarafından ortaya çıkartılmasının ardından NATO’dan özür üzerine özür yağdı. Söz konusu personelin Norveç tarafından görevlendirilen sözleşmeli bir sivil olduğu ve görevden uzaklaştırıldığı bildirildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol