Müzeler Haftası etkinlikleri devam ediyor

18-24 Mayıs Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Ortaokulu öğrencilerine drama atölyesi ve kukla atölyesi etkinliği düzenlendi. Yaklaşık 20 öğrencinin katıldığı atölyede öğrenciler hem bilgilendirici etkinliklerde bulundular hem de eğlenceli vakit geçirdiler. Yaklaşık 2 saat süren atölyeler sonrasında öğrenciler kendi yaptıkları kuklalarla küçük bir de gösteriyi hayata geçirdiler. 

20 Mayıs tarihinde düzenlenen etknilik Cumhuriyet Ortaokulunun toplantı salonunda yapıldı. Etkinlikte öğrenciler ilk olarak eğlenceli bir oyunla isimlerini öğrendiler. İsimlerin öğrenilmesinin sonrasında hem enerjilerini atmak hem de eğlenilmesini sağlamak adına oyunlar oynandı.
Gazete kağıdından kuklalar yapıldı
5 dakikalık verilen bir molanın ardından öğrenciler bu kez kukla atölyesine başladılar. Gazete kağıtları kullanılarak yapılan kuklalarda öğrenciler hayal güçlerini kukla ile şekillendirdiler. Kuklalar için gazete kağıtları veya başka türlü atık maddeleri seçmesinin sebeplerini açıklayan eğitmenler günümüzde tüketmeye yönelik bir toplum olduğumuzu dile getirerek, bu gibi etkinliklerde bir şeyleri tüketmeden üretim yapılması gerektiğini söylediler.
Çocuklar israf konusunda
bilinçlenmeli
Günümüzde atıkların kullanılarak pek çok ürünün üretiminin yapılabileceğini söyleyen eğitmenler çocukların kukla atölyesinde atık ürünlerle bir şeyler yapmasının atık ve israf konusunda bilinçlenmelerini sağladığını ifade ederek, bu bilinci küçük yaşlardan itibaren çocuklara aşılamanın önemine değindiler.
Yaratıcı Drama: Grup yaşantıları ve tiyatro tekniklerini içeren bir eğitim ve sanat disiplini; kukla metin ve kukla karakteri dramaturjisi (5N1K) oluşturulurken başvurulan yöntem ve tekniklerden oluşur. Biçim Yaratma: İlgili kukla tekniğine dair temel el becerilerini deneme yanılma yoluyla öğrenme sürecidir. Her atölye kendi tekniğine özgü bir biçim sürecin içermektedir. Biçki, dikiş, kalıp, materyal bilgisine dair eğitim programı uygulanacaktır.
Performans: Bir eğitim ve sanat alanı olan Kukla Tiyatrosunu oluşturma sürecidir. Diğer iki aşama bitirildiğinde, ulaşılması planlanan sonuçtur. Kazanımlara dayanarak oluşturulan performanslar, sanatsal olduğu kadar eğitim, eğlence amaçlı olarak da şekillendirilebilir.
Kukla yapmanın yararları
Okul öncesi ve ilk öğretim seviyesinde, kuklanın çocuğun gelişimine ve eğitimine yararları üzerine akademisyenler tarafından paylaşılan sayısız makale, eğitim faaliyetlerinin ne derece isabetli olduğunu kanıtlıyor. Kukla çocuğa, dilini geliştirme, beden dilini kullanma, paylaşma, ortak çalışma, bekleme, ses tonunu ayarlamayı öğretir. Bunun yan ısıra fiziksel olarak büyük-küçük kas gelişimine ve el göz koordinasyonuna katkı sağlar. Ayrıca mükemmel bir rehberlik aracıdır. Çocuklar kukla çalışmalarında Kâğıt Kukla, Çorap Kukla, Oyuncak Tiyatrosu ve Parmak Kuklası başta olmak üzere çok farklı şekillerde kukla yapabilirler.
Müze Haftası
Kültür varlıklarının tanıtılması, eserlerin korunması ve öneminin anlatılması kapsamında her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arasında büyük sevinçle kutlanan Müzeler Haftası'nda bu yıl da birçok müze ücretsiz ve gece gezilebilecek. Aynı zamanda bugüne özel paneller ve etkinlikler de gerçekleştirilecektir. UNESCO tarafından tüm dünyada 18 Mayıs günü Müzeler Günü olarak kutlanır. Türkiye'de de 1982 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çalışmalarıyla 18-24 Mayıs her yıl Müzeler Haftası olarak ilan edilmiştir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol