Müjdeyi SGK verdi

2016 yılı Haziran ayı ve daha önceki aylara ilişkin SGK
alacakları ve bunların gecikme cezaları yapılandırılıyor.
Bu kapsamda gecikme cezaları affedilecek. SGK Kırklareli İl Müdürlüğü, yeni yapılandırma ile borcunu yeniden yapılandıran ve borcu yoktur yazısı alan esnaf ve işverenlerin; bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinden kurtulacağını ayrıca teşviklerden yararlanabileceklerini açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kırklareli İl Müdürlüğü, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) alacaklarının yeniden yapılandıracağını duyurdu.
Yapılandırma, 2016 yılı Haziran ayı ve daha önceki aylara ilişkin SGK alacakları ve bunların gecikme cezalarını kapsıyor. Bu kapsamda gecikme cezaları affedilecek ve bunun yerine TÜİK verilerine göre hesaplanan enflasyon farkı, borç aslına eklenerek tahsil edilecek.
Hacizden kurtulan esnaf teşvikten
yararlanabilecek
SGK Kırklareli İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; Bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran ve borcu yoktur yazısı alan esnaf ve işverenler; bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek. Ayrıca daha önce tecil edilen, taksitlendirilen ve yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları da talep edilmesi halinde yeniden yapılandırılabilecek.
Yapılandırma kapsamında; SGK’ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak. Peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödenebilecek.
İdari para cezalarında, gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50’si silinecek.
2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenebilecek.
31 Ekim’e kadar başvurun
Kapanan işyerlerine ait 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemedikleri 50 lirayı aşmayan borçları ile tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı ceza tutarı 100 lirasını aşmayanlar silinecek.
Kanun kapsamında borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler, 31 Ekim 2016 tarihine kadar borcun bulunduğu ilgili SGK birimine başvurabilecekler. Borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler ise ilk ödemeyi 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapabilecekler.
Borçları dolayısıyla sağlık hizmetlerinden
yararlanamayanlar
Genel Sağlık Sigortası Borçları için ise, Gelir testi yaptırmamış olanlar 2 Ocak 2017 tarihine kadar gelir testine müracaat edebilecekler ve belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primlerini ödeme imkânına kavuşmuş olacaklar. Gelir Testi yaptırmış olanlar, 31 Ocak 2017 tarihine kadar ikametlerinin bulunduğu yerleşim yerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik merkezlerine müracaat edebilecekler. Borçları dolayısıyla sağlık hizmetlerinden yararlanamayan genel sağlık sigortalıları, ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.
Kanun kapsamında SGK borcu olanlar, yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödememesi, taksitlendirme süresi içerisinde cari ay prim borçlarının, bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma haklarını kaybedecekler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol