Müftü Yığman’dan Basın Mensuplarına Bilgilendirme

Kırklareli İl Müftülüğünde; ilimizdeki basın mensuplarının katılımıyla Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı. İl Müftüsü Aydın Yığman’ın da hazır bulunduğu toplantıda, hafta kapsamında ilimizde gerçekleşecek etkinlikler ile müftülükçe il genelinde yapılan projeler hakkında basın mensuplarına bilgi verildi.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle Kırklareli İl Müftülüğü makamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İlimiz basın mensuplarının katılım sağladığı toplantıda; İl Müftüsü Aydın Yığman tarafından basın mensuplarına bilgiler aktarıldı.
Yaptıkları çalışmalar ve faaliyetlerin tanıtılması konusunda verilen destekler dolayısıyla basın mensuplarına teşekkür eden Müftü Aydın Yığman, hafta kapsamında pek çok etkinlik gerçekleştirileceğini ve bu etkinliklerin yine basın sayesinde vatandaşlara ulaşacağını dile getirdi.
1-7 Ekim arasında düzenlenecek etkinlikleri anlatan Yığman, ayrıca il genelinde hayata geçen ve geçecek projeler ile ilgili de bilgi verdi.
Camiler Memleketimizin
Manevi Bekçileridir
Yığman İslamın ve Camilerin öneminden bahsederek; “Camiler, minareler ve ezan sesi bir yerin İslam coğrafyası olduğunun göstergesidir. Lozan antlaşmasında Yunan delegasyonu Edirne’nin Yunanistan’a ait olduğunu ve Yunanistan’a bırakılması gerektiğini isteyince İngiliz delegasyonu buna itiraz etmiş ve şöyle demiş: “Hadi Edirne’nin Yunanistan’a ait olduğunu kabul edelim de ya şu Selimiye Camii’ni ne yapacağız?” Şair ne güzel ifade etmiş:“Denildi mi bir yere Türk Beldesi Gözüm arar Türk Bayrağı, ezan sesi.”
Camiler aynı zamanda memleketimizin manevi bekçileridir. Doğru dürüst oturacak evleri olmayan fakir köylerimizde, mahallelerimizde bile en güzel camilerin yapıldığını görüyoruz. Bu milletimizin inancının mükemmelliğine işarettir. Şair bunu şöyle ifade etmiş:“Mevla’dan bize ses vermede hep cedlerimizManevi bekçisidir yurdumuzun ulu mabedlerimiz.”
İstanbul’un Fatih İlçesinde Sanki Yedim Camii’ni fakir bir esnaf olan Keçizade Hayrettin adlı kişi yaptırmış. Canı bir şey yemek istediğinde yemeyip sanki yedim diyerek parasını bir kenara koymuş. Bu paralar yıllarca birikmiş ve Sanki Yedim Camii’ni yaptırmış. Şimdi bir hesap yapalım. Günde bir paket sigara içen ayda 450 TL harcama yapar. Yılda 5400 TL ye tekabül ediyor. 50 yılda 270.000 TL ye denk geliyor. Cami yapar mı? Biraz daha zorlasa, nefsinden, yemesinden, içmesinden, giyiminden ve kuşamından kısmış olsa cami yapabilir mi? Caminin girişinde şu beyit yazıyor: “Lezzetler çağırdıkça sanki yedim demeli”
Yavuz Sultan Selim kutsal beldeleri fethedince kutsal emanetleri İstanbul’a getiriyor. Kutsal beldelerde Yavuz Sultan Selim’in adı şöyle anılıyor: Hakim’ülHarameyn. Yavuz bu duruma itiraz ediyor. Beni o kutsal beldelerin hakimi değil hizmetkarı yani “Hadim’ülHarameyn”i olarak zikredin diyor. Camilerimizi garip bırakmayalım. Bir Caminin çinisi, boyası, halısı her şeyi var ama cemaati yoksa garip değil midir? Camilerimizin süsü cemaattir” dedi.
“Din gönüllüsü kardeşlerimiz
toplumumuzda insani ve
ahlaki değerlerin yaşanmasında, toplumumuzun manen
yükselmesinde önemli katkılar sunmaktadırlar”
Hayatta olan din görevlilerine kolaylıklar, ebediyete intikal edenlere ise Allah’tan rahmet dileyen Müftü Yığman; “Camilerimizin temizliği görevlilerimizin çabaları ve gayretleri, vatandaşlarımızın destekleri ile yapılmaktadır. Camilerimizin temizliği hususunda sadece görevlilerimizin gayretleri yetmemektedir. Her bir cemaatimizin camilerin temizliği noktasında titiz olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Camilerin temizliğini sadece din görevlilerimize hasretmeyelim.
Din gönüllüsü kardeşlerimiz toplumumuzda insani ve ahlaki değerlerin yaşanmasında, toplumumuzun manen yükselmesinde önemli katkılar sunmaktadırlar. Yine camilerimizin inşa ve imarında, dünyevi bir karşılık beklemeden büyük fedakarlıklarla, samimi davranış ve gayretleriyle, hikmet dolu sözleriyle ve sohbetleriyle herkesin gönlünü kazanan Din Gönüllüsü hocalarımı tebrik ederim.
Camiler ve Din Görevlileri Haftamızın hayırlara vesile olmasını diliyor, ahirete intikal etmiş bulunan görevlilerimizi ve cemaatimizi rahmetle anıyorum. Camilerimizin ve din hizmetinin ifasında emeği geçen, hâlihazırda hayatta olan kardeşlerime ve hocalarıma hayırlı uzun ömürler ve gayretli çalışmalar dilerim” ifadelerini kullandı.2 Ekim Cumartesi günü Prof. Dr. Mustafa Ağırman’ın katılımıyla yapılacak söyleşi hakkında da konuşan Yığman; “Diyanet İşleri Başkanlığımız Ekim ayının ilk haftasını (1-7 Ekim) Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlamaktadır. Hafta münasebetiyle 2 Ekim Cumartesi günü saat 14.00’te Prof. Dr. Mustafa Ağırman’ın konuşmacı olarak katılımı ile Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi Konferans Salonunda bir program icra edilecektir” sözlerini belirtti. (H.M.Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol