Model Uçak tutkusu, genç yaşında başarıyı getirdi

Kırklareli’nin en genç model uçak sporcularından birini yetiştirdiğini biliyor muydunuz? Peki bu Milli Takım sporcusunun Türkiye ikinciliği, Anatolian Cup gibi pek çok başarılı derecesi bulunduğunu biliyor muydunuz? Yine Türkiye’de her yıl düzenlenen ülke çapındaki model uçak müsabakalarının Vize’nin Müsellim Köyünde yapıldığını biliyor muydunuz? Eğer tüm bunları ve hobi olarak başlayan bir uğraşının nasıl, tutkuya, ardından büyük başarılara dönüştüğünü öğrenmek istiyorsanız, Uluslararası seviyede lisanslı model uçak yarışma sporcusu Ozan Aşkın ile yaptığımız röportaj merakınızı giderecektir…

Uçmak… Tarih boyunca insanoğlunun en büyük hayallerinden biri oldu. Hangimiz istemedik bir anda kanatlarımızın çıkmasını ve gökyüzünde süzülmeyi. Bulutların arasında kuşlarla arkadaş olmayı… İşte bu hayaller ki, Hezarfen Ahmed Çelebi’ye, Galata Kulesinden atlayacak cesareti de verdi, insana içinde oturup güvenli bir şekilde seyahat etmemizi sağlayacak uçağı yapma becerisini de…
Hiç kuşkusuz uçmak da, uçak da, pilotluk da hayallerle ve tutkuyla başlıyor… Ozan Aşkın’ın da model uçak tutkusu küçük yaşta başlamış. İşte bu başarıyı getiren tutkunun öyküsü röportajımızda saklı;
Bu tutku nasıl başladı sende?
Ben 35 yaşındayım, 12 yaşında model uçak yapmaya başladım. 23 yıldır model yapıyorum. İlk olarak Türk Hava Kurumu’nun kitleri ile başladım. Hatta burada yoktu, Babaeski’nin Türk Hava Kurumu’ndan birkaç tane kit alıp, yapmaya başlamıştım. Ama daha öncesinde ilk kanat konstrüksiyonumu marangozda bir kavak tahta kestirip yaptırmıştım. Bu şekilde başladı.
Bu sporu bize biraz tanıtır mısın?
Bizler Free Flight (Serbest Uçuş) adı altında yarışmalara katılıyoruz. Bir de işin radyo kontrol tarafı vara ama biz onu yapmıyoruz. Bu branşta, model elinizden çıktıktan sonra, sizinle uçak arasında hiçbir bağ kalmıyor. Açık arazide uçağın kaybolma riski olduğu için, kolay bulunması adına sadece üzerinde küçük bir GPS ya da telsiz verici oluyor. Modelcinin en zor branşlarından birini yapıyorum ben. F1B yapıyorum. F1A, F1C vardır. Modelcilikte çok branş vardır. Radyo kontrol branşları var, roket modelciliğine kadar uzanan geniş bir yelpaze bulunuyor. Serbest uçuş da attığınız model uçağın gökyüzünde kalma süresi, size puan kazandırıyor.
Bu spor bedeni bir performans da istiyor. Süre ve kontrol yüzeyi ayarlarını düzgün yapmanız gerekiyor. Örneğin model elinizden çıkıyor ‘4 saniye sonra şunu yapsın’, ‘Dönüş için şu kadar açı alsın’ gibi faktörlerle model 110 metre, hatta 120 metreye tırmanır uçuşunda. Ama en ince ayarını dahi titizlikle yaptığınız taktirde uçağınız istediklerinizi verir, aksi halde başarısız olur, uçağınız da zarar görür.
1905 yılında Paris'te kurulan Uluslararası Havacılık Federasyonunca (FAI) desteklenen model uçak şampiyonaları, dünyada sportif havacılığın en yetkili kuruluşudur. Bu kapsamda 2020 yılında Dünya Hava Oyunları tekrar Türkiye’de yapılacak. Çok büyük bir organizasyon olacak. Dünyanın her yerinden birçok sporcu gelecek.
Model hazırlamak nasıl bir süreç gerektiriyor?
Uzun ve zahmetli bir süreç gerektiriyor. Uçağınızdan nasıl verim almak istiyorsanız, onu gerektiren ayarlamaları çok dikkatli yapmanız lazım. Bazı parçaları yurt dışından ediniyoruz. Şu an hali hazırda 4 tane uçağım var. Geceleri vakit buldukça atölyemde çalışmalarımı sürdürüyorum. Sonuç olarak bu benim için bir hobi.
Elde ettiğin başarılarından bahseder misin?
Çok uzun süredir müsabakalara katılıyorum. En son iki hafta önce bir Türkiye ikinciliğim oldu. Yine Anatolian Cup’ta 1 saniye farkla birinciliği kaçırdım. Avrupa’da pek çok müsabakada yarıştım. En son Macaristan’daydım.
Türkiye’de bu tür üç tane yarışmamız oluyor. Birisi Kırklareli’nde oluyor. İstanbul FF Cup Vize’nin Müsellim köyü mevkiinde gerçekleştiriliyor. Türkiye ŞAmpiyonası Ankara Gölbek’te düzenleniyor. Bir tane de yine Ankara’da Anatolian Cup yapılıyor. FF Cup ve Anatolian Cup uluslararası yarışmalardır. Yani dünyada bütün ülkelerde yapılır. Her ülke sene içerisinde iki defa yapar bu yarışmaları. Daha sonra sene sonunda yapılan puanlama ile bir tane şampiyon belirlenir. Bunların haricinde, Türkiye Şampiyonası, çiftli yıllarda Avrupa Şampiyonası, tekli yıllarda ise dünya şampiyonası yapılır.
Bu spora ilgi duyanlara tavsiyelerin ne olur?
Tabi öncelikle insanın içinde olacak bir tutku bu. Ülkemizde özellikle Türk Hava Kurumu önderliğinde pek çok model uçak kursu açılıyor. Küçük yaştaki çocuklara yönelik olarak. Fakat devam ettiren yok denecek kadar azdır. Bizim geleneklerimizde olan, çok eskilere dayanan bir spordur aslında bu. Ve usta-çırak ilişkisi çok önemlidir sporumuzda. Benim yarıştığım insanlar deneyimli, tecrübeli insanlar. Türkiye’de kendi branşımda en genç model uçak sporcusu benim. Ama daha önce de değindiğim gibi; sadece uçak yapmak, turnuvalara katılmaktan ziyade, bedensel bir efor da sarf ediyorsunuz. Arazide tüm gün güneşin altında, saatlerce uçak aradığımı bilirim. O yüzden eğer küçük yaşta içlerinde böyle bir tutku varsa, açılan kurslara katılım gösterebilirler. Devam ettirmek de istiyorlarsa, 20-30 TL’den başlayan uygun fiyatlarla model uçak kitleri satın alıp, bu spora başlayabilirler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol