Müftü Demirtaş “Şehir merkezindeki camilerin alanı 6 bin 61 metrekare”

Ulu Cami’nin yapılacağı alanın önünde gerçekleştirilen tören saygı durulu ve akabinde okunan İstiklal Marşı ile başladı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam eden törende yaz Kur’an Kursu öğrencileri ilahi dinletisi sundu.
Programa katılanlar arasında; Kırklareli Valisi Bekir Sıtkı Kocakundaçı, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Adem Sevim Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, AK Parti Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler, Kırklareli İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, . İstasyon Cami ve Müştemilatı Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Sefer Toklucu, kurum ve kuruluş amirleri ve vatandaşlar vardı.
“Ben Kırklareli’ni medeniyet kurucu bir şehir olarak görüyorum”
Programın açılış konuşmasını yapan Kırklareli İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, “Değerli kardeşlerim medeniyet tarihçileri şehirleri ikiye ayırır. Medeniyet inşa eden kurucu şehirler ve medeniyet kurucu şehirler. Bizim bağlı olduğumuz medeniyet Türk-İslam medeniyeti. Bu topraklarda Osmanlı Medeniyetinin İstanbul’un fethinden önce ilk yerleşmiş olduğu topraklar. Hızırbey Camiimiz 1380 doğumlu. 1299’da Osmanlı kurulmuş, 1380’de de buraya ilk medeniyet olan bu camii yapılmış. Bu anlamda ben Kırklareli’ni medeniyet kurucu bir şehir olarak görüyorum. Hala halkımızın arasında Büyük Cami, Eski Cami olarak adlandırılmasının sebebi bu. Bu caminin yapılmasının ardından 600 yıl geçmiş bunun üzerine daha fazla camii ilave etmemişiz. Hemen yanımızda Edirne Selimiye Camii bir medeniyet abidesi olarak duruyor. Biz oranın yanında küçük bir mahalle gibi devam ediyoruz. Ancak artık bizim de topraklarımız var” şeklinde konuştu.
“74 bin nüfuslu şehir merkezimizde 25 adet
mescidimiz var”
Kırklareli’nde ki cami ihtiyacından bahseden Müftü Demirtaş, “Eskiden şehirlerin yönetimi diye bir alan varmış. Kırklareli’ne gelirsek Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizim vazifemiz ibadet yerlerini yönetmek, Kur’an kursları vasıtasıyla dinimizin temel değerlerini insanlara öğretmek. Bu anlamda ilimizde 299 adet camimiz var. Türkiye sıralamasında sıralamamız 70, aşağılarda bulunuyoruz. Dolayısıyla bu duruma çare bulmamız lazım. Cuma günlerine baktığımız zaman ihtiyacımızı görürüz. 74 bin nüfuslu şehir merkezimizde 25 adet mescidimiz var. Ben cami demeyeceğim, mescid diyeceğim çünkü 200 kişilik, 300 kişilik kapasiteleri bulunuyor. Hızırbey Cami’si 400 kişilik bir cami. Şehir büyümüş nüfus artıyor, belki ilerleyen zamanlarda 150 bin nüfus olacak. Ama biz hala eski düşüncedeyiz” ifadelerini kullandı.
“Cemaat kapasitesi 4 bin, 5 bin olacak yeni bir camiye ihtiyacımız var”
“Her şey ihtiyaçtan doğar, Kırklareli’mizin merkezindeki camilerin alanı 6 bin 61 metrekare. Bu kadar alanda biz namaz kılıyoruz. Aldığı cemaat sayısı da 8500 civarında. Birçok insan köylere gidiyor. Kış mevsiminde gerçekten çok zor duruma düşüyoruz. Bakın ihtiyaç nasıl kendini hissettiriyor. Bu camimizin kişi sayısı bin 500 olacak. Ayrıca cemaat kapasitesi 4 bin, 5 bin olacak yeni bir camiye ihtiyacımız var. Çünkü Kırklareli’nde camilerimiz durumu mahalle camileri boyutundadır. Bu yapılmakta olan camimiz ilimizde büyük camii denilecek camilerimizden birisidir. Ancak bu cami de bu mahalleye yeterli olacaktır. Camilerimizin bize kattığı değeri herhangi bir maddi miktarlarla ölçmemiz mümkün değil” diyen Müftü Demirtaş, caminin yapılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür etti. Caminin dernek başkanının Sefer Toklucu olduğunu söyleyen Müftü Demirtaş, “Sağ olsun kendi imkanları, arkadaşlarının imkanları ile bu camimizin yapımına büyük katkıları var. Bugün hep birlikte bu camimiz temelini atacağız. Kırklareli’mize hayırlı olsun” diyerek sözlerini noktaladı.
“Bizler maalesef onların bize bıraktığı miraslar kadar mimari estetiği olan camiler yapamıyoruz”
Müftü Hüseyin Demirtaş’ın ardından AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahatin Minsolmaz kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Minsolmaz; “Bugün İstasyon Mahallemizin büyük ihtiyacı olan çalışmaları uzun süredir devam eden Ulu Caminin temel atma törenindeyiz. Öncellikle hayırlı olmasını diliyorum. Evet ilimizde ihtiyaçlar ilin nüfuslarının artması ile diğer kamu alanlarında olduğu gibi dini tesis alanlarında da artmaya devam ediyor. Ecdadımız 700 yıl önce yapılan camiler hala ayakta ve şehirlerimizin sembol yapıtları haline gelmişler. Bizler maalesef onların bize bıraktığı miraslar kadar mimari estetiği olan camiler yapamıyoruz. Sonrasında da bu yapıların yanına binalar yapıyoruz ve camilerin muhtevasını biraz bozuyoruz. Camide umarım yüksek duvarlar olmaz mahallelilerin de camilerin o havasını duygularını anlayabileceği şekilde olur” diye konuştu.
“Bin 500 civarında insanımız burada ibadet yapacak”
Caminin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Milletvekili Minsolmaz, “Burada emeği geçen Sefer Toklucu ve derneğe katkılarından ötürü teşekkür ediyoruz. Çünkü emeğin çoğu onlarda. Yaklaşık 600 metrekarelik bir alanı olacak, belki toplamda alanda 900 metrekarelik bir alan olacak. 5 trilyona yakın maliyeti olacak ve bin 500 civarında insanımız burada ibadet yapacak. Yıllardır Hızırbey Camisi büyük bir durumu ihtiva ediyor. Caminin konumu ile alakalı olarak büyük bir cenaze olduğu zaman şehrin trafiğini olumsuz etkiliyor. Bunun için bizlerin bulunduğu dönemde Kırklareli’nde sembol bir cami hem kullanımıyla, hem görüntüsüyle ilimize yakışır camiyi yapmak umarım nasip olur” sözlerini sarf etti.
“Camileri milletin kendisi yapıyor”
İstasyon caddesinin en hızlı gelişen mahalle olduğunu belirten Milletvekili Minsolmaz, caminin yerinin ve alanın cami açısından çok uygun olduğunu ifade etti. Milletin camilerini kendileri yaptığını söyleyen Minsolmaz, “Okulu, adliyeyi, rektörlük binasını, SGK binasını devlet yapıyor. Ancak camileri milletin kendisi yapıyor. Daha nicelerinin temelini de açılışını da birlikte yaparız inşallah. Türk milletinin diğer etkinliklerinde olduğu gibi ibadetini de kendi layık olduğu şekilde yapması gerekiyor. Alışveriş merkezlerini, Pazar yerlerini yapanlar orada ki vatandaşı düşünmeli.
İnsanların vakit namazlarını kılmaları, abdestlerini almaları ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapmalılar. Hamdolsun bu konuda bilincimiz gelişiyor” dedi. Bundan sonra da birçok toplumun yararına olacak alanları açmanın nasip olmasını diledi ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
“Kardeşliğimizin güçlenmesine, kenetlenmemizi sağlayacak bir mabet olacak”
Kürsüye son olarak da Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı geldi. Hayırlı bir iş için toplanıldığını söyleyen Kocakundakçı, “Çok güzel bir hizmetin temelini atmak adına bir araya geldik. Bu camimiz burada çok önemli bir görevi yerine getirecek. Ayrıca kardeşliğimizin güçlenmesine, kenetlenmemizi sağlayacak bir mabet olacak. İnşallah daha yakın zamanda Kırklareli’mize yakışan büyük güzel bir caminin yapılmasını temenni ediyorum. Bu güzel camimizin yapımında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Yine bu caminin yapılması için bütün maddi manevi imkanlarını seferber eden, Sefer Toklucu ve dernek üyelerine teşekkür ediyorum. Camimizin Kırklareli’mize hayırlı olmasını temenni diliyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. Kurban kesimi yapılan törende, eller açılarak dua edildi. Duanın ardından protokol üyeleri hep birlikte tuşa basarak temek atma işlemini başlattı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. ahiretin dibine yolculuk ibadetleri 22 Temmuz 2018 Pazar 16:29:44

    Hz. Muhammed'in ahlakî vicdanî ve üleşerek bölüşerek ve eline beline diline zihnine hakimiyetle mevcuttaki tüm kötülükleri alteden toplumsal yaşam tarzı başkaca şekli bir ibadet türünü gerektirmiyordu; özgür adil bir düzen kurulmuştu. Peygamberin vefatı sonrası tefeci soyguncu köleci paracı tepeden bakıcı malum eşkiya sahte saray islamı ve ibadetler serisi icadıyla toplumu soyup camiler yolu ile zaptırapta aldılar. Her günahı işle ibadetle örtüle şeytanistleri toplumu iliklerine kadar sömürüp camilere doldurarak saray safalarını 1400 yıl sürdürdüler. Türkiye Cumhuriyeti bu saltanatı durdurmuş ve toplumu yine akıl ve irfan yoluna koymuştu ki...