Minsolmaz, vatandaşları İmar Barışına çağırdı

AK Parti Kırklareli Milletvekili ve 1. Sıra Milletvekili Adayı Selahattin Minsolmaz, bir yandan 24 Haziran’da yapılacak seçimler için çalışmalarına devam ederken bir yandan da vatandaşları Hükümetin sağladığı kolaylıklardan yararlanmaya çağırıyor. Bunlardan biride kamuoyunda “İmar Barışı” olarak bilinen “Yapı Kayıt Belgesi” verilmesine ilişkin düzenleme. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yapılanan düzenleme imar ve iskan sorunu bulunan 13 milyon konutu ilgilendiriyor.

AK Parti Kırklareli Milletvekili ve 1.Sıra Milletvekili Adayı Selahattin Minsolmaz, 24 Haziran’da yapılacak seçimler için çalışmalarını sürdürüyor.  Minsolmaz bu kapsamda Lüleburgaz’da esnaf ziyaretlerinde bulundu.
Vekil Minsolmaz’a Lüleburgaz ziyaretlerinde AK Parti Lüleburgaz İlçe Başkanı Tanzer Koç ve AK Parti Lüleburgaz Kadın Kolları Başkanı Zeynep Gündüz eşlik etti. Burada vatandaşların hal ve hatırını soran 24 Haziran’a ilişkin düşüncelerini alan Minsolmaz, bir yandan da vatandaşları bilmeleri gereken konularda uyarıyor. Bu konulardan biride dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İmar Barışı. Kendi sosyal paylaşım hesabından da vatandaşları bu konuda bilgilendiren Vekil Minsolmaz, İmar Barışı ile ilgili tebliğin Resmi Gazete yayınlandığını duyurarak, “31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar bugünkü Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
İmar Barışından yararlanmak isteyen vatandaşlarımız; Yapı Kayıt Belgesi için, yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.
Yapı Kayıt Belgesi 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilir. Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31.10.2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi gerekir” dedi.
Bakan detayları açıkladı
Bu arada Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz’ın vatandaşları başvuruya çağırdığı İmar Barışı ile ilgili detayları Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki verdi. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Özhaseki, İmar Barışı Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, İmar Barışı Düzenlemesi’ne ilişkin Bakanlığın oluşturduğu platformlara gelen ve vatandaşların en çok merak ettiği soruları cevapladı. Basın toplantısında, İmar Barışıyla ilgili müracaatların Cuma günü başlayacağını belirten Özhaseki, "En son müracaat tarihi de 31 Ekim 2018. Müracaat yapıldığında 24 saat içinde bir SMS gelecek. Müracaatınız alındı parayı yatırın diye. Maliyenin gösterdiği hesaba, buraya herkes kendisine bu yazı geldikten sonra yatıracak. Para yatırıldıktan sonra ise kendisine 24 saat içerisinde Yapı Kayıt Belgesi aynı yerden verilmiş olacak" dedi.
İmar barışı konusuna ilişkin yoğun olarak sorulan bazı soruların olduğunu belirten Özhaseki, bu soruları cevapladı. Böyle bir düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğu sorusuna Özhaseki, “Türkiye’de toplam 26 milyon 358 bin bağımsız birim var. İş yerleri, konutların, başka amaçlı kullanılan yapıların toplam sayısı bu. Hepsinin normalde ruhsata müracaat edip ilgili belediyesinde ve bir mevzuat neticesinde ortaya çıkan tabloyu gerçekleştirmesi beklenir. Ancak birçok insan ya eski alışkanlık veya geleneksel şekilde veya imarı çok ciddiye alınmadığı dönemlerden başlayarak 50’li, 60’lı, 70’li, 80’li yıllarda rastgele yapılar yapmış. Bu oranın imara aykırılığı oranı yüzde 60’lar civarında. Bizim elimizdeki verilen en az 13 milyon civarında olduğunu söylüyor. Bu yapıların çoğunluğu da 1950 ile 2000 arasında yapılmış yapılar” yanıtını verdi. Bu tür yapılar için kanunun ağır bir para cezası yazılacağını ve binaların yıkılması gerektiğini söylediğini aktaran Özhaseki, “Fakat 13-15 milyon arasında olduğunu tahmin ettiğimiz bu yapıları ne yıkacak bir güç var ne de bu doğru olur. Burada vatandaş genellikle yerel yönetimlerin yazmış olduğu cezalarla veya yıkım kararıyla baş başa ve mahkemelik. Para cezasıyla karşı karşıya tedirginlik yaşıyor. Böyle olunca su elektrik doğalgaz gibi hizmetlerden istifade edemiyor. İstifade ederse belediye başkanı ve ekibi hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Vatandaş kendi elindeki bu mülkünü ekonomik bir değer olarak gösteremiyor. Bankalardan kredi çekeceği zaman bir sanayici teminat olarak kendi fabrikasını gösterip kredi alamıyor. Vatandaş kat mülkiyetine geçemediği için eviyle ilgili herhangi bir şekilde işlemde bulanamıyor” ifadelerini kullandı.
“15 Milyona yakın yapı
sahibi yararlanacak”
Söz konusu düzenlemeden 15 milyona yakın yapı sahibinin yararlanacağını dile getiren Özhaseki, “İstifade edemeyecek sadece 3 grup var. Boğaziçi öngörümündekiler, ikincisi Sultanahmet Ayasofya’dan başlayarak Süleymaniye’ye doğru giden hattaki tarihi yarımada içerisindeki bir bölüm ve üçüncüsü de Gelibolu Yarımadası. Bunun dışında bulunan herkes bundan istifade edebilecek” açıklamasında bulundu.
İmar barışıyla herkesin kendi oturduğu evde rahatça oturacağını söyleyen Özhaseki, elektrik, su, doğalgaz bağlatamayan vatandaşların yapı kayıt belgesiyle bütün ihtiyaçlarına cevap verileceğini anlattı.
“Son müracaat 31 Ekim 2018”
Müracaatların nasıl yapılacağına ilişkin de ayrıntıları paylaşan Özhaseki, şunları söyledi:
“Vatandaşın kendi beyanı esas, temel prensip bu. vatandaş buna e-devlet sistemi üzerinden girebilecek. Herkesin zaten bir şifresi var. Yoksa şifresini alacaklar. E-devlet sistemi üzerinden müracaatını yapacak vatandaş. Hiçbir yere gitmesine herhangi bir yere başvurmasına gerek yok. Burada yine de her ihtimale karşı vatandaş emin olmak için bir yere müracaat edip yaptırmak istiyorsa şifresini alıp internet üzerinden girme imkanı bulamıyorsa Ankara, İstanbul, İzmir hariç bütün illerde Çevre Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat yapabilecek. Tapu kadastro ilçe müdürlüklerimizde de vatandaş gidip bu hizmeti alabilecek.
Bunun dışında herhangi bir yere gitmesine, müracaat etmesine bir mühendislik bürosuna veya danışmanlık bürosuna gidip vatandaşın para ödemesine gerek yok. Ankara, İstanbul, İzmir içinse bir değişik yapı kuruyoruz. İstanbul için 40 yerde her bir ilçede ayrı ayrı birimlerimiz olacak. Üsküdar’daki, Beykoz’daki, Beşiktaş’taki vatandaş kendi ilçesinde bizim gösterdiğimiz adreste de gidip bu işlemlerini yapabilecek. Ankara için aynı şekilde. İzmir’de il müdürlüğümüzde geniş bir alanda 20-25 kadar arkadaşımız vatandaşın taleplerini alıp değerlendirecekler. Cuma günü başlıyoruz, saat 13.00 itibariyle müracaatları almaya başlıyoruz Cuma günü. En son müracaat tarihi de 31 Ekim 2018”
 “Oran, konutlarda yüzde 3,
ticari yapılarda yüzde 5”
Konutlarda yüzde 3, ticarilerde ise yüzde 5 oranının kanun olarak meclisten geçtiğini hatırlatan Özhaseki, “Tarımsal amaçlı basit bir yapı varsa, kaç metrekare yapılmış bir yapısı varsa bunu 200 lira ile çarpacak. Eğer bir veya iki katlı gecekondu diye tarif ettiğimiz bir yapısı varsa bunu 600 lirayla çarpacak. 7 kata kadar bir yapı varsa 10-20 daireli apartmanlar için söylüyorum, vatandaş burada her bir metrekare için bin lira çarpacak. 8’den daha yüksek katlı bir bina varsa bin 600 lirayla çarpacak, lüks villa tipi yapılar varsa bu yapı sahipleri 2 bin lirayla çarpacak. 200 liradan başlayarak 2 bin liraya kadar uzanan hatta evinin yapı değerini kendisi neyse işaretleyip bu rakamlarla çarpmış olacak.
Bu müracaat yapıldığında kendisine 24 saat içinde bir SMS gelecek. Müracaatınız alındı parayı yatırın diye. Maliyenin gösterdiği hesaba buraya herkes kendisine bu yazı geldikten sonra yatıracak. Burada önemli olan bir başka yere yatırmaması, vatandaşın parayı kimseye vermemesi, herhangi bir yolsuzluğa sebebiyet vermemek için biz burada alıyoruz, sizin adınıza alırız gibi sözlere inanması gerekir vatandaşların” şeklinde konuştu.
Hazine taşınmazı üzerindeki yapıların ne olacağı sorusuna Bakan Özhaseki, “Vatandaş yine kendi beyanıyla hazine üzerinde kaç metrekarede oturuyorsa yapısı ne kadarsa bunu işaretleyecek, bedelini bildirecek. Sonra bizden bunu satın alabilecek” cevabını verdi.


Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol