“Mutlu İlkbahar” projesinin protokolü imzalandı

15 Şubat Perşembe günü saat 16.00’da Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Merkezi’nde ‘’Mutlu İlkbahar’’ projesinin protokolü Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür, projenin paydaşları Kırklareli İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Demet Aydoğdu, Aile ve Sosyal          Politikalar İl Müdürü Mehmet Karaman tarafından imzalandı. 

2015 yılında Genç Şefkat adıyla başlanan proje 3.yılında ‘’Mutlu İlkbahar’’ adıyla yapılacak. Geçmiş dönemde yapılan projelerin yüzleri güldürdüğü için projenin uzun soluklu olduğunun altı çizildiği Protokol imzası organizasyonunda projenin sürekli devam etmesinin amaçlandığı belirtildi. Projede Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin bakımını gerçekleştireceği engelli ve yaşlılar ile saha tecrübesi edinmesi nedeniyle faydalı bir proje olduğu bildirildi.

Bakımı genç öğrencilerden alan yaşlı ve engellilerin profesyonel bakım karşısında çok memnun oldukları belirtildi.
Projenin 2.dönemde yürütülebilmesi için Kırklareli Üniversitesi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü protokole imza attılar.
‘’Üniversitemizin Sağlık
Meslek Yüksekokulu bu projeyi yürütüyor’’
Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür, protokolü imzalamadan önce; ‘’Mutlu İlkbahar projesi kapsamında bugün bir araya gelmiş bulunuyoruz. Üniversitemiz, Kırklareli Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz ‘’Mutlu İlkbahar’’ projesi çok güzel bir uygulama oldu. Bunun devamı istendi. Biz de bu projeye paydaşlarımızla devam etme kararı aldık. Paydaşlarımızdan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürümüz Mehmet Beye çok teşekkür ediyorum. Onun ekibine çok teşekkür ediyorum. İl Sağlık Müdürümüz Çiğdem Hanım burada yok. Yerine Demet Hanım katılıyor. Demet Hanım ve ekibine çok teşekkür ediyorum.
Üniversitemizin Sağlık Meslek Yüksekokulu bu projeyi yürütüyor. Müdürümüz ve ekibine verdiği katkılardan dolayı çok teşekkür ediyoruz.
Bu proje ile biz paydaşlarımızla evde bakım hizmetinden yararlanan engelliler, yaşlılar, bakıcılar ve ailelerinin yaşam kalitelerini iyileştirmeyi amaçladık. Onları eğitmeyi amaçladık. Öğrencilerimiz de bu proje ile sosyal sorumluluk sahibi olmuş oluyor. Onların da bilinçlenmesini arttırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Üniversite olarak projenin yeniden devam etmesini diliyoruz. İnşallah bu düzende devam eder. İnsanlar değil kurumlar olduğu müddetçe bu proje kalıcı hale gelmiş olur. Bütün katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum’’ ifadelerini kullandı.
‘’Bu projemizin 3. yılı’’
İkinci olarak söz alan ve proje paydaşlarına teşekkür eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Karaman; ‘’ Bir projeyle daha beraberiz. Mutlu bir proje dendiği için biz bütün projelerimizden mutluluk duyuyoruz. Bu projemizin 3.yılı. 2015 yılında bu projeye başlamışız. Bugüne kadar 825 haneye gitmişiz. Bizim bugün itibariyle evde bakım yaptığımız 1743 hane var. Yarısına gitmişiz. Bundan sonra da tamamlama niyetimiz var. Bu yıl itibariyle 30 öğrencimiz var. Bunlarla 363 ziyaret yapmayı planlıyoruz. Bir dönemde gerçekleşecek. Yazın projeyi başlatmak istiyorduk. Sağlık müdürlüğümüzle bir birleşmemiz oldu. Bu birleşmeden dolayı sağlık müdürlüğümüz protokolünü bekledik. Ondan dolayı bir dönemde tamamlayacağız. Rektörümüz ve müdürümüzün katkılarıyla projeyi bir yıla yayma gibi düşüncemiz var.
Bizim engellilerimiz bu projeden çok memnunlar. Tabi yaşlılarımız da çok memnunlar. Devamını da bekliyoruz. Biz onların hem bakımlarını yaptırıyoruz. Hem de farklı yüzler görüyorlar. Görünce çok mutluluk duyuyorlar. Çünkü kendi yakınları bakıyor onlara. Bu işi profesyonelce bilenler geldiği zaman mutluluk duyuyorlar ve güvenleri artıyor. Öğrencilerimiz de tecrübe kazanıyor. Türkiye’nin başka bir yerinde sanıyorum böyle bir proje yok’’ ifadelerini kullandı.
‘’Tüm Türkiye’ye örnek olmasını gönülden temenni ediyorum’’
Ülkemize örnek olacak bir projenin ortaya konduğunu ifade eden Kırklareli İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Demet Aydoğdu; ‘’ Bu projenin kamu ve üniversite işbirliğini yansıtması adına tüm Türkiye’ye örnek olmasını gönülden temenni ediyorum. Aslın bu bizim akademik anlamda yaralandığımız hem de saha uygulamasına fırsat tanıyarak gerçekleştirdiğimiz bir proje. Ne mutlu ki üçüncüsü ile devam ediyoruz. Demek ki sahadaki bir ihtiyacı karşılıyor. Uygulamalara örnek olması adına devamını ben de canı gönülden diliyorum. Öncelikle hep birlikte yol almamızı sağlayan başta sayın rektörümüz olmak üzere il müdürümüz ve değerli tüm çalışma arkadaşlarımız adına ben de teşekkürlerimi sunuyorum. Hayırlı olsun’’ şeklinde konuştu. Projenin yazılı basın açıklaması şu şekilde; ‘’ ‘’2015 yılında "Genç Şefkat" adıyla başlayan proje, 2016 itibari ile "Mutlu İlkbahar" olarak devam etmektedir.
2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı için Mutlu İlkbahar Projesi; Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Engelli Evde Bakım Hizmet Modeli'nden faydalanan özellikle yatağa bağımlı engelliler ile Halk Sağlığı Müdürlüğünün hizmet alanında bulunan yatağa bağımlı hastalara, bakıcılarına yönelik sağlık ve sosyal hizmet desteği verilmesini ve hemşirelik bakım hizmetlerinin evde sunulmasını sağlamıştır.
Proje, 29.11.2016-02.06.2017 tarihleri arasında icra edilmiştir. Söz konusu projenin uygulanmasında Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik bölümü 4. Sınıf öğrencilerinden ve Sağlık Hizmetleri MYO Yaşlı Bakımı Programı öğrencileri tarafından haftanın 4 günü Kırklareli Merkez, Lüleburgaz, Babaeski, Pınarhisar ve Vize İlçeleri'ne ziyaretler yapılmıştır. Projenin yürütülmesi aşamasında ziyaret edilecek aileler önceden bilgilendirilmiş; yazılı izinleri imza karşılığında alınmıştır. Ayrıca herhangi bir güvenlik zafiyetine mahal vermeme adına Kırklareli Emniyet Müdürlüğü ile yazışmalar yapılmıştır. Proje sonunda toplamda 264 haneye ve hane başına en az 4 ziyaret gerçekleştirilmiş olup toplamda 825 ziyaret yapılmıştır. Ziyaret edilenlerin %46'sı tam bağımlı, %34,5'i yarı bağımlı ve %18.9'u bağımsızdır. 24.05.2017 tarihinde Kırklareli Üniversitesinde yapılan kapanış programında projede aktif görev alan öğrencilere teşekkür belgesi dağıtılmıştır.
2017-2018 eğitim-öğretim yılında ise; Söz konusu projenin 22.02.2018-18.05.2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Engelli Evde Bakım Hizmeti'nden faydalanan; özellikle yatağa bağımlı vatandaşlar, bakıcıları ve ailelerinin faydalandırılması amaçlanmaktadır.
Söz konusu proje kapsamında Kırklareli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakım Bölümü stajyer öğrencilerinin ev ziyaretleri yaparak; engellilere ve bakıcılarına yönelik sağlık hizmeti, ağız ve diş bakımı, engelli bakımı ve ev kazalarından korunma konusunda eğitimlerin ve uygulamaların ilimiz merkezi ve merkeze bağlı köyler genelinde yüz yirmi aileye ulaşılarak en az 363 ev ziyareti yapılması planlanmaktadır. Proje sonucunda, engellilerin yaşam kalitelerinin arttırılması, bakıcılarının engelli bakımı konusunda bilgilendirilmesi, verilen hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve Üniversitemiz öğrencilerinin profesyonel çalışma yoluyla sorumluluk bilinci ve toplumsal hassasiyet kazanmaları hedeflenmektedir.’’



Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol