Müjde; Ekmek 1 TL

Kırklareli'nde 2013 yılından itibaren 90 kuruşa satılan 250 gram ekmek 2016 yılı itibari ile 1 TL oldu. Yapılan zammın nedeni olarak artan un ve mamul fiyatlarını hedef gösteren Kırklareli ekmekçileri, "aslında 1 lira 25 kuruş olması gerekiyor" yorumu yaptılar. Bunun tam aksini söyleyen vatandaş ise "Kırklareli gibi küçük bir şehirde 10 kuruşluk zam ceplerimize fazla etki etmez, fakat şimdilik arkası gelmesin" dedi.

2016 yılı itibaren birçok şeye gelen zamdan Kırklareli haklıda nasbini aldı. Yıllardır 90 kuruştan satılan 250 gram ekmek 10 kuruş zamlandı. Yakıt, vergi gibi birçok şeye gelen vergilere birde ekmek eklendi. Kırklarelili ekmekçiler yılbaşı itibari ile 90 Kuruştan satılan, 250 gram ekmeğin fiyatını 1 TL olarak belirledi. Yapılan 10 kuruşluk zamma gerekçe olarak un fiyatlarındaki artış ve hammadde zamları gösterildi.

Uzun zamandan beri 90 kuruşa satılan ekmek fiyatları 2016 yılı ile birlikte 1 liraya çıktı. Çevre illerde ekmek fiyatlarının 1 lira 25 kuruş olduğunu hatırlatan Kırklarelili ekmekçiler; " bu durumu daha önce yapacaktık fakat küçük bir şehirde yaşıyoruz. Vatandaşlarımız bunu hemen kabullenmeyebilirler. Yaptığımız zammın oldukça makul olduğunu düşünüyoruz. Diğer illerde 1.25 liradan satılıyor. Bizler ise daha yeni 1 lira yaptık. Bu bizce oldukça makul bir zam" dediler.
2013 yılından beri
zam yoktu
2013 yılından beri zaman yapılmadığını ve bu süreçte yavaş yavaş zarar ettikleri dile getiren ekmekçiler, " bu yaptığımız zam denemeyecek kadar küçük bir miktar" diyerek diğer illeri hedef gösterdi. Edirne ve Tekirdağ'ın yanı sıra İstanbul'u hedef alan esnaflar yapacakları bir şeyin olmadığını ifade etti. Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Cumhuriyet Ekmek Fırını sahibi Hakan Reyhan; " 2013 yılında en son ekmek 90 kuruş oldu. O zaman unu takiben 52 liraya alıyorduk. Şuanda o günden bugüne çuval başına 15-20 lira zam geldi. Artan maliyetlerde zaten günümüzde malum olduğu için bu 10 kuruşluk zammı yaptık. Aslında bu bir zam olarak görülmemeli biz sadece bir güncelleme yaptık. Yani normalde bize bu 10 kuruşluk zam zaten az. Normalde tahminim ekmek İstanbul'da 1 lira 25 kuruş, bizde İstanbul fiyatlarına çekmek istiyoruz şuanda. Ama bir geçiş olarak halkımız birden ekmek fiyatlarından ürkmesin diye 1 lira yaptık. Fırıncılar olarak 1 lira 25 kuruştan aşağısı bizleri kurtarmıyor. Kafandan tabiî ki satışları etkiledi, ama zamanla düzelir. Neticede bu gıdanın temek maddesi. Faaişte bir fiyat istemiyoruz İstanbul'da hemen yanımızda İstanbul'dan burada bizlerin neyi ucuz. Sadece su ucuz. Sudan hariciden başka bir ucuzumuz yok. Odunda aynı fiyat, doğalgazda aynı, elektrik, işçiliği bile aynı. Tüm Kırklareli İl genelinde Ticaret Odası'ndan yapılan açıklama ile belirlenen yavan fiyat 90 kuruş olarak açıklandı. Çeşit ekmeklerimizde sadece fiyatlar oynayabiliriz Fiyatta değişen bir şey yok. Çünkü ekmeğin kendisi ve gramajı ile herhangi bir şekilde oynayamıyorsunuz " sözlerine değindi.
Vatandaşlar düşünüyor
2 yıl aradan sonra tekrardan zamlanan ekmek fiyatları ile birlikte 1 TL parada, para üstünü göremeyecek olan vatandaşlar durumu hem iyi, hem de kötü bir şekilde değerlendirdi. Hayatın birçok noktasında karşılaştıkları zam kelimesini, ekmek alırken de duyan ilimiz halkı; " Bir ekmeğe zaman gelmediği kalmıştı oda oldu hayırlı olsun. Artık ekmek alırken dönen 10 kuruşu da beklemeyeceğiz. Bakalım başka nelere zam gelecek. Hep yeni yılda yeni umutlar diyorlar, artık umudu kenara bıraktık ney pahalılaştı diye sağımıza soluma bakıyoruz. Ama bir yandan da düşünence arada İstanbul'a gidiyorum. Orada halk ekmek dene bir olay var ve 1.25 kuruştan alıyoruz. Burada sizinde dediğiniz gibi 2013 yılından beri herhangi bir artış gözlemlenmemiş. Zam 10 ise yani sabit kalınacaksa problem yok. Ama diğer illere özenirsek bence sınıfta kalırız. Öncelikle bu düşünceyi bir kenara bırakmamız gerekiyor" ifadelerini kullandılar.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Ekmekler hamur vatandaşa hamur yediriyosunuz aldığınız parayı hak etmiyorsunuz ekmeğin gr düşürmeyi bildiğimiz gibi pisirmeyide bilin