Mum sanatına kadın eli

İlimizde İŞKUR ve Kırklareli Kadın Girişimciler Kurulu ile birlikte mum oyma sanatı kursu açıldı. Devamlılığı sağlanacak olan kursa ilk etapta 20 kursiyer katıldı
Yaklaşık 2 ay sürecek olan kursta katılımcılar mumun yapımından oymacılığına kadar birçok konuyu öğrenecek. Kırklareli'nin simgesi haline getirilmek istenen "Mum Sanatı" projesi dün saat 10.00'da Kırklareli Ticaret Borsası'nda hayata geçirildi

Çalışma ve İş Kurumu Kırklareli il Müdürlüğü ile Kırklareli Kadın Girişimciler Kurulu hediyelik mum yapımı kursuna ev sahipliği yapıyor. Türkiye'de pek yaygın olmayan ve el sanatının yerini makinelere bıraktığı mum sanatında yeni bir adım atılıyor.
Hemen hemen her evde bir obje yada kullanım amaçlı bulundurulan mumlara kadın eli değiyor. İŞKUR'un desteklediği mum sanatı kursunun açılışı dün saat 10.00'da Kırklareli Ticaret Borsası'nda gerçekleşti
İlk etapta 20 kursiyer ile başlayan kurs 2 ay boyunca haftanın 5 günü devam edecek.

Açılan kurs ile mumları Kırklareli'nin sembolü haline getirmeyi hedeflen Ruhan Altıntel, böyle bir projede yer almaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Kadınların elleri ile ham maddesinden yapılacak olan mum sanatı kursunun açılışına başta Kırklareli Valisi Esengül Civelek olmak üzere, Kırklareli İŞKUR Müdürü Hasan Aksoy, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel'de katılım gösterdi.
43 işgünü sürecek olan kurs açılışında konuşma yapan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Aksoy; " Bu kurs El sanatları Teknolojisi kapsamında gerçekleştirilmektedir. Kursiyerlerin alacakları eğitiminin Ulusal ve uluslar arası düzeyde standartlara uygun olarak verilerek, eğitim ve öğretimin mesleki yeterlikler kazandıracak şekilde planlanıyor. Hediyelik mum yapımı kursunda, bilinen standart kalıp mumculuğun dışında mumda oyma işlemleri de öğretilecek.
Böylelikle mum işlemeciliğine de sanatsal bir boyut kazandırmayı hedefliyoruz. Kursu bitirenler küçük sermaye ile üretim yapabilir ve ekonomiye katkıda bulunabilir. Böylelikle de kendileri bu işten kâr elde edebilecekler" dedi. Özellikle bayanlara yönelik çalışmaları ve programların sürekli takipçisi olan Kırklareli Valisi Esengül Civelek; " Bugün bu oyma sanatına katılan kadınlarımız bilgi ve becerilerini geliştirmek üzere hayatlarında yeni bir sayfanın açıldığı yepyeni bir başlangıç olsun. Projemiz hayırlı ve uğurlu olsun. Sizler azimle, gayretle, kararlılıkla, şüphesiz kolay olmayacak ama gücünüzün farkında olduğumu bildiğim için söylüyorum ki, bu oyma sanatını Kırklareli'nde gerçekleştireceksiniz.
Diliyorum ki pek çok tanıtıma yönelik değerli özellikleri olan ilimize bir özellik daha katacaktır. Para bir tek şeyi satın almıyor, oda mutluluk. Para bizim yaşam kalitemizi iyileştiriyor.
Para bizim yaşam standartlarımızı yükseltiyor. Günümüzde de bireylerin ailelerin ihtiyaçları arttıkça kadınlarımız çalışmak istiyor, bu doğrultuda da her geçen gün, çalışma yaşamında yer alan kadınlarımızın sayısı bir hayli artıyor. Çalışmadan şöyle bir sonuç doğuyor. Kadınlar yaptıkları işlerden elde ettikleri gelirleri kendi kişisel tüketimlerinden ziyade ailelerine harcıyor. Yani kadınlarımızın ekonomik anlamdaki düşüncelerinde aile birinci planda yer alıyor.
Dolayısıyla da kadınların çalışma ortamında sürekli yer alması büyük önem taşıyor. Gerek kadınlarımızın çalışma hayatında yer almaları istihdam edilebilmeleri ister aile gelirlerine katkı sağlamak üzere isterse de sosyal yaşama katılmak ve bir iş sahibi olmak arzuları ile bir işe başlamaları çok olumlu bir gelişmedir, desteklenmesi gerekende bir konudur.
Bu husus kadınların iş istihdamında yer almaları kadın girişimciliğinin yaygınlaştırılması da günümüzde bir hükümet politikasıdır. Bugünde Kırklareli olarak ilimizde mum oyma sanatında iş ve güç birliğini görüyoruz. Ben böylesine bir projede yer alan kadınlarımızı tekrardan kutluyor, bu bağlamda da başarılar diliyorum" dedi.
Mum nedir, nasıl yapılır
Mum yapımında kullanılan en yaygın türler balmumu, parafin mumu, daldırma ve oyma mumudur...
Balmumu, bir poundluk (453 gram 16 ons) dilimler veya tabakalar halinde satılmaktadır. Tabakalar bazen yuvarlak mum yapımında kullanılmaktadır. Dikdörtgen tabakaların ölçüleri yaklaşık 8 x 16 inçtir (yaklaşık 20-40 cm) ve doğal gri, ağartılmış beyaz ve çeşitli renkleri mevcuttur.
Balmumu kendi başına veya diğer mumlarla birlikte kullanılabilir. Yaygın olarak kullanılan diğer mumlara balmumu eklendiğinde hem renkler yumuşayacak hem de yanma süresi uzayacaktır.
Balmumu kullanırken, balmumunun doğal olarak yapışkan olduğunu unutmayınız. Mum yaparken kalıp kullandığınızda, mumun kolay çıkarılması için kalıba bir ayırma maddesi (örneğin silikon sprey) sürmeniz gerekecektir. Mumu kalıba dökerken ısıyı 160° F'ın üzerinde tutmanız onun çok fazla yapışmamasını sağlayacaktır.
Mum yapmak için %100 balmumu kullandığınızda mumunuza şeffaf olmayan (donuk) kristaller veya stearin eklemenize gerek yoktur (balmumu doğal olarak donuktur). Bu iki malzeme aşağıdaki listeye dahil edilmiştir: Parafin mumu daha az pahalıdır ve diğer mum türlerinden daha yaygındır.
Çoğu kalıplı mumda kullanılan ana malzeme parafin mumudur. Renksiz ve kokusuz olduğu için, boya ve koku eklenecek mumlarda daha fazla kullanılmaktadır. Balmumundan daha serttir ve mumun parlak görünmesini sağlar. Balmumunu ve parafin mumunu birleştirirken bir parça balmumuna on parça parafin mumu oranını kullanınız.
Kullanılan balmumu oranı düşük olduğu için yapışma problemi söz konusu olmayacaktır. Parafin, on veya yirmi poundluk bloklar haline veya tane olarak gelmektedir. Parafin mumunu yüzde on stearin eklenmiş halde de satın alabilirsiniz. Erime derecesine ve oda sıcaklığında yumuşayabilme özelliğine göre sınıflandırılan farklı parafin mumu türleri de mevcuttur. Birçok mum yapma projesinde 135° F ila 140° F'de eriyen parafin mumu kullanmaya özen gösterilmektedir; ama yine de birçok formül için mumun 160° F veya daha yüksek bir derecede eritilmesi gerekmektedir.
Isı, kullanmakta olduğunuz mum yapma yöntemine, kalıp türüne ve elde etmek istediğiniz etkiye göre değişmektedir. Daldırma ve oyma mumu parafin mumundan biraz daha yumuşaktır.
Bu özellik, şekil verilirken (oyulurken) mumun kırılmasını engellemektedir. Bu tür mum, daldırma mumlar için de daha iyidir. Daha yumuşak olan mum tabakaların birbirine daha iyi yapışmasını sağlar.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol